Ötödik olimpiájának kapujában Csonka Zsófi

2021. április 17. 17:45 2021. ápr. 17. 17:45

Három sportlövő EB válogató közül az elsőt Budapesten, a KSI Kupán, Csonka Zsófia, harmadik lett. A második válogatónak Pécs adott helyszínt, április 17-18-án. A harmadik Budapesten lesz egy hét múlva. A pécsi rendezvényen beszélgettünk a Magyar Sportlövő Szövetség főtitkárával, Sinka Lászlóval.

- Nem véletlenül ad Pécs helyszínt sportlövő válogat helyszínének. A városban nagyon gazdag múltja van a lövészetnek. A szövetség az elmúlt években folyamatosan támogatta és támogatja a létesítmények felújítását. Nem is olyan régen romos volt az 50 méteres pálya. A légpisztolyos létesítmények is megújultak, közel 100 millió forint értékben. A főtitkár arról is beszélt, hogy egy szabad hely van még a tokiói olimpiára, a lövészek szára. Csonka Zsófinak nagy lehetősége van, hogy az ötödik olimpiáján is résztvehessen, de előtte még a májusi eszéki EB-n is jó teljesítményre van szükség. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Kérdésre elmondta, hogy érthetetlen számára, hogy közel 100 olimpikon nem jelentkezett védőoltásra. Számára ez felelőtlenség. Aktív sportolói időszakában sok száz oltást kapott, hogy különböző országokba elutazhassanak versenyekre.

Igaly Diána halálával kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország első olimpiai bajnok sportlövője hunyt el. Fényességes csillaga volt sportágának. Céljuk, hogy a fiatalok számára emlékként megőrizzék.

A létesítményvezető, a Baranya-Tolna megyei sportlövő szövetség főtitkára Herbai Jánostól megtudtuk, hogy Magyarország második legkorszerűbb lőtere van Pécsett, a Nyírfa utcában. Három távon, 10, 25, 50 méteren térdelő, fekvő, álló helyzetben rendeznek versenyeket, több pisztoly és puska fajtával. A fegyverek folyamatosan korszerűsödnek. Németországból, Olaszországból, Svájcból modern fegyvereket komoly szerviz hátérrel lehet beszerezni. Herbai az időjárást nem nevezte kedvezőnek. A hideg szeles időjárás nem segít jó teljesítményeket lőni. A korona járvány miatt mindenkinek maszkot kell viselni. Kivétel a lövés időszaka. Akkor nem kötelező. A szakembertől megtudtuk a lövészeket a maszk akadályozza, így náluk természetes, hogy nem viselik az arcot eltakaró védőeszközt.

A létesítményvezető szomorú arccal arról is beszélt, hogy Igaly Diána eltávozása országos gyásszal járhat. Pécsett Lindenlauib Roland hunyt el 44 éves korában, a PSN Zrt. szabadidő lövész szakosztályának versenyzője volt.

 Beszélgettünk Herr Adriennel, a PSN Zrt szakosztályvezetőjével, utánpótlás edzővel. Tanítványai közül hárman indultak légpisztolyos kategóriában, a lányok 10 méterről célozták a lőlapokat. Megtudtuk, hogy 11- en igazolt sportolok, közülük akár 3 -an Csonka nyomdokaiba léphetnek. A szabadidős lövészek száma meghaladja a 30 főt.  

Szerettük volna a főtitkártól megkérdezni, hogy hol tart a Péni, Sidi indiai világkupa versenyen történt afférja. A történésekről, az ügy jelenlegi állásáról a sportlövő szövetség főembere nem kívánt beszélni. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Kapcsolódó: Sidi Péter: nem én hoztam szégyent Magyarországra!

Azoknak, akik nem ismerik a történéseket leírjuk: Nem keltette jó hírét a magyar sportlövészetnek az a balhé, amely az indiai világ kupaversenyen robbant ki. Péni István és Pekler Zalán bejelentették, hogy nem hajlandóak kiállni Sidi Péter oldalán, mivel szabálytalannak tartották utóbbi puskáját.

Szerző: Szabó Ferenc