Új ügyvezetővel erősödött a PMFC

2021. október 21. 14:40 2021. okt. 21. 14:40

Az operatív igazgató mellett új ügyvezetője is lett a PMFC NB II-es labdarúgócsapatnak. Az új sportvezetővel, Kránicz Ákossal feladatáról beszélgettünk, illetve arra is kértük, hogy mondja el véleményét a vasárnapi Győr-PMFC bajnoki labdarúgó mérkőzés eredményének esélyeiről.

- Milyen sport tapasztalatokkal került az ügyvezetői székbe?

- Több mint 40 éve focizom hobbi szinten. 3 évig játszottam egy Pécs melletti falu csapatában is. Gyermekkorom kezdetén, mint a legtöbb srác jómagam is a focival kezdtem, akkor még nem utánpótlásnak hívták. Később versenyszerűen mégis a teniszt választottam, amelyben megyei szinten a 80-as években viszonylag jó helyezéseket értem el. Könyöksérülés miatt idejekorán kellett abbahagynom. Első diplomámat a pécsi Tudományegyetem testnevelő tanári szakán szereztem kiemelkedő eredménnyel. Az utóbbi 10 évben a kispályásfoci mellett a futás került újra sportéletem középpontjába.

- Ismereteink szerint Győri Jánossal eddigi ügyvezetővel megosztották a feladatokat, milyen feladatokat kerültek Önhöz?

- A PMFC klub 2015 óta a PSN Zrt.-n belül működött. Győri János operatív igazgatói pozíciót töltött be akkor is, ezt látja el most is. Az alapvető napi, operatív munkafolyamatok koordinálása, irányítása, a megyei szövetséggel, illetve az MLSZ-szel való kapcsolattartás, az operatív ügyvezető feladata többek között. Stratégiai döntések meghozatala, beszállítókkal való tárgyalások, játékosokkal való szerződések véglegesítése, beruházások koordinálása, pénzügyi stabilitás megteremtése, munkáltatói jogok gyakorlása az ügyvezető feladata. Fontos kiemelnem, mielőtt bárki félreért, hogy egy-egy játékos szerződtetésében a sportigazgató feladata a kiválasztás, itt az ügyvezető csak a végső fázisban, a kondíciók véglegesítésében bír döntő szóval. Azaz számtalan olyan feladat van, amely az elmúlt 7 évben nem volt a klub életében, így nem csak, ahogy Ön fogalmazott, a feladatok átkerüléséről, sokkal inkább az új tulajdonosi viszonyok között lényegesen több és egyben új feladatról beszélünk. 

- A pénzügyi gazdálkodás az Ön feladata. Szentlőrinc társaságában a PMFC az NB II-es labdarúgó bajnokságban az alacsonyabb költségvetésű csapatokhoz tarozik. Mire jut, mire nem az anyagi összegekből?

- Nem tudom, hogy a Szentlőrinc vagy bármely más klub milyen pénzügyi költségvetésből gazdálkodik. A hallomásra pedig soha nem építettem, konkrétan pedig egyik klub üzleti tervét sem láttam az NB II.-es mezőnyből. Úgy gondolom, a PMFC az új tulajdonosi kör belépésével stabil pénzügyi háttérrel rendelkezik. A stabilitást tartom a folyamatos és zavartalan működés legfontosabb elemének. Konszolidált, átgondolt és következetes az az üzleti terv, amelyet éppen a múlt héten mutattam be a tulajdonosi körnek. Hogy „mire jutunk”, mennyire volt jó az átigazolási stratégiánk, majd az előttünk álló mérkőzések eredményei fogják visszaigazolni.

- Mit tud tenni, hogy több szurkoló látogassa a mérkőzéseket, különösen a keménymag is hiányzik?

- Ez egy nagyon jó kérdés, sokat gondolkodom a megoldáson. Alapvetően azt kell látni, hogy nálunk a nézők bizonyos száma attól függ, hogy jól vagy rosszul játszik-e a csapat. Ez nem csak Pécsre, hanem szinte az egész magyar labdarúgásra igaz nézetem szerint. Hiszem, hogy Pécsett van és él egy nagyon erős PMFC mag, akikből, jelenleg sajnos néha csak 300-400 fő látogat ki a hazai mérkőzésekre. Hiszek abban, hogy ha stabil és szerethető a játékunk, visszatérnek a régi szurkolóink is. Ahogy egy korábbi interjúban már említettem, nem szabad elfelejteni további két visszatartó tényezőt sem. Nekünk nincs semmilyen fedett lelátó részünk, azaz ki vagyunk szolgáltatva az időjárási viszonyoknak, illetve a COVID miatti védettségi igazolvány hiányában, sajnos nem tudják jelenleg a mérkőzéseket látogatni.

Fontosnak érzem az egyetemisták, azon belül a külföldi egyetemisták megszólítását is.

- A made in PMFC szurkolói magazinnak azt nyilatkozta, hogy sok mindenben előre léptek, mire gondolt?

- Mindenekelőtt rendeződtek a tulajdonviszonyok a Kft.-n belül. Rendeződött a Stadion utca használati joga, hiszen tudni kell, hogy itt az épületnek és a területnek több használója van. A fiú utánpótlás nevelésünkben főállásúak lettek az edzőink, ennek fontosságát 1-2 éven belül az eredményekben is látnunk kell. Befejeződik lassan az id. Dárdai Edzőközpont első üteme. Reményeink szerint 2022 januártól a női labdarúgásunk utánpótlás nevelésében az U15, U17, U19 korosztály akadémiai szintre léphet. Sikerült sok munkával, sok pénzzel a center pálya gyepét lényegesen feljavítanunk. Rendezni tudtuk a munkatársaink bérét. Illetve sok más egyéb, apró dolog.

- Látható közelségben az új stadion építésnek elkezdése. Napjainkban hol tart a munka?

- Az id. Dárdai Edzőközpont mellett, egy 10,2 hektárnyi területen fog az új stadion helyet kapni. Miután az Önkormányzati Sportbizottság jóváhagyta a kiválasztott területet, jelenleg az ügyvédek dolgoznak és pontosítanak a felek között az adásvételi szerződés vonatkozásában. Reményeink szerint a telek megvétele még ez évben megtörténhet.

- Tudjuk, hogy Ön gazdasági szakember, ennek ellenére kérdezem, hogy akár szurkolóként mit vár hétvégén a két nagy múltú csapat a GYŐR-PMFC összecsapásán?

- Szurkolóként is, pécsiként is, a PMFC ügyvezető igazgatójaként is csak pár dolgot szeretnék. Látványos focit, jó és élvezhető játékot és természetesen pécsi sikert. Hiszek a fiúkban, tudom és látom, hogy minden mérkőzésen mindent megtesznek a győzelemért. Hinni kell abban, hogy az a rengeteg és egyben tudatos munka, amelyet a szakmai stáb a mindennapokban beletesz a csapatba eredmény fog hozni. Minden mérkőzésre büszkeséggel megyek el, büszke vagyok arra, hogy a Klubbért, a Csapatért dolgozhatom. Hajrá PMFC!

 

Szerző: Szabó Ferenc