Ritmikusgimnasztikázokkal telt meg 3 év után ismét a Lauber Dezső sportcsarnok

2022. május 30. 15:11 2022. máj. 30. 15:11

Az elmúlt hétvégén 11 ország közel 400 sportolója lépett szőnyegre Pécsett, a Lauber Dezső sportcsarnokban, ahol a XX. Pécs Kupa nemzetközi ritmikusgimnasztika-versenyt rendezték. Az eseményről a Pécsi RGSE elnökét, Hesz Zoltánt és Hesz Dominikát az egyesület edzőjét és FIG bíróját kérdeztük.

- A Magyar Torna Szövetség egyik ága a ritmikus gimnasztika. Mit jelent ez a kapcsolat a versenyzők számára, gondolok szakmai és gazdaságira is?

- Valóban, a ritmikus gimnasztika a Magyar Torna Szövetség egyik szakága. Nem egyedüli helyzet ez, hiszen a Nemzetközi Torna Szövetségnek (FIG)  szintén egyik szakága a ritmikus gimnasztika. A versenyzők részére lényegében nem jelent sem előnyt sem hátrányt ez a helyzet, jelentős mozgás egyik sportágból a másikba nem tapasztalható, hiszen bár „rokon” mozgások, de mégis eltérőek.

Egy nagy szervezet kisebb része járhat előnyökkel és hátrányokkal egyaránt.

Minden szakágnak saját érdekeit kell képviselnie, lehet egészséges versengés is köztük.

 

- Az RSG egy látványos sportág, írhatjuk, hogy Pécsett nagy hagyományai vannak. A Pécsi RGSE, milyen korosztályban vonultatja fel versenyzőket és jellemzően melyik kézi szerekkel a legerősebbek a versenyzők?

- A Pécsi RGSE a legrégebbi ilyen egyesület a megyében, immár 29 éve működik. Jelenleg 100 sportoló vesz részt az edzéseinken. Az utóbbi 11 évben a tömegsport mellett egyre inkább a versenysport és élsport irányába nyitottunk, 2011 óta összesen 7 junior-felnőtt válogatott ritmikus gimnasztikázót neveltünk ki.

Ezt a sportágat érdemes már 4-5 éves korban elkezdeni, a gimnasztika alapjait oktatjuk nekik kis csoportokban. A nálunk sportoló legkisebbek 3-4 évesek, a legidősebbek felnőtt korosztályúak, 16 évesek.

Kéziszerekkel, elsősorban karikával labdával már 6-7 éves kortól dolgoznak a lányok, junior és felnőtt korosztályban van már buzogány és szalag is. Egyesületünkben nagy számban vannak ún. I osztályú sportolók, akik a legmagasabb szinten, kategóriákban versenyeznek. Ebben az osztályban csak a mi egyesületünk, a Pécsi RGSE versenyez a megyében, mert ehhez olyan kiváló személyi és tárgyi feltételek szükségesek, amikkel mi rendelkezünk.

 

- A sportnaptárt nézegetve folyamatosan vannak versenyek. A napokban a pécsi Lauber Dezső sportcsarnokban rendezték a jubileumi XX. Pécsi Kupát. A rendezvényen Izraeltől, Örményországig több nemzet versenyzői mutatták be a gyakorlatokat. Ön hogyan értékeli a versenyt, ismereteim szerint közel három évig a Covid járvány miatt hasonló nagyszabású verseny Magyarországon nem volt?

- A Pécs kupáknak nagy hagyománya van már, büszkén mondhatjuk, hogy ezt a versenyt mindenki ismeri Európában, de más kontinenseken is hallottak már rólunk. A legnagyobb eddigi versenyünkön 2018-ban 28 ország versenyzői vettek részt. Nagyon sok a visszatérő vendégünk, Pécs rendkívül vonzó helyszín, és méltán vagyunk büszkék a rendezés-szervezés minőségére is.

A Covid pandémia miatt 2020-ban nem tudtunk versenyt rendezni, 2021-ben pedig csak kisebb versenyeink voltak, kevesebb külföldivel.

Hazánkban rajtunk kívül még 2 budapesti egyesület szervez nemzetközi versenyeket Budapesten. Ezek is nagyon népszerűek, de nekünk, 250-km-re a fővárostól még többet, még minőségibbet kell nyújtanunk. Vidéken ilyen verseny tényleg csak nálunk van már évek óta!

 

- Pontozó bírók értékelnek, véleményünk szerint ez szubjektív értékelés, mennyire sportoló és közönség kedvencek a bírók?

- Így van, valóban teljesen szubjektívnek tűnhet, de azért vannak objektív részei is a bírói értékelésnek, hiszen a test- és szertechnikai elemek értékelése objektívnek mondató. A művészi előadás és a kivitel megítélését is igyekeznek, amennyire lehet objektivizálni.

Aki ezt a sportágat választja, az ezzel tisztában van és elfogadja a bírók döntését.

A bírók szakmai tudása sem mellékes, különösen büszkék vagyunk arra, hogy a Pécsi RGSE-e 2 edzője, Hesz Dominika és Ekaterina Dologa ettől az évtől a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) által akkreditált bírói vizsgával rendelkeznek. Egyetlen vidéki egyesület sem rendelkezik FIG bíróval hazánkban.

 

- A tetoválás nagy divat az egész világon, megengedett az RSG-nél a testfestés, vagy takarás van előírva, vagy nincs szabályozva?

- Miután nálunk 16 éves korosztályig vannak sportolók, ez a kérdés nem releváns.   Egyébként pedig a ritmikus gimnasztikázó sportolók esetében nem jellemző ez a fajta divat követése.

 

- Ha valaki kedvet érez a ritmikus gimnasztikához, jelentkezhet Pécsett, hogy Önök közé kerüljön?

- 4-5 éves kortól várjuk a kislányokat. Szeptembertől új kezdő csoportunk indul, max. 20-25 fővel, 2 edzővel. Megtalálnak bennünket Facebookon, Instagramon, vagy a pecsirgse@gmail.com emailcímen is lehet jelentkezni.

Várjuk azokat is, akik már nem kezdők, azokat is, akik csak szabadidő szinten szeretnék űzni ezt a sportágat, és azokat is, akik versenysportolók szeretnének lenni.