Négyszeres női Freestyle football világbajnok tartott edzésbemutató Pécsett

2021. december 1. 10:01 2021. dec. 1. 10:01

Négyszeres női freestyle futball világbajnok, Szász Kitti hétfőn a PTE Műszaki és Informatikai Karán edzésbemutatót tartott az egyetem egy hallgatójával, az első éves Nagy Ervinnel. A Sajószentpéteren élő hölgy 2013-ban Budapesten freestyle futballban EB-t nyert és több mint 30 ország neves labdarúgóival találkozott személyesen.

A kevesek sportjának mestere Kitti kiskorától kezdve sportolt, ám a freestyle focival csak 16 évesen ismerkedett meg. Az egyik internetes portálon látott egy videót Soufiane Touzani, holland freestyle focistáról, ami annyira megihlette, hogy rögvest belekezdett a trükkök tanulásába. Mint lapunknak mondta, eleinte csak ámult a videókon és azon tűnődött képes lesz-e a látottakra egyszer. Mivel nem volt trénere az interneten látott videókat próbálta utánozni. Először labda nélkül, a mozdulatok elsajátítása volt a cél és az állóképesség megszerzése, mert minden egyes trükk más izomcsoport edzettségét igényli. Arról is beszélt, hogy vannak veszélyes gyakorlatok is, amikor mind két lába magasan a levegőben. Ha labdára lép vissza biztos a sérülés. Volt ilyen tette hozzá.

A négyszeres női freestyle világbajnok 2011-ben Prágában nyert először világbajnoki címet majd Lecceben, Tokióban és 2014-ben Liberecben a negyediket.

Nagyon sok ismert labdarúgóval passzolgatott, köztük volt többek között Ronaldinho, Neymar, az autóversenyzők közül Vettel és Riccardo.

2017-ben Guinness-rekorder lett, miután egy perc alatt 107 alkalommal dekázott a sarkán, amivel megdöntötte az amerikai Indi Cowie 102-es csúcsát.[

Napjainkban Kitti már zsűrizik, igy ismerte meg a pécsi Nagy Ervint, aki 2011-ben országos magyar bajnokságon harmadik helyezést ért el, Kitti VB arany érmet Prágában.

Elmondta, hogy a technika talán fontosabb a fizikai erőnél, ezért továbbra is célja, hogy megszerezze az ötödik világbajnoki címét. Ezért folyamatosan edzésben van, napi 3 órás edzéseket hagy maga mögött.

Megtudtuk, hogy Szász Kitti 2019 óta a magyar freestyle futball hivatalos képviselője.

Mindketten arról is beszéltek, hogy a koronavírus-járvány nem torpedózta meg a 2021 évi versenyeket. Rendeztek on line versenyt, ahol a pécsi műszaki karos Nagy Ervin bronz érmet nyert. Szász Kitti zsűrizett.

 

 

 Szerző: Szabó Ferenc