Pécsi siker: Bronzérmet nyertek az Ifjúsági Olimpián az U16-os kosaras lányok

2022. augusztus 8. 16:15 2022. aug. 8. 16:15

A szlovákiai Besztercebányán befejeződött az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF), a lány és a fiú kosárlabda torna. Az U16-os lány válogatottak számára kiirt versenyen a magyar lányok bronzérmet nyertek, szövetségi edzőjük Debreczeni Eszter, a PVSK egyik edzője volt.

Hogy kezdődött a felkészülés kérdeztem Debreceni Eszter szövetségi edzőt.

Június 20-án kezdtünk 18 fős kerettel. Ez csökkent előbb 16, aztán 14 főre, majd végül a 12 fős utazó keretre. A felkészülést hátráltatta, hogy szerettünk volna edzőmérkőzéseket játszani, de mivel az U16-os Európa-bajnokság augusztus 19-én kezdődik, így a környező országok U16-os válogatottjai később álltak munkába. Nem lehetett velük leszervezni még meccseket, így fiú csapatokkal játszottunk. Az Alba és a Paks U16-os együttesével mérkőztünk kétszer-kétszer. Nekik ezúton is köszönjük, hogy bevállalták. Nem szeretnék előre szaladni, de éppen ezért nem is tudnék esélylatolgatással kapcsolatos kérdésekbe belemenni, hogy mire számíthatunk majd az EYOF-on. Egy biztos, hogy mi soha nem szoktuk olcsón adni a bőrünket. Az itt lévő játékosok mindent meg fognak tenni, hogy az első ilyen tornájukon eredményesen szerepeljenek. Eszter arról is beszélt, hogy a csapatba került a PVSK-ból a pécsi születésű Högye Petra és Szekszárdról és Bajáról a Rátgéber akadémiában igazolt Halmágyi Kitti, Subotic Milka is.

- Hogyan történt a kiválasztás?

- Ahogy az akadémiákon. Ajánlások, megfigyelések, statisztikák alapján. Az MKOSZ -nek van egy kiválasztó programja, ott nagyon sok fiatal már szakemberek megfigyelése elé kerül. A mi csapatunk lányai mind 2007-ben születtek.

- Hosszú idő után, 13 éve a finnországi EYOFON volt szövetségi edző. Utána kisfia Ábel születése után csak a PVSK-ban tevékenykedett. Írhatjuk, hogy a hosszú szünet után bronzérmet szerzett a csapatával  Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál-ón  (EYOF), - -Kérem értékelje a sikert.

- Rendkívül értékes helyezést ért el a magyar női kosárlabda-válogatott a nemrégiben véget ért Nyári Európai Ifjúsági Fesztiválon, az EYOF-on. Magyarország csapata bronzérmes lett. Ez volt minden idők harmadik legjobb szereplése. A szép sikernek PVSK vonatkozása is van, hiszen a nemzeti csapatban játékosként, - egyedüli pécsiként - , Hőgye Petra, volt a pályán  Úgy gondolom, betartottuk ezt, hogy nem adtuk olcsón a bőrünket! Kilenc fiatalabb játékossal vágtunk neki ennek a tornának. Tudvalevő, hogy ebben az életkorban egy év korkülönbség még nagyon soknak számít, fizikálisan és mentálisan is. Szerencsére egy nagyon jó mentalitású és szellemiségű kis társaság jött össze itt a nyár folyamán, akik képesek voltak egymásért meghalni a pályán.

- A csapatból valaki kitalálta, hogy emlékül a verseny lógója tetoválás formájában felkerül a lányokra. Ön nagyon nem szereti a testfestést. Lesz tetkó?

- A fogadalom az fogadalom, azt be kell tartani! Lesz tetoválás