Sikerrel halad az NB I felé a PMFC

2022. október 27. 20:31 2022. okt. 27. 20:31

Közel egy éve, 2021. október 31-én 6-1-re verte az NB II-es labdarúgó bajnokságban a PMFC a Nyíregyháza együttesét. Az akkori csapatból a legutóbbi Ajka elleni mérkőzésre Helesfay Donát, Rácz László, Katona Levente, Svedyuk Alex és Kövesdi Péter maradt és léphetett a pályára.

Megnéztük, hogy egy éve, a PMFC Vas László vezetőedző irányításával a tabella 7. helyét foglalta el. Hat győzelem, három döntetlen és öt vereség volt a tarsolyban. A gólarány 18-13 volt a statisztikában. Napjainkban az NB I-es és az NB II-es bajnokságokban, a PMFC az egyedüli csapat, aki még nem szenvedett vereséget. Október végén 13 forduló után nyolc győzelmet, öt döntetlent ért el a Pécs. A gólaránya 16-8. AZ NB-s csapatok közül egyedül az NB III-ban a BVSC-Zugló védelme masszívabb a Pécsnél, 13 mérkőzésen öt gólt kaptak és a Budapestiek is veretlenek.

A PMFC házi gólkirálya, Tóth Gábor Kristóf, 20 éves, korosztályos-válogatott.

A 192 centi magas játékos 2001. szeptember 11-én született Nagykanizsán és sokáig Zala megyében nevelkedett, míg 2015-ben az Illés-Akadémiához került. A szombathelyi ranglétrát végigjárva az első csapatnál is felfigyeltek tehetségére, a támadó a 2019/20-as szezonban 15 alkalommal lépett pályára az NB II-ben, 6 gólt jegyzett és kiosztott mellé 2 gólpasszt is.

Tóth-Gábor Kristóf, a Haladás felnőtt csapata mellett a korosztályos-válogatottakban is rendszeresen játszott, az U16-os, az U17-es, az U18-as és az U19-es, valamint az U21-es nemzeti együttesben 49 találkozón szerepelt és 18 gólt jegyzett. Teljesítményére a fővárosban is szemet vetettek, így 2020 nyarán a Budapest Honvéd szerződtette. Kispesten fiatal kora ellenére 6 mérkőzésen lépett pályára az OTP Bank Ligában, egy alkalommal az Európa-ligában is bizonyíthatott. Két Magyar Kupa- és öt NB III-as találkozóján 2-2 gólt szerzett, majd kölcsönben előbb a másodosztályú Siófok és Kazincbarcika színeiben szerepelt, az előző idényében pedig a Szombathelyi Haladásban játszott, ahol 24 meccsen 2 gólt rúgott. A PMFC kölcsönbe igazolta az eredményesen játszó támadó játékost. Napjainkban nyolc góllal a PMFC "gólkirálya"

A 2023–2024-es NB II-es idénytől kezdődően húszról tizennyolc csapatosra szűkül a Merkantil Bank Liga mezőnye, ezért a bajnokságban új versenykiírás szerint játszanak a csapatok. Az állandóságot jelenti, hogy az idény végén az első két helyezett feljut az élvonalba, ugyanakkor nem az utolsó három, csak az utolsó két helyezett esik ki az NB III-ba. Osztályozót is rendeznek 2023 júniusában, a 16-18. helyezettek az NB III három csoportjának első helyezettjei ellen lépnek pályára oda-visszavágós párharcban.
 

 

Magyar Labdarúgó-szövetség korábbi döntésének megfelelően a másodosztályban továbbra sem lehet légiósokat foglalkoztatni, pontosabban amelyik klub megteszi, elesik a szövetség 2.4 milliárd forintos normatív támogatásának ráeső részétől. A két évvel korábbi módosítás részeként az NB II-ben már nem kettő, hanem csak egy U20-as játékos szerepeltetése kötelező, a fiatal labdarúgónak kilencven percen keresztül a pályán kell lennie, lecserélése esetén hasonló korú labdarúgó becserélése szükséges. A pécsi szurkolóknak évek óta nem kell idegen légiós játékossal ismerkedni, viszont annál több más magyarországi településről érkezett labdarúgóval.

A PMFC teljesítményére a sporttelevízió is felfigyelt hétfőn, október 31-én közvetítik a PMFC-Békéscsaba és november 13-án az MTK-PMFC labdarúgó mérkőzést.

 

Szerző: Szabó Ferenc