Páva Zoltán a Szuperkupa-döntőről: „csodálkozom az UEFA döntésén”

2020. szeptember 24. 16:36 2020. szept. 24. 16:36

Négy cikluson keresztül 1994-2010 között volt szocialista országgyűlési képviselő, 1998-tól mintegy három éven át vitte az országgyűlési ifjúsági és sportbizottságot, a Parlament labdarúgó-válogatottjának kapitánya volt 1994-1999 között, közel 150 meccsen öltötte magára a címeres mezt Páva Zoltán volt komlói polgármester. Az egykori hon- és városatyával fociról, TAO-támogatásról és a Szuperkupa-döntőről is beszélgettünk.

A válogatottban több mérkőzést játszott Orbán Viktorral. Milyen labdarúgó volt a miniszterelnök?

Jó játékos volt, nagy cselező, ritkán szabadult a labdától. Általában a Páva-Orbán-Toller csatársorban játszott, amikor elfáradt, hátrébb vonult.

Páva Zoltán (balról) Puskás Öcsivel.

Ha már foci, mi a véleménye, mennyire segítik az országban egymást érő stadionok a magyar labdarúgás fejlődését?

Nem hinném, hogy a stadionok nagysága, felszereltsége nagy hatással lenne a foci fejlődésére. Sokkal jobban járnánk, ha több jó minőségű füves, műfüves edzőpályát építenénk villanyvilágítással ellátva. 12 évvel ezelőtt Svájcban egy 3000 lakosú faluban jártam, ahol hét kivilágított pályán edzettek este fél 8-kor a fiatalok.

Nálunk pedig még most is az a szokás, hogy az ifisták menjenek a salakra, vagy olyan időpontban eddzenek, amikor nem zavarják a „nagyokat”. Nagyon sok gyerekkel kell megszerettetni a focit, jól felkészült fiatal edzőkkel, hogy lehessen válogatni, aztán, ha lesz foci, és jönnek a nézők is, akkor lehet stadiont építeni.

Páva Zoltán az olimpián.

Több olimpiára is sikerült kilátogatnia, szurkolt a komlói Czukor Zoltánnak is. Melyik helyszínre vágyik vissza, és miért?

Valójában csak a pekingi olimpián voltam, mert az athénire nem tudtam elutazni, így Zoli fiam ment helyettem. Oda szívesen visszamennék, hisz óriási élmény volt a két kajak-kenu aranyérem, illetve a vízilabda-válogatott győzelmét végigizgulni.

És büszkén tapsolnék újra Czukor Zoli barátomnak, mint amikor az olimpiai stadionban bemondták, hogy negyvenhatodikként érkezik a 46 éves magyar gyalogló. A kínaiak felállva tapsolták Zoli hősies küzdelmét a csaknem 40 fokos melegben.

Páva Zoltán szurkol.

Sok vita van a TAO-támogatásokat illetően. Mi a véleménye, ezek a milliárdok mennyire segítik a látványsportágakat?

Bizonyára sok segítséget adnak az egyesületek működéséhez, de az utánpótlás fejlesztéséhez kevés közük van. A kézilabdában és a kosárlabdában látok előrelépést, de a fociban, mint a legnépszerűbb sportágban, maradt a stagnálás.

A koronavírus mely sportágban, sportágakban jelenti a legnagyobb gondot? Mit gondol a csütörtök esti Bayern-Sevilla Szuperkupa-meccsről?

Véleményem szerint azon csapatsportágak szenvedik meg a legjobban a járványhelyzetet, ahol a test-test elleni küzdelem keményen jelen van (kézilabda, vízilabda foci, kosárlabda, jégkorong).

Az UEFA döntésén meg csodálkozom. Mennyivel veszélytelenebb a Szuperkupa döntője, mint például a Molde-FTC mérkőzés, amit zárt kapuk mögött tartottak? Nem csodálkozom, hogy a Sevilla visszamondta a jegyek nagy részét, és hogy a bajor miniszterelnök, Markus Söder is otthonmaradásra szólította fel a München szurkolóit. Ez felelősségteljes politikai megnyilatkozás ebben a helyzetben.

Páva Zoltán

Komló kézilabdacsapata az NBI-es bajnokságban vitézkedik a szurkolók nagy örömére. Minek, kinek köszönhető, hogy évek óta talpon van a csapat?

Azt hiszem, hogy az edző, a játékosok, a vezetés és a szurkolók összehangoltan végzik a dolgukat, ez lehet a siker titka. Jó érzés elmenni egy mérkőzésre, bár most az egész csapat karanténban van, bízom benne, hogy mindenki egészségesen „szabadul”!

Szombaton ugyan nem lesz mérkőzés a karantén miatt, de fél 5 kor egy kis ünnepség keretében emlékezünk Papp Imrére, a nagyszerű kézisre, nemzetközi játékvezetőre, a Bányász valamikori technikai vezetőjére. Imre barátom pár hónapja 87 éves korában halt meg. Ő a pécsi Kiss Lászlóval csaknem 100 nemzetközi mérkőzést vezetett. A csapat vezetésének javaslatára egy emléktáblát avatunk a nagyszerű sportember tiszteletére a Sportcsarnok aulájában.

Szerző: Szabó Ferenc

 

Forrás: Pécsi STOP