Pécsi bíró debütált az NB I-ben a hétvégén

2020. augusztus 26. 07:51 2020. aug. 26. 07:51

Hosszú idő után debütált pécsi labdarúgó játékvezető az NB I-es országos bajnokságban: Zierkelbach Péter az Újpest-Budafokot fújta az augusztus 20-i hétvégén.

A pécsi labdarúgó játékvezetői históriában Páldi Ede volt az első, aki a második világháború idején kezdett el mérkőzéseket vezetni. Ede bácsi nagy mesélő volt, akitől azt is megtudtuk, előfordult, hogy légiriadó miatt szakított félbe mérkőzést a Délvidéken.

Páldi a hatvanas évek elején az MLSZ játékvezetői bizottságában tevékenykedett, majd a nyolcvanas években már a baranyai sípmesterek munkáját segítette. Rendszeresen utazott, és figyelte a fiatal játékvezető tehetségeket. Éveken keresztül volt a Baranya Megyei Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottságának elnöke.

Páldi Edét gyűjtésünk szerint dr. Kamarás István követte, aki 1958-ban vizsgázott labdarúgó játékvezetésből, 1966-ba kerül az NB I-es sípmesterek közé, majd rövid idő után FIFA bíró lett. Az aktív játékvezetői tevékenységét 1972-ben fejezte be, közben a munkahelyén, a Baranya Megyei Bíróságon évtizedeken keresztül büntetőbíró volt.

Kamarás közeledett szögre akasztani a cipőjét, ám előtte sikerült felépíteni egy újabb focibírót Hámori László személyében. A PVSK egykori kapusa 1970-1979 között fújta a sípot az élvonalban. A korabeli dokumentumok szerint Laci 1976 május 1-én az FTC-MTK kupadöntőt vezette. Rendkívül tehetséges sportember volt, karrierjét korai halála zárta le.

Halálát követően erős széthúzás volt Baranyában a játékvezetők között, 12 évi szünet után sikerült Vavika Ferencnek az NB I-es keretbe feljutni, ahol öt éven át dolgozott.

1996-ban Ábrahám Attila kezdett el fújni a legmagasabb osztályban, 1996-2005 között NB I-es játékvezető és a nemzetközi minősítést is elnyeri FIFA-bíró lett. Ábrahám 2005. május 26-án levezette a Zalaegerszeg-Debrecen NB I-es mérkőzést, ezzel befejezte az aktív pályafutását, azonban napjainkban sem szakadt el a sípmesterek világától: aktívan dolgozik a Magyar Országos Játékvezetői Akadémián, ellenőrzi hazai és nemzetközi mérkőzéseken a bírók tevékenységét.

A legújabb NB 1-es pécsi játékvezető Zierkelbach Péter, aki augusztus 23-án, vasárnap késő délután vezette az Újpest-Budafok NB I-es bajnoki mérkőzést a szakma megelégedésére.

Lapunknak a játékvezető elmondta, 2005-ben vizsgázott, első mérkőzése a Mágocs-Magyarhertelend megyei találkozó volt. Éveken keresztül a PMFC korosztályos csapataiban játszott, csapattársa volt többek közt Szatmári Lóri, Horváth Zsolti. 

Női vonalon némileg jobb a helyzet, Sipos Katalin személyében van FIFA-bírója a városnak. A férfiak mezőnyében Georgious Theodorost lehet megemlíteni, aki rendelkezik ilyen minősítéssel, ő az asszisztensi keret tagja.

Szerző: Szabó Ferenc

(Címlapkép: Zierkelbach Péter intézkedik - Facebook/Focibiro.hu)

Forrás: Pécsi STOP