Mészáros Ferenc: régen egyéniségeket neveltek, ma sablonedzőket, sablonjátékosokat

2020. október 26. 11:34 2020. okt. 26. 11:34

Pécsi labdarúgóként 21 alkalommal lépett pályára a magyar válogatottban, többek között VB- és EB-selejtezőkön, hat alkalommal játszott olimpiai selejtezőn is, csatárhoz illően több gólt is rúgott, közel egy éve megalakította a Pécs Öregfiúk Egyesületét. Az egykori labdarúgóval, Mészáros Ferenccel beszélgettünk.

Honnan érkeztél a baranyai megyeszékhelyre?

A Tolna megyei Kajdacsról származom, a játék alapjai, a tisztaság, egyenesség onnan jött velem. A Magyar Rádiónak volt egy programja "Bácsi kérem, hol lehet itt focizni?" címmel. Itt figyeltek fel rám, és kerültem Pécsre.

Mivel foglalkozol napjainkban?

Egyéni képzéseket tartok fiataloknak Budapesten, posztokra oktatom őket, elsősorban csatárokat tanítok. Ez a módszer Magyarországon még nem elterjedt. Régen a grundon egész nap fociztak a srácok, napjainkban edzéseken sokkal kevesebbet játszanak. Az én programomban többet tanulnak egy nap alatt, mint edzésen egy hét alatt. Gyakoroljuk a helyzetbe kerülést, párhuzamosan a góllövéssel. 

Fotó: Szabó Ferenc

Véleményed szerint jelenleg milyen nevelést kapnak a fiatal focisták?

Régen egyéniségeket neveltek, ma sablonedzőket, sablonjátékosokat.

Hat évet Belgiumban játszottál a Lokerenben, miért jöttél haza?

A mai eszemmel gondolkodva biztos, hogy nem jöttem volna haza. Zöldfülűként mentem ki, és sokat tanulva jöttem haza. De a kérdésre válaszolva: a jó szándékot hiányoltam.

Nemrég ünnepelhettétek volna az egyéves évfordulóját a PMFC Öregfiúk Egyesület megalakulásának. Az emlékezést viszont a koronavírus-járvány miatt halasztani kellett. Az ötlet, a szervezés a tiéd, áruld el, miért alakultatok?

Már tíz éve szerettem volna létrehozni az egyesületet, nemrég pedig sikerrel jártam. Sokat köszönhetek dr. Brezniczky Sándornak, aki a jogi ügyeket intézte. Azért alakultunk, hogy az egykori PMFC-labdarúgókkal programokat szervezzünk. Volt Dárdai-torna, megrendeztük a nemzetközi öregfiúk tornáját, segítettük 300 ezer forinttal a mélyszegénységben élő, egykori hatszoros válogatottat, Konrád Jánost.

Fotó: Szabó Ferenc

Májusra is terveztünk tornát, de a koronavírus keresztülhúzta számításainkat. Jó lenne, ha decemberben pótolhatnánk. Itt szeretnénk elbúcsúztatni a húsznál több alkalommal pályára lépett, pécsi kötődésű labdarúgó válogatottakat, köztük Tököli Attilát, Gera Zolit, Fehér Csabát, Márton Gabit, Katzirz Bélát. Azt is szeretném elérni, hogy egykori ismert labdarúgók kötődjenek a PMFC-hez. 

Hogy áll össze az egyesület elnöksége?

Dr. Bérczesi Ferenc, Toma Árpád, Megyeri Károly, Lörincz Antal, az elnök pedig én vagyok.

Egy fiad, egy lányod és két unokád van. Követi valaki Mészit?

Majd a kisebbik unokám, aki nemrég született ügyész lányomnál. Ha akarja a kis fickó, ő lesz a magyar Messi. 

Az edzőség nem hiányzik?

De, három bajnokságot már megnyertem csapataimmal, szeretnék NB I-ben is hasonlót elérni, ha felkérnek, ennek érdekében folynak is tárgyalások. Emellett országszerte bemutatom a közel kétórás, motivációs képzésről szóló filmemet focistáknak, edzőknek, szülőknek.

Szerző: Szabó Ferenc

(Címlapkép: Szabó Ferenc)
 

Forrás: Pécsi STOP