Váradi Györgyre emlékeznek a Lauberben

2020. június 25. 15:33 2020. jún. 25. 15:33

A közelmúltban elhunyt Váradi György nemzetközi játékvezetőre emlékeznek 2020. június 26-án 15 órakor a Lauber Dezső Sportcsarnokban, az eseményt a Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség szervezi. A rendezvény nyilvános, aki szerette, tisztelete az ismert bírót, azt várják az eseményre.

- A játékvezető ott áll játéktér közepén, egyedül, miközben több ezer ember kórusban üvölti nevét, szülőanyját emlegetik, kapcsolatban hozván ledér életű hölgyekkel. S mindez mindössze azért, mert rosszul ítélt meg egy faultot vagy elnézett egy lépéshibát. Ha pedig úgy hozza a sors, hogy sikerül átvészelnie egy meccset minden hiba nélkül, akkor a mérkőzés után öt perccel már a kutya sem emlékszik rá, ki is volt azt az alak, aki ott ugrált a parketten síppal a szájában. A kívülálló csak ennyit lát a bírókból - mondta nekem Váradi György nemzetközi játékvezető aktív működése idején a Pécsi Sport havi lapnak nyilatkozva.

Halála előtti hetekben többször beszélgettünk a Lauber Dezső Sportcsarnok keleti oldalán lévő palánk alatt, év elején az Árkádban is szót váltottunk egymással. Régóta beteg volt, tudta, ismerte a kórt, tudta, hogy nem tud meggyógyulni, elfogadta a baját. Sokak számára a búcsú mégis váratlan volt.

Váradi György (fotó: hunbasket.hu)

Beszélgetésünk témája legtöbbször a bíráskodásról szólt. Többször hallottam Gyuritól, hogy sok olyan adottságra van szükség, mint például az emberrel született nyugalom. Vagy semmi sem tudja kihozni a sodrából, vagy egyből elfogadja edző, játékos, szurkoló.

Számomra a kedvenc mondása a "sajnos a játékvezető is ember" volt. Mindenki tudja magáról, hogy például ha egyik nap bemegy a hivatalba, vagy otthon van, és csak a kisujjával hozzáér valamihez, minden sikerül, másnap meg semmi. Ugyanígy van a játékvezetővel is, csak vele van az a szerencsétlen, sokat emlegetett dolog, hogy nem lehet lecserélni.

Váradi Gyuri számára mindig fontos volt, hogy nagyon meg kell becsülni szurkolót, játékost, edzőt egyaránt. Mindháromnak benne van a munkája a mérkőzésben, úgy kell kimenni a palánkok közé, hogy ezt átérezze az ember.

Pályafutása során összesen 2613-szor dobta fel a labdát mérkőzéseken. Játékvezetői működését 2006-ban fejezte be. 10 éven át vezette a hazai ranglistát. Nemzetközi játékvezetői teljesítményéért két alkalommal Pécs önkormányzata is elismerésben részesítette. 1997-ben az akkori belügyminiszter adta át neki állami kitüntetésként az Aranysípot. Hosszú évekig a Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség Játékvezetői Bizottságának elnöke volt. Tekintélyével, segítőkészségével nagy mértékben hozzájárult a feltörekvő játékvezetői generáció érvényesüléséhez. Határozott egyéniségével mindig rendet tartott a pályán, a mérkőzéseken nyújtott teljesítménye miatt tisztelték a játékosok és az edzők is, méltán vívta ki a sportág elismerését.

Váradi György 64 évet élt. A Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség a kiváló szakembert saját halottjának tekinti.

Szerző: Szabó Ferenc
 

Forrás: Pécsi STOP