Negyedszázad után hagyta el a kézilabda pályát Szögi Balázs

2022. szeptember 29. 20:04 2022. szept. 29. 20:04

Szögi Balázs mögött valóban nagyívű karrier áll az élvonalban. Kereken 750-szer lépett parkettre, Pécsről Tatabányára távozva, végül 2018-ban Komlón búcsúzva a profiktól. Számtalan ifiválogatott találkozóját, egy junior Eb-bronz, és 2000-ben a főiskolai világbajnoki trófea koronázta. A pécsi kézis, Szögi Balázs a napokban végleg elbúcsúzott az aktív játéktól. Danyi Gábor és Papp László edzőket kértük, hogy értékeljék az irányító játékos teljesítményét közel negyedszázadról.

Szögi Balázsról, a FEJÉR B.Á.R Veszprém NB -es I-es férfi kézilabda csapat jelenlegi szakmai igazgatójával, Danyi Gáborral is beszélgettünk.  A Győri női kézilabda csapat siker edzője Danyi elmondta, hogy Balázst a TÁSI-ban ismerte meg, testnevelő tanára volt, majd 2008-ban hívta haza Pécsre Tatabányáról, amikor a férfi csapatnál voltedző. - Elfogult vagyok  Szögivel szemben, pályán és a pályán kívül is nagyon közel állt hozzám. Mindig lehetett rá számítani. Okos játékos volt, igaz nem volt a futás bajnoka. Mondhatom, barátok vagyunk - tudtuk meg Danyi Gábortól.

 

Beszéltünk Szögi Balázs edzőjével, Papp Lászlóval is, aki a PEAC NB II-es női és férfi csapatának vezetőedzőjével is. Kérdésünkre az aktív edző Papp László elmondta, hogy 25 éve ismeri Szögi Balázst. A legizgalmasabb időszak volt, amikor Komlón edzője volt. Azok is emlékezetes mérkőzések voltak, amikor komlói edzőként játszottak a Péccsel, azzal a csapattal, amelyiknek egyik erőssége volt Szögi Balázs. Hozzátette, hogy Balázs mindig intelligens játékos volt az irányító poszton, de védekezésben is sokat tudott nyújtani. Kreatív tudásával sok győzelmet ért el mindenkori csapatával. Vasárnap búcsúztunk el Szögitől, mint játékosunktól a Dunaújváros elleni találkozó előtt. Meglepetés volt számára a búcsú, úgy tudjuk, hogy a felesége ébresztette, hogy le ne késse a mérkőzést, ahova szakosztályvezetőként készült is. A mérkőzés előtti búcsú lerövidítette a bemelegítést, de ez nem okozott gondot, mert a csapat verte a vendégcsapatot, a Dunaújvárost - mondta a Pécsi STOP-nak Papp László edző.

Az egyetem vezetése és a Baranya Megyei Kézilabda Szövetség is méltatta Szögi Balázs teljesítményét a PEAC-Dunaújváros bajnoki mérkőzés előtt. A meglepett ex-kézis pályafutását előbb Barta Ferenc, a Baranya Megyei Kézilabda-szövetség elnöke, majd Prof. dr. Ács Pongrác, a PEAC elnöke méltatta; egyben mindketten ajándékkal is kedveskedtek számára. Utóbbi kiemelve, Szögi Balázs a sport mellett a tanulásban is az egyetemisták példaképe lehet, hiszen menet közben tudatosan építette civil életét, amelynek jóvoltából ma az MKB Bank pécsi fiókigazgatója.

 

Szerző: Szabó Ferenc