Vajon továbbjut a magyar válogatott a csoportjából?

2021. június 22. 18:48 2021. jún. 22. 18:48

Szombaton véget ért a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság csoportkörének a második fordulója, vasárnap pedig már a harmadik kezdődött, azaz itt az ideje átnézni, hogy melyik csapatnak milyen eredményre van szüksége a továbbjutáshoz – már persze azoknak, amelyek még nem harcolták ki, vagy nincs már rá esélyük matematikailag sem.

Szögezzük le, két forduló után három válogatott mondhatja el magáról, hogy ott van a legjobb 16 között: Olaszország, Belgium és Hollandia, Wales, illetve Ausztria és Dánia, míg Észak-Macedónia biztosan elbúcsúzott.  A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

A hat csoportból az első két helyezett, valamint a négy legjobb csoportharmadik adja majd a legjobb 16 mezőnyét. A csoportokon belül azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény dönt a helyezésről, majd a jobb gólkülönbség és a több szerzett gól rangsorol.

Érintettség okán először nézzük a magyar válogatott csoportját.

F-CSOPORT
Június 23. szerda
21.00: 
Portugália–Franciaország
21.00: Németország–Magyarország

Franciaország továbbjut, ha nem kap ki Portugáliától, és akkor is továbbjut, ha elveszíti a portugálok elleni mérkőzését, de közben a német–magyar mérkőzés döntetlennel zárul. A franciák megnyerik a csoportot, ha győznek, vagy ha döntetlent játszanak a portugálokkal és közben a németek nem nyernek a magyar válogatott ellen. Ha a francia válogatott kikap és Magyarország nyer, úgy a csoport második helyéről a gólkülönbség dönt a francia és a magyar együttes között. 

Németország győzelemmel biztosan továbbjut, és akkor is továbblép a csoportból, ha ikszel ellenünk, miközben a franciák nem kapnak ki a portugáloktól. A csoport élén zár a német csapat, ha győz, miközben Franciaország nem nyer. A németek a harmadik helyen zárnak, ha döntetlent játszanak velünk és a franciák kikapnak, vagy ha a németek és a portugálok is kikapnak. 

Portugália továbbjut, ha nyer, és akkor is továbbjut, ha döntetlent játszik a franciákkal, miközben a németek kikapnak tőlünk. A portugálok csoportgyőztesként kerülnek tovább, ha nyernek és a németek nem. Viszont még akár a negyedik helyen is végezhetnek, ha kikapnak, miközben a németek is veszítenek.

Magyarország a csoport második helyén jut tovább, ha nyer, és közben Portugália kikap. Ha nyerünk, és a franciák kikapnak, a csoport második helyéért a franciákkal a gólkülönbség döntene – itt jelenleg négy gólt kellene válogatottunknak eltüntetnie. A csoport harmadik helyén zár a magyar csapat, ha nyer, és a másik mérkőzés döntetlen. Ebben az esetben jó lenne javítani a gólkülönbségen, hogy legyen jó esély a négy legjobb harmadik helyezett közé beférni – ott ugyanis a végelszámolásnál a jelenlegi mínusz hármas gólkülönbség nem a legjobb ajánlólevél.

Mindent egybevetve: a magyar válogatott továbbjutásához az kell, hogy nyerjen Németország ellen, Münchenben, lehetőleg úgy, hogy közben a franciák legyőzik a portugálokat, mert így a mieink elkerülnék a csoportharmadikok rangsorolását.

 A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Szerző: Szabó Ferenc

Kép: mlsz.hu