Pécsett tartották a Petanque csapatok országos bajnokságának selejtezőjét

2021. április 11. 09:24 2021. ápr. 11. 09:24

A PVSK "beugróként" szervezte Pécsett Petanque csapat országos bajnokság selejtezőjét, mely eredetileg Szigligeten került volna megrendezésre, a járvány miatt a szervezők lemondták. Helyszínnek Pécsett a Lauber Dezső sportcsarnok melletti parkolót használták. Címvédőként lép pályára a PVSK A csapat tagjai régóta együtt játszanak, igazi csapatként tudnak működni annak ellenére, hogy nem mindenki pécsi.

Idén először két csapatot indítót OB-n a PVSK Petanque szakosztálya

Az első számú csapat célja egyértelműen a továbbjutás a június 5-i négyes döntőbe, melyet Szomódon rendeznek - mondta Tálosi Krisztián a szakosztály vezetője. Összeállítottak egy erős csapatot, Tálosiné Mocsirán Ágnes, Szabó Kitti, Kónya Dániel, Kovács Zoltán, Nagy László, Gál Károly, Tálosi Krisztián, Berta Ádám, mindannyian többszörös magyar bajnokok, válogatott versenyzők. Kutasi Péter hasonló érdemekkel bíró sporttárs a második csapatban indul, szerették volna egy tapasztalt versenyzőt a második csapatba, mellette több olyan versenyző lesz, akinek ez lesz az első igazi pétanque versenyeitt leginkább a tapasztalatszerzés és a közösség formálása a cél.

 

Az elmúlt években a Veszprémi HSE okozta mindig a legnagyobb próbatételt, most is erre számítottak. A másik erős csapat szintén pécsi. Pécsi Vörös Meteor SK Pétanque Szakosztálya. Az ugyancsak nagy ellenfélnek számító Budapest PC sajnos nem tudott  indulni. Ezzel együtt érvényes a közhely és a sportág egyik szépsége, hogy bárki bárkit legyőzhet.

 

A  versenyen találkoztunk Varga Viktorral, transzplantált versenyzővel. Kérdésünkre elmondta, hogy 4 éve kapta az új vesét, azt követően kezdett petanquezni. A brit városban Newcastleben rendezett transzplantáltak világversenyén ezüstérmet is nyert. Azt is elmondta, hogy a barátai kocsmasportnak nevezték. Annyit mondott: gyertek egy 4 órás edzésre, ahol általában 700 alkalommal eldobnak egy 70 dekás golyót, ugyanennyiszer lehajolnak érte. Hozzátette, ez a mozgás más sportágban a versenyzők számára szokatlan, mert itt teljesen más izomcsoportokat mozgatnak meg. A szombati pécsi versenyen egyetlen céljuk, hogy a csoportban egy csapatot megelőzzenek vagy megszorongassanak.

A rendezvényen jelen volt Kocsis Tamás, a Magyar Országos Petanque Szövetség elnöke, aki a Vörös Meteor színeiben is versenyez. Kérdéseinkre elmondta:

Magyarország a világtérképen a középmezőnyben foglal helyet. Élen a franciák, hollandok, és a belgák vannak. Ám az ázsiai országok, például Japán is nagyon előre tört. A 2020-as esztendőben 4 hónapos csuszással meg tudtuk rendezni a versenyeket. Ez évben talán már  menetrendszerint tudjuk a versenyeket szervezni. A nyitórendezvényünk 2021-ben a mostani pécsi.

Szerző: Szabó Ferenc