Méhes Károly: jól vizsgázott a Forma-1 járványügyi szervezése

2020. július 8. 11:50 2020. júl. 8. 11:50

Hosszú szünet után tartottak Forma-1-es futamot a hétvégén Ausztriában, mely Méhes Károly, a sportág pécsi szakértője szerint remekül sikerült, jól vizsgázott a szervezés, és koronavírus-fertőzöttet sem találtak. Méhes lapunknak értékelte a látottakat, és arról is beszélgettünk, hogy mi várható a folytatásban.

A száguldó cirkusz 2020-as idényét a napokban nyitotta az Osztrák Nagydíj, eddig ugyanis a járványhelyzet miatt az F1-ben is kényszerszünetet tartottak. A Forma-1 sorsát, akárcsak a többi sportágét, nagyban átírta a koronavírus: idén rekordszámú, 22 futamot terveztek, amiből jelen állás szerint 13 maradt.

Az Osztrák Nagydíj megrendezését a járványhelyzet enyhülése tette lehetővé, a futamot azonban szurkolók nélkül rendezték meg. Járványügyi elővigyázatossági előírás volt az is – és ez marad is -, hogy külön-külön szállodákban lakhattak a csapattagok.

A szervezőknek garantálniuk kell, hogy a versenyek alatt mindenki (szervezők, versenyzők, szerelők stb.) legalább egy alkalommal tesztelve lesz. Ezt tartották is a hétvégi futam során, szerencsére nem találtak fertőzöttet. Ha valakinél kimutatták volna a vírust, azt azonnal karanténba helyezték volna.

Méhes Károly úgy látja, remekül sikerült az év első futama, szervezői oldalról minden különösebb esemény, egészségügyi gond nélkül zajlott az egész verseny. Minden nap teszteltek mindenkit, jól vizsgázott a rendszer.

Most a hétvégén lesz még egy futam a szomszédoknál, jön a Stájer Nagydíj. Ezt követően hazánkban száguldanak majd az autócsodák, itt is nézők nélkül. Méhes szerint ekkora már rutinszerűen kell működnie az F1 szisztémájának. Annyi különbség azonban lesz Magyarországon a korábbiakhoz képest, hogy nem teljesen izolált környezetben zajlanak a történések, hanem részben Budapesten, de a szakértő úgy véli, bizonyára ezt is megfelelő módon kezelik majd a magyar illetékesek.

Szerző: Szabó Ferenc

(Címlapkép: Facebook/Méhes Károly)

Forrás: Pécsi STOP