Nagy volt az érdeklődés a jégpályák éjszakáján

2023. január 9. 18:06 2023. jan. 9. 18:06

Hét éve jelentős összeggel felújítást végeztek a Pécsi Műjégpályán, befedést is terveztek, de a mai napig ez a munka elmaradt, így Magyarországon egyedül Pécsett van ilyen létesítmény a csillagos ég alatt. A hiányosság ellenére élénk érdeklődés kísérte a Magyar Jégkorong Szövetség, Jégpályák Éjszakája nevű népszerű országos rendezvényét, amit szombat este tartottak Magyarország több jégpályáján, köztük Pécsett is.

Az országban általában 8-9 hónapig üzemelnek a műjégpályák. Pécsett 4 hónapig.

Finn gyártású műanyag palánkot is elhelyeztek, 25 millió forintért. A gépészet nem olyan szerkezet, ami a fedetlen pályán hatékonyan működik, lényegében gyenge jeget csinál – mondta a legutóbbi beszélgetésünkkor Maretics György létesítményvezető.

Hozzátette, hogy a -1, -3 fok közötti hőmérséklet segíti, hogy kifogástalan minőségű jégen korcsolyázzanak a jeges sportot kedvelők. A karácsonyi ünnepek alatt 1500 vendégünk is volt, ami csúcsnak számit. Jégpályák Éjszakája nevű népszerű országos rendezvényen akár látogatási csúcs is születhet – mondta a pénztárnál dolgozó hölgy.

Általában a pénteki napokon fordulnak meg a legtöbben a műjégpályán. A jégen sportolást csak az időjárás akadályozhatja meg, mert a látogatás folyamatos. Így volt ott jártunkkor is. A pénztárnál jelentős sorban állást láttunk. Ugyan így volt a korcsolya kölcsönzőnél is. Azt is megtudtuk, hogy korcsolya élezést is végeznek. Egyik nap leadják a sportszert, másik nap átvehetik.

 

A Nevelési Központba járó két hatodikos lánnyal beszélgettünk, elmondták állandó hétvégi látogatók. A fiatalok jelentős részének kedvenc helye a jégpálya. Az jobb lenne, ha jégcsarnoknak hívnák, jobb lenne, ha fedél lenne a pálya felett – mondták a lányok. Hozzátették, itt tanultak meg korizni, más pályán még nem jártak, így a jég minőségéről annyit mondtak: nekünk jó, elég gyors is.

A Pécsi Műjégpályán napjainkban is lehet, Burján Csaba utód, aki a Kínában rendezett téli olimpián váltó számban bajnok lett. Az aranyérmes városunkban ismerkedett meg a sportággal.

A Magyar Jégkorong Szövetség a Jégpályák Éjszakája nevű népszerű országos rendezvényét immár hetedik alkalommal rendezték Magyarországon. A rendezvényhez csatlakozott a PSN Zrt. kezelésében működő Pécsi Műjégpálya is.

Az eseményt 2016 óta szervezik a korcsolyázást kedvelő nagyközönség számára, ahol a hosszabbított nyitva tartás alatt színes programok, zene és jó hangulat várja a vendégeket.

 

Szerző: Szabó Ferenc