Nemzetközi súlyemelő versenyt rendeztek Pécsett

2022. szeptember 12. 10:48 2022. szept. 12. 10:48

A XX. Nemzetközi Súlyemelő versenyt rendezték vasárnap Pécsett. A hagyományos rendezvényen Magyar versenyzők mellett, Horvátországból rajthoz állt Eszék és egy Fiume melletti település csapata is. A nehéz atlétikai versenyen a Pécsi Súlyemelő Egyesület elnökével, vezetőedzőjével és versenyzőjével, Gyurkovics Ferenccel beszélgettünk.

A pécsi súlyemelők a nemzetközi versenyen kevesen vannak. Van, aki hét közben junior versenyen indult, több egyetemista abbahagyta, többen elköltöztek Pécsről. Lényegesen újjá kell építeni a baranyai súlyemelést – mondta Gyurkovics Ferenc a Pécsi Stopnak, majd folytatta: A dupla covid nagyon megritkította a sportágunkat. Újra kell építeni kedvenc sportágamat, szeretném, ha több Antal Botond, Agocs Andor lenne a csapatban – mondta Gyurkovics.

Megtudtuk, hogy a horvát súlyemelő hölgyek jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években. A pécsi versenyt egy hölgy arra is felhasználta, hogy Horvát csúcsot döntsön.

A pécsi súlyemelés "mindenese", Gyurkovics Ferenc több sikert már elért, arra nagyon büszke, hogy 2021-ben 14. felnőtt magyar bajnoki címét gyűjtötte be, ezzel sikerült megelőznie Földi Imre olimpiai bajnokot a Nemzet Sportolóját, bajnoki címek tekintetében.

Gyurkovics továbbra is versenyben marad ősszel indul az amerikai Orlandóban, ahol szenior súlyemelő világbajnokságot rendeznek.

 

Gyurkovics Ferenc lapunknak arról is beszélt, hogy a súlyemelés mellett a Magyar Kézilabda Akadémiánál erőnlétiedzője is. Hangsúlyozta, hogy a fiataloknál

lenne fontos megtanítani a súlyemelő technikákra, érdemi terhelés nélkül. Mint ismeretes, a súlyemelés a skandináv kézilabdasportban már nyolcéves kortól a felkészülés szerves része. Óriási előnyben vannak velünk szemben, hiszen ezt a speciális, bonyolult mozgásformát a leginkább fogékony korban kezdik elsajátítani. Ennek köszönhetően gyorsabban és stabilabban tanulják meg a súlyemlő technikákat. Ezzel a módszerrel a skandinávok elérik, hogy mire az erőfejlesztést el lehet kezdeni, már stabil technikai alapokkal rendelkeznek, így már lehet érdemben terhelni őket.

A súlyemelés technika oktatásának az elején nem szabad terhelni a játékosokat. A mozgás helyességére kell helyezni a legfőbb hangsúlyt, majd pedig a sebességre. Az idegrendszeri adaptációtól már önmagában „könnyebbek” lesznek a súlyok, aminek az óvatos emelésétől nem szabad félni. Az elején a szabályos végrehajtás lesz a legfőbb limitáló tényező. 

Sok kutatás bizonyítja, hogy a súlyemelés igen hatékony edzésmódszernek számít. Korábban edzetlen gyerekek esetében a legnagyobb fejlődést a súlyemelő edzést végzőknél tapasztalták. Gyurkovics megjegyezte, a rövid távú gyorskorcsolyázóknál, debreceni kosárlabda akadémián, birkózásban  már alkalmazzák a robbanékonyság fejlesztésre ezeket a mozdulatokat.

 

Szerző: Szabó Ferenc