Pécsi sportolók a legjobbak között

2021. január 21. 13:37 2021. jan. 21. 13:37

A Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének felkérésére, a hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik, ki volt sportágukban az év legjobbja. Idén 57 sportszövetség válaszolt az MTI megkeresésére. Közülük 47 nevezte meg az év legkiemelkedőbb sportolóit, míg tíz – a koronavírus-járvány miatti csonka évnek köszönhetően – nem vagy csak később ítéli oda az elismerést.

A voksolás történetében az abszolút csúcstartó Portisch Lajos sakknagymester, aki 23-szor lett első 1964 és 1994 között. Az idei győztesek közül kiemelkedik a tájékozódási búvárúszó Balázs Péter  17 elsőségével, míg a vitorlázó Berecz Zsombor tizedszer, a labdarúgó Jakabfi Zsanett, a teniszező Babos Tímea és a bridzsező Gál Péter egyformán kilencedszer bizonyult legjobbnak.

Több sportágban pécsi versenyzők is a legjobbak közé kerültek. Krausz Gergelyt, a Multi Alarm SE versenyzőjét választották legtöbb alkalommal Magyarország legjobb tollaslabdázójának. Gergely a címet 2020 as teljesítményével 7. alkalommal harcolta ki. Lapunknak elmondta: Mór városában, szülőhelyén ismerkedett meg a tollaslabdával, majd 3 évig Debrecenbe versenyzett. A PTE-MIK karán, 19 évesen kezdte az egyetemi tanulmányait villamosmérnöki szakon. Azóta pécsi színekben versenyez és gyűjti az érmeket. Legalább 25 magyar bajnoki címe van. Kiemelte, hogy arra a legbüszkébb, hogy sportágában hetedik alkalommal is a legjobbnak választották Magyarországon.

 

Alig maradt el a tollasozó sikersorozatától a PSN.Zrt aerobikosa, Bali Dániel. Dániel sorozatban hatodik alkalommal nyerte el az év legjobbja címet. A hölgyeknél első alkalommal választották a legjobbnak Ákoshegyi Dórát, aki szintén a PSN.Zrt versenyzője. Dórának a képzeletbeli dobogó felső fokáról sikerült letaszítania Mazács Fannit, aki szintén a PSN.Zrt versenyzője.

 

A férfi és a női aerobikosok edzője Varga-Réfi Eszter lapunknak elmondta, hogy: 

„Pécsett nagy hagyománya van a sportaerobik-sikereknek. A Pécsi Sasok 1992-től éveken keresztül világbajnoki, Európa-bajnoki és világkupa-győzelmeket szereztek. A 2000-es évek elején szintén volt pécsi, Európa-bajnok lánytrió, illetve világbajnok fitneszaerobik csapat is.” Az aranykorszak Varga-Réfi Eszter irányításával, a PSN Zrt. színeiben folytatódik.

Triatlonban is a PSN.Zrt sportolója lett a legjobb. Bicsák Bence, 2019 után, 2020-ban is sportága legjobbja lett. Edzője, Tóth szilárd a pecsistop.hu kérdésére elmondta, hogy: „Lesznek Bencéhez hasonló tehetségek Pécsett. Az biztos, hogy Bicsák mentális hozzáállása a versenyekhez, és az egyedi futásának köszönhető a szuperteljesítménye, ugyanis 10 kilométeren U23 kategóriában a 7. helyen élt célba. Hangsúlyozom nincs lyukas száma. Jelenleg 41 sportolóval dolgozunk, két edzővel.”

Több sportág szövetsége a koronavírusjárvány miatt nem hirdetett győztest, így íjászatban, lovassportban, röplabdában, tekében csak a következő idényben fognak győztest választani.

Szerző: Szabó Ferenc