Mostantól Petrov Anatolij nevét viseli az ANK uszoda

2020. augusztus 10. 15:05 2020. aug. 10. 15:05

Uszodát neveztek el a Pécsett évek óta olimpiai bajnokokat nevelő dr. Petrov Anatolijról. Az ünnepi eseményt az Apáczai Csere János Nevelési Központ színháztermében, a mester 80. születésnapján tartották augusztus 10-én délelőtt, a rendezvényen Pécs vezetői mellett "Tolja bácsi" ismert versenyzői is jelen voltak.

A névadó ünnepségen Péterffy Attila, Pécs polgármestere nagybetűs embernek nevezte Petrov Anatolijt, megjegyezve, a mester két generáción keresztül több ezer gyermeket tanított meg úszni, sokakból ismert versenyzőt nevelt. Péterffy hangsúlyozta, méltó ember nevét vette fel az Apáczai Nevelés Központ uszodája. 

Péterffy Attila beszéde (Fotó: Szabó Ferenc)

"Nagyon jó, hogy kilenc évet együtt tölthettem Tolja bácsival, állítom, hogy sok mindenben úttörő volt"

- mondta Pásztory Dóra, Sydney és Athén paralimpiai olimpiai bajnoka.  Mint fogalmazott, Petrov Anatolij olyan edző, aki mindig kitalál valami újat az edzéseken, hogy ne legyen monoton a hajnali tréning. Azt szereti, ha olyan talál a mozgásban, amit a versenyző is megkedvel – folytatta az olimpikon.

Fotó: Szabó Ferenc

"Fantasztikus visszajönni oda, ahol megtanultam úszni, találkozni azzal az emberrel aki elindított az úszó pályafutásomon"

– ezt már Jakabos Zsuzsa Európa-bajnok magyar úszó, olimpikon mondta. Hozzátette, sokat gondolkodik azon, hogyan is tudta azt a sok feladatot elvégezni, amit mestere kért tőle.

Pásztory Dóra és Tolja bácsi (fotó: Szabó Ferenc)


A névadó ünnepségen ott volt Sors Tamás, Peking és London paralimpikonja. Megtudtuk, két éve befejezte az aktív úszást, szeptemberben utolsó évét kezdi a PTE jogi karán. Elmondta, az aranyérmeket a nagyszobájában tartja. Nem szokta nézegetni őket, de most, a koronavírus-járvány idején volt ideje takarítani, így több érmet is a kezébe vett. 

Kérdésünkre, hogy mit szól az elmaradt tokiói olimpiához, mosolyogva csak annyit mondott: „ahol nem indulok, az elmarad” (Tamás az utolsó három olimpián megmérettette magát – szerk.)

Pásztory Dóra, Sors Tamás és Jakabos Zsuzsanna (fotó: Szabó Ferenc)

Szerző: Szabó Ferenc

(Címlapkép: Pécsma.hu)

Forrás: Pécsi STOP