PEAC sportoló is versenyzett a tokiói olimpián

2021. augusztus 16. 14:18 2021. aug. 16. 14:18

Az egyre növekvő, fejlődő PEAC, a napokban egy főállású ügyvezető igazgatót nevezett ki a posztra, aki összefogja, koordinálja, irányítja a PEAC mindennapjait. A frissen kinevezett sportvezetővel Hoffbauer Márkkal beszélgettünk a tokiói olimpiáról, az egyetemi sportról. Beszélgető partnerem nem véletlenül került vezetői beosztásba, 25 éve segíti a PEAC sport munkáját.

- Befejeződött a nyári olimpia, napokon belül kezdődik a paralimpia Tokióban. Írhatjuk, hogy példátlan esemény volt és folytatódik. Gondolok arra, hogy a 2020-as versenyt 2021-ben rendezték. Miért volt jobb az olimpia megrendezése, mint esetleg a törlése?

 

- Az olimpia határozza meg a felnőtt válogatott sportolók felkészülési ciklusát, azt gondolom, hogy minden sportolótól, edzőtől nagy erőfeszítést igényelt, hogy a felkészülési ciklus megváltozott Tokió vonatkozásában. Az eredményekből látható, hogy hazánk versenyzői és az őket támogató szövetségek tudtak alkalmazkodni a megváltozott felkészülési körülményekhez, amelyeket a világjárvány állandó jelenléte csak nehezített.  Volt sportolóként és sportvezetőként örömmel fogadtam, hogy az olimpia megrendezésre került, a sikeres rendezéshez azt gondolom nagyban hozzájárult, hogy olyan szabálykövető és precíz nemzet rendezhette meg az eseményt, mint a japánok.

 

 

- Az egyetemen nagyon sok olimpikon, köztük aranyérmes versenyző is megfordult. Gondolok Kovács Antal cselgáncsozóra, Kenderesi Tamásra, Csonka Zsófiára és sokan másra. Az élsportolók milyen különleges elbírálást kapnak?

 

- Azt gondolom, hogy a kiváló sporteredmények a legtöbb esetben kiváló intellektussal párosulnak és ennek okán nem igényelnek speciális elbírálást. Természetesen az örömteli, hogy a felsőoktatási intézmények oktatói tudják segíteni a sportolók tanulmányi előmenetelét, ebben a Pécsi Tudományegyetem élen jár. A PTE és a PEAC is célul tűzte ki az életpályamodell kialakítását, melynek a sport esetében a kérdésben is nevesített Kovács Antal kiváló példája, hiszen a sport mellett szerzett a pécsi közgázon diplomát, majd végezte el a doktori iskolát, most pedig az Egészségtudományi Kar oktatója a paksi állása mellett.

 

- Ismereteim szerint a vívás hozzád legközelebb, Szilágyi Áron vívásban új fejezet irt a harmadik arany begyűjtésévél. Áron nagyon sok helyen megszólalt és legalább 10-12 közvetlen segítőt nevezett meg. Kilenc év alatt mire volt legjobban szüksége, hogy ilyen magas szinten maradjon?

 

- Valóban a vívás áll hozzám a legközelebb, azonban párbajtőrözőként sajnos nem állhattam a kardozó Szilágyi Áron ellen a páston, csak nézhettem a vívását. Bátran kijelenthetjük Áron kapcsán, hogy a hazai sport egyik legtudatosabban építkező versenyzője, aki a sport és határtudományainak valamennyi aspektusát bevonja a felkészülésébe. Azt gondolom a nevelőedzőjétől és edzőitől megkapott kiváló szakmai alapok mellett ez tudatos építkezés lehet esetében a jelenlegi és remélem jövőbeni siker kulcsa.

 

- A PEAC a PSN.Zrt és a PVSK mellett a város legnagyobb sportegyesülete. A 2024-es párizsi olimpiára szerezhet kvótát a pécsi egyetem hallgatója?

 

- Nem szabad megfeledkeznünk arról a tényről, hogy a PEAC-nak Pető Zsolt, szerb válogatott asztaliteniszező révén Tokióban is volt olimpikon versenyzője, továbbá a PTE-t több nem PEAC-os sportoló is képviselte (pl.: Kenderesi, Bicsák). Bízom benne, hogy Párizsban több PEAC-os olimpikon is lehet, melyre több szakosztályunkból érdemi lehetőség mutatkozik (asztalitenisz, birkózás, boccia). A PEAC részéről az ehhez szükséges sportszakmai, egészségügyi és financiális hátteret reményeink szerint tudjuk biztosítani.

 

- Milyen tervekkel vág neki a következő 10 évnek a közel 100 éves PEAC? Gondolok arra is, hogy közeledik a PMFC pályájának átvétele.

 

- A PEAC kiemelten készül a 2023-as centenáriumra, bízunk benne, hogy méltán tudjuk megünnepelni az első 100 évünket. A hangsúly azonban elsősorban azon van, hogy az elkövetkező években a következő 100 év biztos alapjait is lerakjuk, ennek érdekében készítettük el és kezdtük meg a „Tudás és Sport” stratégia megvalósítását. A PMFC pálya átvétele kapcsán szeretném rögzíteni, hogy az egy téves, azonban a városban nagy népszerűségnek örvendő pletyka, hogy az ingatlan a PEAC-é lesz. Az ingatlan továbbra is a város tulajdonában marad, a vagyonkezelés kerül át a Pécsi Tudományegyetemhez (és nem a PEAC-hoz). A PMFC felnőtt csapata pedig az új stadion elkészültéig itt játssza a hazai mérkőzéseit, amellett, hogy bérlőként a PEAC csapatai labdarugó és birkózó szakosztályai is jelen lesznek már a sporttelepen.

A PEAC által kitűzött célok részeként több fejlesztési elképzelésünk van, melyek mindegyik komplexen szolgálja a városi sportérdekeket, ennek első lépése lesz, a Stadion utcai, jelenleg rossz állapotban lévő műfüves pálya felújítása, mely már ősszel megtörténhet. Bízom benne, hogy az elkövetkező időszakban további.

 

Szerző: Szabó Ferenc