Sípmestereket képeznek Pécsett

2022. november 24. 18:15 2022. nov. 24. 18:15

Alapfokú játékvezetői tanfolyam indul Pécsett november 30-ai kezdettel. A képzés során hallgatók részletes oktatásban vehetnek részt a labdarúgás elméleti szabályait illetően. Az első foglakozás személyes lesz, majd online foglakozásokat tartanak, de közben ismét lesznek személyes foglakozások. A vizsgát nem számítógépen tervezik megtartani, tudtuk meg a Baranya Megyei Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság elnökétől, Nagy Istvántól.

Magyarország tradicionálisan erős labdarúgó játékvezetésben, elég csak Zsolt István, Palotai Károly, Puhl Sándor vagy Kassai Viktor pályafutására gondolni, nekik óriási szerepük volt abban, hogy évtizedek óta a világ élvonalába tartoztak a magyarok, kezdtük a beszélgetést Nagy Istvánnal a baranyai sípmesterek első emberével. Majd folytatta, hogy a pécsi bírók közül is többen eljutottak a nemzetközi mérkőzésekre és sokan NB I-es játékvezetők voltak. Dr. Kamarás István, Hámori László, Vavika Ferenc, Ábrahám Attila nevét említette a játékvezetők közül. A határbíró keretben is többen voltak Kovács Nándor, néhai Balajti János, Gerorgio Grigorisz, napjainkban a fia Gerorgiu Teodoros. Napjainkban legtöbbre Sípos Katalin vitte, aki már FIFA bíró és sok női NB I-es mérkőzést is van a háta mögött. Jelenleg az NB I-es vezetői keretbe egyedül Zirkelbach Péter vezethet mérkőzést.

A november 30-án kezdődő tanfolyam résztvevői közül kinek lehet esélye élvonalbeli bíráskodásra - kérdeztem, Nagy Istvánt. Mindenkinek, aki elvégzi a tanfolyamot, és elindul a ranglétrán fel felé. Azért indul november 30-án a tanfolyam, hogy a végzősök már a 2022-2023 évi bajnokság tavaszi mérkőzésein feladatot kapjanak. Előző években tavasszal volt a képzés, akkor ősszel tudták a frissen vizsgázottak a játékvezetést elkezdeni. Azt is megtudtuk, hogy a nagy célok eléréséhez hosszú kitartásra és sok esetben szerencsére is szükség van.

 

Az MLSZ Baranya Megyei Igazgatósága támogatja azon egyesületeket, amelyek keretéből legalább két, 20 éven felüli focista sikeres játékvezetői vizsgát tesz. A támogatás mértéke 30 ezer forint értékű sporteszköz, vagy sportfelszerelés. Lehet, hogy a felhívásnak lehet, hogy a labdarúgást szeretetének van ösztönző hatása, az biztos, hogy pár nappal a jelentkezési határidő előtt 28-an már szeretnék szájukba venni a sípot sikeres vizsga után.

 

Érdeklődők minden információt megtalálnak a BMLASZ.hu oldalán

 


Szerző: Szabó Ferenc