Mads Ostberg és Zippo nyerték az 54. Mecsek Rallye-t

2021. június 27. 08:16 2021. jún. 27. 08:16

A WRC2 világbajnok Mads Ostberg - Torstein Eriksen páros Citroen C3 Rally2-vel nyerte az 54. Mecsek Rallye Rally1-es értékelését. A norvég páros mögött a második helyen a Ford Fiestával versenyző Hadik András – Kertész Krisztián kettős végzett 33.6 másodperces hátránnyal, a harmadik a Skoda Fabiával induló lengyel Grzegorz Grzyb – Kamil Kozdron duó lett, ők 38.2 másodperccel végeztek a győztes Ostbergék mögött. A Historic Európa-bajnokságban a Zippo-Dennis Piceno páros nyert Audival.

A Rally1-es mezőny tíz gyorsaságijából ötöt nyert Mads Ostberg, aki rajt-cél győzelmet aratott, hiszen már a pénteki esti első szakasz után vezette a versenyt, és végig figyelt arra, hogy a győzelem ne legyen veszélyben. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

„Nagyon élveztük a versenyt, klassz gyorsasági szakaszokon mehettünk, köszönjük a rendezőnek a hétvégét, jó volt! Komoly csatákat vívtunk, és gratulálunk a magyar versenyzőknek, mert komoly tempót diktáltak” – nyilatkozta a Széchenyi téren felállított céldobogón a győztes.

A verseny utolsó gyorsaságijának céljában még a Bútor Róbert-Tagai Róbert páros állt a második helyen, ám a céldobogó előtt leadták menetlevelüket. Már a verseny előtt eldöntötték, hogy így tesznek, hiszen ők egy Citroen C3 WRC-vel indultak a Mecsek Rallye-n, ami annyival jobb technika, mint a többi pilótáé, hogy sportszerűen nem akartak beleszólni a magyar bajnokság alakulásába. Az autóval először indultak raliversenyen, és annyira jól sikerült az ismerkedés, hogy négy gyorsasági szakaszt megnyertek a szombati napon.

„Jó kis versenyen vagyunk túl, de a gumitaktikánk nem jött be. Szerettünk volna Ostberghez kicsit közelebb kerülni, de nem sikerült. Gratulálunk nekik a győzelemhez!” – mondta Hadik András a céldobogón. Miközben Ostbergéket üldözték, óriási csatát vívtak Grzybbel, aki a szombati nap elején megelőzte őket, de Hadikék a kilences gyorsaságin fordítottak, az utolsó szakaszon pedig bebiztosították a második helyüket.

A kilencedik szakasz nem hozott szerencsét Turán Frigyesnek és Bagaméri Lászlónak. Az ötödik helyen álltak, amikor megpróbáltak egy helyet előre lepni, de lecsúsztak az útról, és alaposan összetörték a Volkswagen Polót.

Az RC4-es kategóriában hat gyorsaságin át vívott élvezetes csatát két baranyai páros. Ifj. Ranga László és Budai Annamária győzelme végül a hetedik szakaszon dőlt el, amikor Szauer Gergő és Rácz László hibázott is, az autójukkal is akadt egy kis technikai probléma, és ezzel összesen több, mint egy percet veszítettek. A kategória harmadik helyén Német Gábor és Szőke Tamás végzett, ők szintén Peugeot 208 Rally4-gyel versenyeztek.

Versenyen kívül indult, de a közönségnek felejthetetlen pillanatokat szerzett Ranga Péter és Büki Ernő. A hatszoros magyar Ranga Lászlóra emlékezve egy korhű festésű Subaru Imprezával teljesítették a Mecsek Rallye szakaszait.

Az ORC kategória legjobbja a Mitsubishivel induló Rongits Attila – Hannus László páros lett, a nemzetközi Mitropa Kupa értékelést pedig a német Manuel Kössler – Melanie Kalinke duó nyerte.

A modern autók mellett a veterán versenyautók is versenyeztek a Mecsek Rallye-n. Az FIA Historic Európa bajnokság győztese a Zippo – Denis Piceno lett. Az Audi Quattroval versenyző olasz duó hasonló teljesítményt nyújtott, mint Ostbergék, az első gyorsaságin élre álltak, és a mind a tizenegy szakaszon ott is maradtak. Hat gyorsaságit nyertek, és a győzelmük csak akkor forgott veszélyben, mikor az ötödik szakasz után kilazult váltókarral érkeztek a szervizbe. A hibát orvosolta a csapat, így Zippoék – akinek polgári neve Andrea Zivian – magabiztosan nyerték a versenyt.

„Hihetetlen volt a verseny, imádtam! Nagyon tetszett a mai első gyorsasági szakasz, de a többi pálya is, gyönyörű ez a hely. Nagyon jól szervezett volt a verseny, köszönjük a rendezőknek a lehetőséget. Köszönöm a támogatást a csapatomnak és a navigátoromnak, akiknek rengeteg munkájuk van ebben a hétvégében” – mondta Zippo.

A Historic Eb második helyezettje az osztrák Karl Wagner – Gerda Zauner kettős lett, 1 perc 41.6 másodperces hátránnyal értek célba a sárga Porschéval. Harmadik helyen is egy olasz duó végzett, Lucio Da Zanche és Matteo Nobili szintén Porschéval versenyzett.

A Historic Eb legjobb magyar párosa Mekler László és Meklerné Mikó Edit volt, ők abszolút hetedik helyen értek célba, kategóriájukban pedig másodikak lettek.

A Historic magyar bajnokságban Wirtmann Ferenc és Kerekes József több, mint 4 perces előnnyel nyert Kalapács Zsolt és Kalapács Kornél előtt.

Az 54. Mecsek Rallye részletes eredményei a hauserresults.hu oldalon érhetők el. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Címlapkép: Helyszíni fotó - Forrás: mecsekrallye.com/STom