Tenerifén fújták a sípot a pécsi doktorok

2020. február 25. 19:45 2020. feb. 25. 19:45

Hat magyar kosárlabda játékvezető, köztük két pécsi a spanyolországi Tenerifén fújta a sípot egy három napos nemzetközi tornán. A két baranyai játékvezető dr. Danka Péter és dr. Szalóki Bence is felkérést kapott az EYBL Central European Division szervezőitől, hogy bíráskodjanak a Kanári-szigeteken.

A két jogász doktorhoz közel áll a sport. Igaz, mindkettőjükhöz a labdarúgás. Péter nagyapja, Danka Imre a magyar labdarúgó válogatott kapusa volt, négy alkalommal is felhúzhatta a nemzeti tizenegy mezét, és játszhatott az aranycsapatban. Bence édesapja, Szalóki Csaba NB-s labdarúgó játékvezető volt.

A bírósági végrehajtóként dolgozó Danka Péter tréfásan megjegyezte, hogy nagyapja is kézzel játszott a fociban, ő is a kezét használja: bíráskodik. Bence, aki a PTE jogi karán oktat és kutat, a Lauber Dezső Sportcsarnok mellet nőtt fel, nem focipálya mellett, ezért a kosárlabdát szerette meg. Hozzá tette, teremben jobb a sípot fújni, mint a szabd téren.

A spanyolországi rendezvény helyszíne

Mindketten a Magyar Kosárlabda Szövetség NB II-es játékvezetői keretében vannak, számos mérkőzést vezettek. Dankának a február 12-16. közötti spanyolországi fellépés volt az első nemzetközi feladata. Szalóki Párizsban hallgatott egy év jogot, ott több nemzetközi mérkőzést vezetett.

- Szerencsésen kerültünk a U16-os tornára - mondták mindketten. - Az előző versenynap Sopronban volt, ahol hatan bíráskodtunk. Ott volt a spanyol főszervező, a torna litván kitalálója és a magyar társa is.  Jól bíráskodhattunk, mert felkértek bennünket, hogy a tenerifei fordulót is mi fújjuk, a szövetség pedig áldását adta erre a feladatra.

Danka Péter

Több neves csapat volt a magyar MAFC és a Sopron mellett, a palánkok közé lépett például a német Bayer München, de angol, olasz, román és több nemzet csapatai is összemérték a tudásukat.

Szalóki Bence szerint történelmi esemény lehetett, hogy a Kanári-szigeteken magyar bírok fútnak egy nemzetközi tornán MAFC-Sopron mérkőzést. - Hab volt a tortán, hogy az alapvonalon éreztük az óceán kellemes levegőjét – tette hozzá.

A bírók elárulták, a napokban kezdődött kosárlabda-játékvezetői tanfolyamra tízen jelentkeztek, fele-fele arányban fiúk és lányok. A nulladik foglakozáson legtöbbet az adminisztrációval ismerkedtek a jelöltek.

Szalóki Bence

Szalóki Bence és Danka Péter beszélt arról is, hogy minden végzett sípmester évente fizikai teszt vizsgát tesz. Rengeteg elméleti oktatás és vizsga is van, számos esetben videós feladatokat oldanak meg.

A 32 éves dr. Danka Péter korára és két gyermekére tekintettel már nem kívánja megcélozni a felnőtt nemzetközi keretbe jutást. Nem így dr. Szalóki Bence, aki 26 évesen szeretne a pécsi Kapitány Gellért nyomdokaiba lépni, aki már évek óta a legmagasabb nemezközi játékvezetői címmel rendelkezik.

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP