Ötszázan futottak Pécsről Harkányba vasárnap

2021. október 24. 18:39 2021. okt. 24. 18:39

Neves résztvevők is voltak a vasárnap a 37. alkalommal megrendezett Pécs-Harkány országúti futóversenyen. Indultak válogatott atléták, külföldről is érkeztek résztvevők, horvátok és szerbek is. Ismét van dobogóra esélyes PVSK-s futó a férfiak mezőnyében, Lomb Ádám személyében, aki nagyon sokat fejlődött az utóbbi időben – tudtuk meg Freier Balázstól a főszervezőtől.

A verseny indítója a PVSK kiváló hosszútávfutó olimpikonja, Szabó Tünde volt, aki az idén nem indult ezen a versenyen. Kérdésünkre elmondta, hogy éves tervet készített a versenyzésre. A programjai közé nem tudta beiktatni a tavaszról őszre áthelyezett, Pécsről induló versenyt. Hozzátette, a PVSK csapatában több olyan futó van, aki még nem teljesítette a távolt. Így olyanok indulhattak a helyén, akik még nem teljesítették a közel 25 kilométeres távot.

 

A versenyen, a pontos időmérés érdekében, chipes rajtszámokat kaptak a versenyzők. Ez a pisztoly dörrenésére indul, és 100 százalékos pontosságú időmérést tett lehetővé.  A mérőkapukon való áthaladásnál ezek segítségével lehetett leolvasni a pontos időeredményt. Ez a mai kornak megfelelő, szinte tökéletes időmérést tett lehetővé.

A frissítő állomások Pogánynál, Szalántán és Túronyban is voltak az érintett szakaszon. A közbenső állomásokra buszokkal oldották meg a váltásokat. A célban a tea és víz mellett, és egy tál babgulyás, és ital is várta a résztvevőket.

A célban mindenkit lefotóztak az időeredményével, amit a Facebook-on és a pvsk.hu honlapon megtalálhatnak a versenyzők.

A programból nem maradt ki a verseny végén a jól bevált harkányi gyógyfürdőzés, ez eddig minden verseny fénypontja volt, az idén sem volt ez másként.

A díjazást a hagyományoknak megfelelően délután adták át az élen végzett versenyzőknek. Pénzdíjban részesültek az 1-3 helyezettek, a 4-5-6. helyezett versenyzők, és az abszolút váltó első három helyezettei sportszervásárlási utalványt nyertek. A céges váltók ajándékcsomagot, a családi váltók, és a korosztályok 1-3 helyezettei pedig serleget kaptak.

A főszervezőtől, Freier Balázstól megtudtuk, hogy a tavaszról össze, a koronavírus-járvány miatt áthelyezett versenyen közel fél ezer futó vett részt. Azt is megtudtuk, hogy 2022-ben szeretnék tartani a tavaszi időpontot, ahogy már 36 alkalommal sikerült.

A PVSK honlapja szerint Sági Ferenc 77:06-os idővel tartja a táv rekordot. Megmarad a csúcs, de mivel a továbbiakban 25,5 km lesz a hossza a versenynek, és mivel ez a táv hosszú ideig megmarad, ezért új csúcsot is nyilvántartanak majd. Természetesen a régi mellett, az elődök érdemeit és eredményeit egyáltalán nem csökkenti, hogy az új időeredmények kb. másfél perccel nőnek az új távon.

 

Szerző: Szabó Ferenc