Pécsi arany-, és ezüstérem az Országos Leány Kadett Kosárlabda Bajnokságon

2023. június 9. 11:59 2023. jún. 9. 11:59

A napokban Pécsett került megrendezésre a Nemzeti Leány Kadett Bajnokság „A” és „B” döntője. Az országos tornát, mely a bajnokság végkimenetelét döntötte el, a Füzy Ákos és a Szamosi Nándor sportcsarnokban rendezték. A Rátgéber Akadémia ezüst, a PVSK hölgyei aranyérmet nyertek. A vasutasok sikeréről Debreczeni Eszterrel és Hőgye Petrával beszélgettünk.

A PVSK női utánpótlásának szakmai vezetője, a B döntő sikeredzője a játékosok értékelésével kezdte a beszélgetést: Bár ez egy csapatsport, ahol a játékosok együtt dolgoznak, de volt néhány kimondottan magas szintű egyéni teljesítmény. Az U16-os válogatottunk, Hőgye Petra remekül átérezte, hogy mekkora a felelőssége a csapat teljesítménye szempontjából. Mindhárom meccsen rengeteget tett a csapatunk sikeréért. Azt gondolom, ha ezt a teljesítményt nyújtja, ott lesz a helye az U16-os válogatott szűkített keretében. Dömös Hédi egy hosszú sérülés után tért vissza, egyre jobb formába került, neki is egy nagyon pozitív döntője volt, mindhárom mérkőzésen bátran keményen, fegyelmezetten, önbizalommal telve játszott. Hatalmas hasznára volt a csapatnak. Szanyi Borit emelném még ki, bár ő még fiatal kadett, nagy erőssége volt az együttesnek. Azok közül, akik végig a kadettben edzettek, Szabadi Lea volt az, akit kiemelnék, hatalmasat küzdött minden meccsen, leginkább védekezésben. Ezúttal is köszönjük Bekk Zsanett junior edzőnk munkáját, látszik, hogy a keze alatt mekkorát fejlődtek a lányok, az ő munkája is egyértelműen hozzájárult csapatunk sikeréhez.

- A játékosok, – akik sok akadémiával ellentétben – mind-mind pécsiek?

- Igen és ez külön öröm! Bajnokságunk „A” döntőjének nyolcadik helyén végzett a Vasas Akadémia, a maga sokkalta nagyobb merítési és anyagi lehetőségeivel, mi közvetlenül mögött a csapat mögött végeztünk. Ráadásul városunkban is működik egy hasonló adottságú nemzeti akadémia, ami azért egy elég nagy elszívó erő. Bebizonyítottuk, hogy alázattal és áldozatos munkával, amit bele lehet ebbe a sportágba fektetni, igen is ott lehet lenni ezek közelében.

 

Találkoztunk és beszélgettünk Hőgye Petrával a dicsért játékosok egyikével is.

- Mikor kezdtél a kosárlabdával megismerkedni és hol?

 A kosárlabdával a két bátyám által ismerkedtem meg. Nagyon megtetszett ezért elkezdtem járni az iskolában kosárlabdaszakkörre, ahonnan pedig egy kosárlabda kiválasztó program keretein belül kerültem a PVSK-hoz.

 

Gondolom, hogy több edzővel dolgoztál már, kik ismertettek meg ezzel a játékkal?

Az általános iskolás éveimben Szablya Zita tanárnőnél kezdtem el kosarazni, aki nagyon megszerettette velem ezt a sportágat, most pedig már egy jó pár éve Bekk Zsanettel dolgozunk a kosárlabdatudásom fejlesztésén.

 

Van kedvenc posztod és azon is bizonyítod tehetségedet?

Nagy erősségemnek érzem, hogy szinte minden poszton bevethető vagyok a junior és a kadett korosztályban is, de a kedvenc posztom a 2-es mert itt érzem a legmagabiztosabbnak magam.

A kadett B döntőt nyertétek, gondolom ez jelentős siker a PVSK számára. Mennyi munka van az aranyérem mögött?

Nagyon sok munka van e mögött a helyezés mögött mind a játékosok, mind pedig az edzői stáb részéről. Egész évben keményen dolgoztunk, aminek a végére meg is lett az eredménye.

Az egész mezőnyben kimagaslott a teljesítményed az elmúlt hétvégén lejátszott versenyen. Hogy érezted magad az aranyérem osztás után, hogy érezte magát a csapat?

Nagyon boldog voltam és szerintem ez elmondható a csapatról is, hiszen erre készültünk a szezonban és minden esélyünk meg is volt arra hogy ezt a célt elérjük. Plusz öröm, hogy ez egy nagyon jó lezárása volt a kadett éveknek.

A válogatott tagja is vagy, ott milyen versenyekre számítasz?

Ezen a nyáron az Európa-bajnokságra készülünk az U16-os válogatottal, a felkészülés pedig júliusban kezdődik. Elsődleges célom „beverekedni” magam a 12 fős szűkített keretbe és minél több tapasztalatot szerezni.