PVSK: padlóra kerültünk, de felállunk

2022. május 19. 20:24 2022. máj. 19. 20:24

A PVSK-Veolia a 2021/2022-es szezon végén az Atomerőmű SE ellen vívott drámai csata után kiesett az NB I A csoportjából. Az egyesület vezetése és a tulajdonosok sajnálattal vették tudomásul, hogy a csapat 20 év után nem folythatja az A csoportban - szerepel a csapat közleményében.

Az utolsó mérkőzést követően az Elnökség és a csapatot működtető gazdasági társaság tulajdonosi köre első lépésként értékeli a csapat és a vezetőség teljesítményét, valamint feltárják az okokat, amelyek ahhoz vezettek, hogy a 2022/2023-as szezont a bajnokság Piros csoportjában kezdjük meg. A reális kép megalkotásának érdekében az értékelés az elmúlt tizenöt évet öleli fel. Az Egyesület vezetésének meggyőződése, hogy a hosszú távú folyamatok elemzése az első lépés azon az úton, amely újra az A csoportba vezeti a csapatot. Az időtáv meghatározásánál figyelembe vettük azt is, hogy a 2008/2009-es szezonban a most playout-ot játszó két csapat még a bajnoki címért mérkőzött egymással - írják.

A munka a playout harmadik mérkőzése után haladéktalanul elkezdődött. A legfontosabb megállapításokat már megtette a vezetőség.

 

-           A csapat az elmúlt tíz évben rendszeresen a bajnokság egyik legalacsonyabb költségvetéséből gazdálkodott. Arányaiban az élcsapatok rendelkezésére álló forráshoz képest kevesebb mint a feléből teljesítünk egy-egy szezont. További probléma, hogy a támogatások kiszámíthatatlanul érkeznek, ami már középtávon is szinte lehetetlenné teszi a tervezést.

-           Az Egyesület Centenáriumi évében sikerült megnövelni a gazdasági hátteret, és ezzel a bajnokságban harmadik helyen végeztünk, ám ez a finanszírozási szint nem volt tartható. A felelős gazdálkodás érdekében a 2020/2021-es évben vissza kellett térni a korábbi költségvetési szintre. A nemzetközi szerepléshez kapcsolódóan ígért többletforrásokat a gazdasági társaság csak részben kapta meg, ami tovább növelte a financiális nehézségeket.

-           2012 óta folyamatos volt a játékosok elvándorlása. Ez elsősorban a magyar tehetségek esetében volt nagy érvágás, eltávoztak a csapat gerincét adó játékosok: Eilingsfeld, Tóth N., Kovács, Krnjajski, Halász, Bíró. Ezt a folyamatot a 2021/2022-es szezonban sikerült megfordítani. A PVSK-Veolia fontosnak tartja, hogy a jövőben a csapat magját pécsi nevelésű játékosok adják. Ez a folyamat elindult. A vezetés elkötelezett ezen elv érvényesítése mellett, meggyőződésünk, hogy a csapat eredményességének, és a pécsi kosárlabdázásnak ez az érdeke.

-           A szurkolók egy csoportja és a közösségi oldalak felhasználóinak egy része nem hajlandó tudomásul venni a tényeket. A velük történt folyamatos kommunikáció hatástalan volt, az előző szezonban annyira ellenséges, már-már gyűlölködő légkört alakítottak ki, amely Dragan Aleksic vezetőedző távozásához vezetett. Mindeközben a hasonló helyzetben levő paksi, zalaegerszegi vagy nyíregyházi együttest egyöntetűen támogatták szurkolóik.

-           A COVID-19 járvány nagymértékben érintette a PVSK-Veoliát, az elsők között kellett mérkőzéseket elhalasztani, a járvány utóhatásival pedig a bajnoki év végéig küzdöttünk. Az idei szezonban a sérülések is az átlagosnál jobban sújtották a csapatot. Az egészségügyi háttértámogatóinkkal már év közben elemeztük a helyzetet, a sérüléshullám szakmai okokra nem vezethető vissza.

-           A csapat vezetősége az elmúlt évtizedek sikeres munkája után ebben a bajnoki évben a játékosok és edzők kiválasztása során nem mindig hozott megfelelő döntéseket. A jövőben a tulajdonosi kör közvetlenül és nagyobb hatékonysággal kontrollálja a folyamatokat.

-           Nem kerülhető meg a játékosok felelősségének kérdése sem. Kulcsjátékosok esetében is felmerültek morális és fegyelmi problémák.

Végezetül: A PVSK Elnöksége és a gazdasági társaság tulajdonosi köre leszögezi, hogy legfontosabb céljuk a PVSK-Veolia mielőbbi visszavezetése a bajnokság élvonalába. A régió és Pécs Város kosárlabdázásának bölcsője a PVSK, az innen származó magyar tehetségeknek ez a csapat jelenti a perspektívát. A múlt értékelése mellett megkezdődött a jövő építése, a támogatókkal és a játékosokkal felvette a kapcsolatot a vezetés, és azt az edzőt is keressük, aki visszavezeti a csapatot az első osztályba. Mindezek mellett szorgalmazzuk a város kosárlabda szervezeteinek összefogását a sportág racionális érdekei mentén.

 

Forrás: PVSK-Panthers