Négy pécsi sportoló, a Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon

2022. július 24. 10:02 2022. júl. 24. 10:02

A 16. nyári EYOF-ot 2022. július 24. és 30. között rendezik Besztercebányán. Az eddigi 15 nyári EYOF-on 75 arany-, 72 ezüst- és 96 bronzérmet, összesen 243 medált gyűjtöttek a magyar fiatalok. Az idei nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra már Pécsről többen is elutaztak.

A magyar csapatot 9 sportágban összesen 95 sportoló képviseli a vasárnap startoló, besztercebányai XVI. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Négy pécsi tehetség is összeméri erejét a többi európai versenyzővel.

A Magyar Olimpiai Bizottság szervezésében tartották meg a hivatalos eskütételt, az ifjúsági olimpiai fesztiválra készülő, magyar csapat tagjai számára. A Budapesten megrendezett eseményen, négy pécsi sportoló is ott volt. A Multi Alarm SE tollaslabdázója, Hart Petra, a Panorama Hungary Woman’ Cycling Team országúti kerékpárosa, Mudra Málna, a PVSK judosa, Kenderesi Péter és a szintén az PVSK-ban sportoló kosaras, Hőgye Petra.

A 2007-es korosztályos kosárlabda válogatott az EYOF-ra, a szűkített keretbe bekerült Högye Petra is, neki edzője Debreceni Eszter, aki egyben a korosztályos válogatott kapitánya is.

A szakember, a PVSK internetes oldalán elmondta, hogy: Edzőtáborban voltunk Székesfehérvárott, ahol az elvégzett munka alapján szűkítettük a keretet. Örömmel mondhatom, hogy Högye Petra is bekerült a szűkített 12-es utazókeretbe. Petra heroikus munkát végzett, és mindent elkövetett, hogy a 18-ból a szűkített keretbe kerüljön. Az esélyekről nehéz beszélni, hisz nagyon fiatal a csapatunk. Nyolc együttes van, két négyes csoport lesz, az első kettő jut tovább a négyes döntőbe. Remélem mi is ott leszünk, és Petra minél több játékperccel járul hozzá a sikerhez.- fejezte be a szövetségi kapitány.

 

Kersics Antal, Kenderesi Péter egyik edzője a következőket mondta.

Óriási megtiszteltetés a szakosztálynak és az egyesületnek is Péter részvétele az EYOF-on. Most egy napot itthon volt előtte edzőtábor, majd ruhapróba és eskütétel szerepelt a programban. Nagyon nehéz az esélyekről beszélni, elvileg 28-30-an lesznek súlycsoportjában, de az biztos, hogy a világ minden részéről a kategória legjobbjai lesznek ott. Öt meccset biztosan kell mérkőznie. Mivel csak 28-án lép tatamira, van idő a helyszínen is felkészülni. Én nem, de edzőkollégám, Kersics Dávid kiutazik a rendezvényre. Nagyon szorítunk Petiért.

Magyarországon, Győrben volt a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, melynek során 50 ország több mint 2500 sportolója mérte össze tudását.

Az idei fesztivál öt helyszínen zajlik, Besztercebánya mellett Zólyom, Detva, Slovenská Ľupča és Badín is a versenyek színtere lesz.

Gyulay Zsolt a MOB elnöke bejelentette, hogy a szövetségek jelölései alapján a megnyitón a magyar zászlót: az atléta Kriszt Sarolta és a judós Kenderesi Péter.

A kosárlabdázó lányok csoport beosztását is megkaptuk:

A-csoport: Németország, Franciaország, Belgium, Finnország.
B-csoport: Szlovénia, Spanyolország, Magyarország, Szlovákia.

 

 

Szerző: Szabó Ferenc