Szoros együttműködésben segíti egymást mostantól az egyetem és a pécsi úszás

2020. november 6. 12:41 2020. nov. 6. 12:41

Együttműködési megállapodást írt alá a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. és a PTE TTK Sporttudományi és Testnevelési Intézet csütörtökön, mely jelentős előrelépést jelent a pécsi úszásnak.

A város sportcégének tájékoztatása szerint a PSN Zrt. Úszószakosztályát érintő együttműködés érdekében szervezett eseményen Prof. Dr. Sós Csaba a Magyar Úszó Szövetségtől és Fogarasi Gábor, a pécsi önkormányzat Népjóléti és Sportbizottságának alelnöke is tiszteletét tette.  

Dr. Váczi Márk örömmel jelentette ki, hogy ezután az egyetem és az évtizedek óta sikeres pécsi úszás szoros együttműködésben, kölcsönösen segítik majd egymást, hiszen az a tudományos háttér, amit az úszóknak nyújtani tudnak, óriási előrelépés lehet a felkészülésükben.

Dr. Horváth Attila dékán kiemelte, hogy a továbbtanulás előtt álló pécsi sportolóink kiemelt támogatást élveznek annak érdekében, hogy Pécsen maradjanak az úszás kiválóságai. Ezt Kenderesi Tamás olimpiai bronzérmes, és Iván Bence Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes sportoló is megerősítette, akik jelenleg is a PTE hallgatói. A paralimpiai bronzérmes Konkoly Zsófia és az ifjúsági válogatott Jászó Ádám pedig jövőre szeretnének itthon továbbtanulni.

Máté János, a PSN Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy ahogy eddig, úgy ez után is biztos hátteret nyújtanak a sportolóknak, és büszkeséggel tölti el, hogy az úszók között az olimpiai és paralimpiai érmes versenyzők mellett több tehetséges fiatalt is segíthetnek.

Prof. Dr. Sós Csaba üdvözölte az együttműködést, ami két éve dr. Tóvári Ferenc és Jancsik Árpád kezdeményezésére indult el. Beszélt arról is, a hamarosan induló Úszónemzet program keretén belül az oktató- és edzőképzés kiemelt szerepet kap majd, amit a mostani együttműködési megállapodás már tartalmaz, így mint egyetemváros, fontos szerepet tölt majd be az országos programban.

Dr. Tóvári Ferenc vezetésével az egyetemi uszoda már az Úszónemzet program által kiadott szakmai anyag alapján indít csoportokat, ahol a versenysportba való integráció is része a megállapodásnak. Ezen felül a jelenlegi sportolók egyéni foglalkozására is lehetőséget ad az egyetemi uszoda - fogalmazott.

Jancsik Árpád szerint óriási előrelépés a pécsi úszósport számára jelen együttműködés. Lehetőség adódik az aktuális edzői stáb folyamatos továbbképzésére, a sportolók magas szintű menedzselésére, hiszen az egyesületen kívül már az egyetem és a városvezetés is nagyon komolyan veszi pécsi úszók nem csak aktív sportpályafutásának, hanem a civil életbe való elhelyezkedésük segítését is.

(Címlapkép: PSN Zrt.)

Forrás: Pécsi STOP