Több millió forint támogatást kapott négy baranyai sportegyesület

2021. február 25. 17:33 2021. feb. 25. 17:33

A Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) 210 millió forinttal támogatott négy Baranya megyei sportegyesületet. A támogatási szerződések aláírására Pécsre érkezett dr. Deutsch Tamás, a SOSZ elnöke, Európa Parlamenti képviselő. A rendezvényt Pécsett tartották, a PVSK Szamosi Nándor nevét visel sportcsarnokban csütörtökön kora délután.

A PVSK elnöke, Czerpán István az eseményen arról is beszélt, hogy több mint 100 éve nem volt Magyarországon világjárvány. Közel egy éve, 2020. március 12-től veszélyhelyet van. Edzések, bajnokságok félbeszakadtak, voltak olyan szövetségek, akik eredményhirdetés nélkül befejezettnek tekintették a bajnokságokat. Csökkentek a bevételek, anyagi támogatások. Előfordult, hogy a PVSK sportolói autóbuszból kiszállva tudták meg, hogy elmarad a mérkőzés, az ellenfelet karanténba zárták. Edzéseket jelentősen befolyásolja és befolyásolta, hogy az iskolai tornatermek zárva vannak és voltak. Az elnök arról is beszélt, hogy szerencsés helyzetben voltak a pandémia-terv elkészítésén, mert a PTE szakembere dr. Jakab Ferenc segítségükre volt. Kérdésre Czerpám István elmondta, hogy a pályázaton nyert 150 millió forintot bérek, járulékok és sportműködésre használják fel.

 

A SOSZ elnöke, dr. Deutsch Tamás gratulációval kezdte. Dicsérte a pécsi gyors korcsolyázókat, Burján Csabát és Koch Viktort, akik elsőként nyertek téli olimpián aranyérmet. Azt is hozzátette, hogy az már az Ö öröme, hogy a másik két olimpiai bajnok az MTK versenyzője volt. (Deutsch az MTK elnöke) Garami József ismert labdarúgó mesteredzőt is dicsérte és megköszönte, hogy „Józsi bácsit kölcsön adták az MTK-nak”. Megtudtuk, hogy a támogatási keretből a legtöbb forintokat Baranya megye kapta.

Az EMMI biztosa, dr. Hoppál Péter arról is beszélt, hogy a pécsi sporteredményeket Budapesten is ismerik. A PVSK, PEAC, PSN ZRT az ország „sport térképen” rajta van. Elmondta, hogy Magyarországon a 45 támogatott egyesület között, 4 Baranya megyei.

A PEAC elnöke dr. Ács Pongráctól megtudtuk, hogy a támogatásra kapott 210 millió forint jelentős részét új programok indításához használják fel. Az elnök parasport támogatására és az igényként jelentkező kerékpárra gondolt. Megjegyezte, hogy az összeg TAO támogatott sportágakra nem használható fel.

A PSN Zrt. vezérigazgatója, Máté János hangsúlyozta, hogy minden összeg segítség számukra. Így a kapott 5 millió forint is. A működő 13 szakosztály és 10 létesítmény nagyon sok pénzbe kerül.

A Mohács TE ügyvezetőjétől Schmidt Zsuzsannától megtudtuk, hogy a támogatás jelentős részét Mohácson a Korház utcai régi sportlétesítmény üzemelésre fordítják