Sportválasztót tartottak a Lauber Dezső sportcsarnokban

2021. október 2. 14:40 2021. okt. 2. 14:40

Sportág választót tartottak szombaton a Lauber Dezső sportcsarnokban. Tizennégy sportágból válogathattak az 1-4. osztályos tanulók. A rendezvényen jelen volt Konkoly Zsófia paralimpiai bajnok, Iván Bence a tokiói olimpia résztvevője, és Bicsák Bence Magyarország eddigi legsikeresebb olimpia versenyzője. A sportolók a PSN Zrt. színeiben érték el a sikereket tokiói olimpián.

A rendezvény főszervezője, a sportiskola vezetője, Sági Zoltán elmondta, hogy a sportág választóra gyerkőcöket és szülőket vártak. Több száz fiatal a parketten kapcsolódhatott be a játékokba, ahol edzők várták a fiatalokat. A teljesség igénye nélkül, volt kézilabda, foci, jégkorong, lövészet, torna és sok egyéb. Ismert edzők, köztük Koleszár György, Soós Attila, Jancsik Árpád, Burján Csaba is jelen voltak a rendezvényen.

 

Az eseményen jelen lévő tokiói olimpia résztvevőkkel is beszélgettünk. Érmekkel érkezett haza Konkoly Zsófia, aki 100 méteres pillangóúszásban a legfényesebb érmet hozta Pécsre.

 -Közel egy hónapja érkeztünk haza. A családdal sikerül feltöltődni. Jót tett a pihenő, fizikálisan és érzelmileg is.  Versenyen az 50 méteres medencét szeretem jobban. A jövő évi Madeirai VB-re elkezdtük a felkészülést, tudtuk meg Zsófitól.

 

Iván Bence 200 méteres vegyes úszásban indult az olimpián. A döntőbe nem sikerült bejutnia. Az eredményéről elmondta, hogy hajszállal maradt le a döntőbe jutástól. A verseny után keserűen vette tudomásul időeredményét. Itthon jutott el odáig, hogy nagyon sokat tanult Tokióban és három év múlva már rutinos versenyzőként teljesíthet Párizsban. Az aktív pihenés befejeződött és Zsófihoz hasonlóan készül a Madeira szigetén megrendezendő jövő évi úszó VB-re.  Azt is elmondta, hogy az úszás mellett a pécsi egyetem hallgatója, a TTK másodéves diákja.

Minden idők legjobb magyar teljesítményét nyújtotta az olimpián Bicsák Bence, triatlonozó.

A beszélgetést tiltakozással kezdte a sportoló.

Nem szeretem, ha azt mondják, hogy Magyarország legjobb teljesítményét nyújtotta Bicsák. Annyit, hogy a hetedik helyen végzett Bicsák Bence. Így jobban hangzik, majd folytatta. Ha 200 méterrel hosszabb a futótávolság negyedik vagyok. A pihenésnek vége, naponta már két edzés van, futás és úszás. A térdemet még kímélnem kell, sajnos teljesértékű edzéseket nem tudok végezni.  Legfontosabb a szinten tartás. Erre szükség van majd a teljesértékű munkához és a napi boldogsághoz is. Az alkatom vékony, talán az az oka, hogy lisztérzékeny vagyok. Dolgozott mellettem diabetológus, nem volt jó megoldás. Így magam alakítom ki az étrendemet. Magam tapasztalom ki az étrendemet. A doppingellenőrzésről elmondta, hogy ebben az évben legalább tizenöt alkalommal ellenőrizték. Általában az esti órákban. Hozzátette, hogy két hétre előre meg kell adnia, hogy hol alszik és így tudják ellenőrizni.

 

 

Megtudtuk, hogy Bicsák Bence Magyarországon egyedüli versenyzőként tagja a Nemzetközi antidopping csoportnak.

 

 

Szerző: Szabó Ferenc