Minisztériumi oklevelet kapott az ifjú pécsi dzsúdós

2020. június 11. 10:46 2020. jún. 11. 10:46

„Magyarország jó tanulója, jó sportolója - 2019” elismerő oklevelet kapott a PVSK cselgáncsozója, Papp István Nándor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjétől, dr. Kásler Miklóstól a napokban sportolói és tanulmányi eredményéért.  Az elismerést átvett dzsúdóssal a pécsi Kálvin utcai edzőtermében beszélgettünk edzője, Kersics Antal társaságában.

István hat éve, hatévesen kezdett megismerkedni a cselgánccsal. Hobbiként indult, majd rendszeresen kezdte látogatni az edzéseket. Mint mondta, a csapattársak nagyon rendesek, segítők voltak.

István erősségének számítanak a dobások, ebben segítségére van a hosszú lába. Edzője, Kersics Antal hozzátette, tanítványának a földharcot kell sokat gyakorolnia. Azt is megtudtuk, hogy István kora miatt most kezdhette el a fojtások, karfeszítések megtanulását. A kis kamasz reggeltől estig a tatamin lenne, de futni is kell az erőnlét megszerzéséhez, tette hozzá a tréner.

Papp István Nándor és edzője,  Kersics Antal (fotó: Szabó Ferenc)

A fiatal sportolónak már korosztályos magyar bajnoki érme, és diákolimpiai ezüstérme is van, Budapesten nemzetközi versenyen is sikerrel szerepelt. A diákolimpiai ezüst rosszul Istvánnak, mint mondta, jobb volt ellenfelénél, nyernie kellett volna.

Diákolimpiát idén is rendeznek, igaz, az időpont még nincs meg. Edzője szerint István itt begyűjtheti az aranyat. Hozzátette, a korosztályában megszerezhető legmagasabb elismerés, a zöld öv már megvan.

Az iskolai tanulmányok kapcsán megtudtuk, István kedvence az irodalom, a regények elvarázsolják, ezért szabadidejében sokat olvas.

Nem csak Papp István Nándor jár a családból cselgáncs-edzésre. Először 17 éves lánytestvére kezdte elsajátítani a dzsúdót, majd magyar bajnok lett. Édesapjuk 40 éves korában kezdett edzésre járni, jelenleg masters bajnokságokon méreti meg tudását, sikerrel.

Családban maradt a dzsúdó (fotó: Szabó Ferenc)

Napjainkban már a PVSK sportegyesület cselgáncs szakosztályánál beindult a teljes olajozott gépezet. A sportolók edzőkkel már készülnek a következő versenyekre, igaz, hogy időpontokat a szövetség még nem közölt.

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP