Magyarország első női jégkorong edzője Pécsett, a PSN Zrt. hokisainak munkáját segíti

2023. január 22. 11:40 2023. jan. 22. 11:40

Rendhagyó évbúcsúztató eseménnyel zárta a 2022-es évet a PSN Zrt. jégkorong szakosztálya. A megújult edzői gárda élménymérkőzést szervezett a régi és új tanítványok között, a Pécsi Műjégpályán. A rendezvényen a pécsi illetékességű edző hölgy, Ács Istvánné Hilda, és Budapestről az ősszel Pécsre hívott sokszoros válogatott Ancsin László is részt vett. Lapunk mindkét jégkorongozó szakemberrel beszélgetett.

Pécsett, a jégkorong az év tízedek alatt, amióta a jégpályát átadták, több hullámban fent és lent volt. A város arra büszke lehet, hogy Knoch Viktor és Burján Csaba rövidpályás gyorskorcsolyázok olimpián fényes érmet szereztek. A jégkorongozók OB bajnokságon is indultak, tegyük hozzá, hogy a kedvezőtlen időjárás és a fedetlen pálya Kaposvárra kényszerítette bajnoki mérkőzésre a pécsi hokisokat.

A jégkorong az egyik legdinamikusabb és legösszetettebb sport. Kemény, gyors, de nem durva. A tévhitekkel ellentétben semmivel sincs több sérülés, mint más sportágakban. A modern védőfelszerelések melyeket a szakosztály biztosít teljeskörű védelmet nyújtanak, ­kezdte a beszélgetést Ancsin László, ismert egykori jégkorongozó. Hozzátette, hogy kiemelt sportágként a Magyar Jégkorong Szövetség is támogatja a pécsi hoki sportot.

Közel 20 éve 2004-ben hívták Pécsre Ambrus Tamás néhai válogatott vízilabda kapust edzőnek. A rendkívül szimpatikus nagy tudású tréner öt éves pécsi munkálkodása alatt jelentős sikereket ért el, majd távozása után továbbra is több volt a siker mint a bánat. Ancsin László, hogy került Pécsre és milyen céllal?

„Ács Istvánné Hilda évtizedek óta őrizte Pécsett a jégkorong folytonosságát. Hilda keresett meg talán szeptemberben, majd év vége felé egymás kezébe csaptunk. Tárgyaltam Máté Jánossal és Sági Zoltánnal is, a PSN Zrt. vezetőivel. Segítem a pécsi hokit. Az biztos, hogy az eddigi heti három edzésszámot négyre emeltük. Indulunk a 3x3 as bajnokságban, U10, U12, U16-os korosztállyal. A 65-70 kilómmal mindig irányító játékos voltam a palánkok között. Ez az irányítás az aktív játék után is bennem maradt. A szövetségben sok segítenek. Többször találkoztam Török Ottóval, Pécs polgármesterének sportügyi tanácsadójával, akivel a jégpálya lefedését szorgalmazom.”

Beszéltünk Ácsné Hildával is. - Hölgyek jégkorongban kevesen lehetnek a kispadon, jól gondolom? - kérdeztem az edzőnőt.

- A gyerekeim és barátai nagyon szerették a jégkorongot. Azt gondoltam, hogy részt veszek egy edzőképzésben és velük leszek. A terv megvalósult, közel 20 éve van jégkorong edzői papírom. Ismereteim szerint Magyarország első vizsgázott női hoki edzője lettem. Hozzáteszem, napjainkban rajtam kívül fiatalokkal dolgozó női edzőről nem tudok. Mi nem profi jégkorongozókat nevelünk. A gyermekeknél a sportág által fejlesztett képességek rengeteget adnak hozzá a gyermek fejlődéséhez. Fontos készségeket, villámgyors gondolkodást fejleszt, kitartóvá tesz, és nagyobb önbizalmat ad. Ancsin Lászlóval sikereket fogunk elérni a PSN Zrt. csapatával jégkorongban - fejezte be a beszélgetést Ács Istvánné.

 

Szerző: Szabó Ferenc