Tudomány a sportért

2022. július 30. 09:14 2022. júl. 30. 09:14

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara a fejlődő sportágazati képzési portfoliójából adódóan a versenysport tapasztalatait és sporttudományi kapacitásait azok fejlesztéséhez ötvözni kívánja, különös tekintettel a legális teljesítmény fokozásában, illetve a sportolók legkorszerűbb prevenciójában és rehabilitációjában kíván innovátor lenni.

Ezen alkalomból a Pécsi Tudományegyetem és a Nemzeti Kézilabda Akadémia együttműködési megállapodást írt alá, a sport- és egészségtudományi, azon belül kézilabda sportágra vonatkozó tudományos kutatások területén történő szakmai együttműködésről.

Prof. Dr. Miseta Attila köszöntőjében elmondta, hogy „Ma  az élsport sporttudomány is egyben, a sportolók egészségi állapotának felmérése, annak a WADA szabályainak megfelelő legális teljesítményfokozása elengedhetetlen ahhoz, hogy tisztességes eredményeket érhessünk el.

Prof. Dr. Ács Pongrác elmondta, hogy az ETK-án kézilabda szakedző képzés mellett a humánkineizológia szak is indul ősztől 30-30 fővel, a gyakorlati képzések a Nemzeti Kézilabda Akadémián folynak majd, ahol a hallgatók a legjobb szakemberektől leshetik el a szakmai fortélyokat.

Mocsai Tamás a Magyar Kézilabda Utánpótlásért Alapítvány ügyvezetője elmondta: „Az a sport jövője, hogy egyéni szinten fejlesszük a képességeket, hogy ki tudjanak bontakozni a tehetségek. Vége annak az időnek, amikor valaki nem illet be a rendszerbe, akkor kicseréltük egy másik játékosra. Ma minden tehetség érték, a kiválasztott tehetségeket pedig optimálisan kell fejleszteni.”

A megállapodást a PTE ETK tanácstermében írta alá Prof. Dr. Miseta Attila, a PTE rektora,  Prof. Dr. Ács Pongrác a PTE ETK dékánja és Mocsai Tamás a Magyar Kézilabda Utánpótlásért Alapítvány ügyvezetője.

 

Szerző: Szabó Ferenc