Milák Kristóf világcsúccsal nyert az úszó világbajnokságon

2022. június 21. 20:30 2022. jún. 21. 20:30

Három év után ismét világbajnok lett Milák Kristóf 200 pillangón. Ráadásul újból világcsúcsot ért el, 39 századot faragott saját idején.

A budapesti úszó-világbajnokság keddi versenynapján jött az a döntő, amelyiket a leginkább vártuk. Milák Kristóf a négyes pályáról indult csatába, hogy megvédje a három éve megszerzett világbajnoki címét. Öt éve ebben a medencében még 200 pillangón még nem úszhatott, százon lett ezüstérmes – tudatja a Telex.

Milák hétfőn a világ idei legjobb eredményével jutott a döntőbe, és az 1:52,39-es idő azt jelentette, hogy jó másfél másodperccel úszott jobbat, mint a japán Honda és a svájci Ponti. Kenderesi Tamás a hetes pályára került. A 22 éves Milák az előfutamban játszadozott az amerikai Juliannel, magára engedte, hogy aztán az utolsó forduló után az hosszon könnyedén lehagyja. Az elődöntőben bevallottan erődemonstrációt akart tartani.

Milák Kristóf nemcsak a magyar úszók között, hanem az egész világbajnokság egyik legnagyobb favoritjának számított. A tavalyi olimpián sem forgott veszélyben a győzelme, végig uralta a távot, és ahogy a napokban mondta, neki csak a három éve felállított világrekord (1:50,73) az ellenfele. Viccesen szokták is neki mondani a szakemberek, hogy csak egy szimpla magyar csúcsot várnak tőle, semmi más nem kell.

Nem rajtolt extrán, az első ötven után viszont már 47 századdal járt a saját világcsúcsán belül, és hét tizedet adott a másodiknak. A százas fordulónál már egy másodperccel úszott jobban önmagánál, vagyis folyamatosan gyorsult. Ellenfele nem volt, csak az óra. Ezt a tempót senki sem tudta felvenni, a brit a százas fordulónál másfél másodperccel volt lassabb, mint ő. A 150-es fordulónál még javított a világcsúcs részidőn, a végén egy kicsit lassult, de így is világcsúccsal nyert, 1:50,34-gyel, amiért 50 ezer dollár a jutalma.

Félelmetes úszás volt, három másodperccel utasította maga mögé a 400 vegyesen győztes francia Leon Marchand-t, a harmadik helyezett japán Honda végül 3,27-et kapott tőle. Kenderesi Tamás a hatodik helyen ért célba.

Forrás: Telex