Szakították és lökték a súlyokat Pécsett

2021. szeptember 12. 11:50 2021. szept. 12. 11:50

Megszakítás nélkül 18. alkalommal rendezték meg a hétvégén Pécs Város Súlyemelő Bajnokságát a Radnóti utcai súlyemelő teremben. A nehéz atlétika művelői szerencsésnek vallják magukat, mert a világjárvány zárása előtt 2020-ban is meg tudták rendezni hagyományos versenyüket Pécsett.

Az idei rendezvény nemzetközi volt, Eszékről is érkezett sportoló, Szeged, Tamási, súlyemelők mellett, mondta el az egyesület elnöke, az egykori olimpikon, Gyurkovics Ferenc.  Az egykori súlyemelő szövetségi kapitánytól megtudtuk, hogy a hagyományos verseny megőrzése a Mecsekalján nagyon fontos, azért is mert a város kiemelkedő súlyemelő versenye.

Megtudtuk, hogy közel fél százan látogatják az edzéseket. Közülük harmincan versenyzők, húszan hobbisportolók. Azt is megtudtuk, hogy Sellyén és Vajszlón is van kihelyezett tagozata a Pécsi Súlyemelő Egyesületnek. A két helyszínen közel húszan járnak rendszeresen edzésekre. Nem zárkóznak el a civilek elől. Ha jelentkeznek, jöhetnek, számukra fontos a mozgás elemek elsajátítása, robbanékonyság megtanulása.

Gyurkovics nem unatkozik, ha nem tart edzést. A Nemzeti Kézilabda Akadémián oktat Balatonbogáron edzéselméletet Mocsai Lajos felkérésre. Tanítványai vannak Pécsett is a PTE TTK karán. Budapestre is feljár a Testnevelési Főiskolára oktatni. Tegyük hozzá, hogy a versenyzést sem hagyta abba. 2010 óta zsinórban nehézsúlyban nyeri a Magyar bajnokságot.

Több hölgy is versenyez a PSE színeiben, köztük Trasszer Vivien, aki 17 éves kora ellenére már rutinos versenyzőnek számit. Legutóbb a 2021 év első Területi versenyén korosztályában, súlycsoportjában február 20-án, 102 kilós összteljesítménnyel első helyen végzett. Bátyja Dávid ugyanezen a versenyen 233 kilóval nyújtotta a legjobb teljesítményt. A nemzetközi porondra készülő lány kérdésünkre elmondta, hogy a Leöwey Gimnázium harmad éves diákja és állatorvosnak készül. Ezért biológia, kémia szakra jár. A hétvégi pécsi versenyről elmondta, hogy szakításban csak a harmadik gyakorlatra sikerült a súlyt magasba nyomni. Ennek oka, hogy mindig az első gyakorlatra koncentrál, ha nem sikerül nagyon nehéz mentálisan helyre tenni magában az egyensúlyt. Hangsúlyozta, hogy még mindig stresszel a versenyen, bár tudja, hogy ha nemzetközi versenyekre készül, ezeket a hatásokat le kel győznie. 

Közel három hónapja érkezett a Radnóti utcai súlyemelő terembe Gáspár Panni, akiben Gyurkovics nagy lehetőséget lát. A sportoló Pécsett a Rét utcába a Közgazdasági intézménybe jár. Tanulás mellett minden nap meglátogatja az Uránvárosi edzőtermet. Első versenye óta már öt kilót javított, ez a teljesítmény szakembereknek azt jelenti, hogy négy tehetséget találtak Pécsett.  

 

Szerző: Szabó Ferenc