Kulcsár Árpád: a legrosszabb mindenki számára a bizonytalanság

2020. április 16. 13:54 2020. ápr. 16. 13:54

Március közepétől szünetel a bajnokság a labdarúgás minden osztályában, a folytatásról még nem döntött az MLSZ. Arról, hogy az NB III-ban játszó PMFC háza táján mi a helyzet, Kulcsár Árpáddal, a csapat szakmai igazgatójával beszélgettünk.

Március közepétől szünetel a bajnokság a labdarúgás minden osztályában. Az NB 3-ban szereplő fiúk mivel töltik napjaikat?

Egyéni edzésekkel, melyeket a szakmai stáb írt elő nekik.

Az egyéni edzések nem mehetnek át unalomba?

Az egyéni edzések arra lehetnek jók, hogy ne a nulláról kezdjenek a játékosok, amennyiben folytatódik a bajnokság, azaz egyfajta fittségi szinten tartásra lehet elég. Illetve a kényszerpihenő hosszúságától függ az is, hogy ezekkel az egyéni edzésekkel mennyi ideig lehet fenntartani a motivációt, mert a futball egy csapatjáték.

Egyenlőre fegyelmezetten végzik a kötelező feladatokat, amelyekről videofelvételeket és fényképeket küldenek, és ezek kerülnek fel a honlapra is, de már nagyon hiányzik nekik a közös, igazi csapatedzés.

A vezetőedzővel, Vas Lászlóval többször értékeltük a csapat teljesítményét. A tréner mindig pozitívan nyilatkozott a fiúk teljesítményéről. Szakmai igazgatóként  hogy látja a labdarúgók 2019-2020 évi teljesítményét?

Az eddigi teljesítménye a csapatnak dicséretes. Az őszi szezont nehéz lenne túlszárnyalni, ami a rúgott gólok számát illeti. Már csak azért is, mert a remek őszi eredmények miatt tartanak tőlünk a csapatok, akik ezért szinte kettőzött erővel lépnek ellenünk pályára. Ez is egyfajta elismerés a fiúknak, de meg kell tanulniuk ilyen nyomás alatt is teljesíteniük, amire alkalmasnak tartom, tartjuk őket.

Milyen célt lehet kitűzni a labdarúgók elé, akkor amikor a kézilabda- és a kosárlabda-szövetség befejezettnek tekinti a bajnokságot. A focisták reménykedhetnek a folytatásban?

Mi is, ahogy minden csapat, nagyon várjuk az MLSZ döntését a folytatással kapcsolatban. Bármilyen döntés is születik, az már nem tud teljesen igazságos lenni mindenki számára egyenlő mértékben. Bízom benne, hogy jövőre egy osztállyal feljebb játszunk, de ez jelen pillanatban nem csak rajtunk múlik már.

Több száz gyermek különböző korosztályokban edz a PMFC-nél. Milyen lehetőséget kaptak a fiatalok, hogy mozoghassanak?

Az utánpótlásedzők is napi szintű edzéseket küldenek a játékosoknak, amelyek labdás és labda nélküli feladatokat tartalmaznak, mindezt videós és fényképes segítséggel, úgy, ahogy a felnőtt játékosok az utánpótlás játékosok is videókat küldenek az edzőknek az elvégzett munkájukról. Ebből is látszik, ahogy egy igazi családban, egységesen működünk ebben a mindenki számára nehéz időszakban.

Edzőkkel milyen időközönként egyeztetik a koronavírus-helyzetet? Tud nekik biztató szavakat mondani, vagy nincs erre szükségük?

A legrosszabb mindenki számára a bizonytalanság, hogy lesz-e egyáltalán ebben a szezonban még valami, és ha igen akkor mikor és hogyan. Minden nap beszélek valakivel. A húsvéti ünnepek után minden edzőt külön felhívtam telefonon, de videochates beszélgetést is tartottam már több alkalommal.

A mostani helyzetben mindenkinek szüksége van a biztató szavakra, de büszke vagyok minden egyes szakemberre, ahogy hozzá áll ehhez a szituációhoz.

Vészforgatókönyv van a PMFC vezetők fejében, ha véletlenül befejezettnek tekintik a bajnokságot? Mit fog érni a PMFC első helye az NB 3 Középcsoportjában?

Ahogy korábban fogalmaztam, nagyon bízom, hogy jövőre magasabb osztályba kezdjük meg a bajnokságot. Az, hogy ehhez kell e még meccset játszanunk vagy sem, azt nem tudjuk, de ezek a srácok és a szurkolók megérdemlik, hogy jövőre Pécsnek másodosztályú labdarúgó csapata legyen. Természetesen több forgatókönyv is van. Várjuk, hogy melyik szerint tudunk tovább menni, de nem egyszerű most senki számára.

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP