Vas László: boldog vagyok, előrefelé lépked a magyar foci

2020. november 14. 09:17 2020. nov. 14. 09:17

Mozgalmas napjai vannak a magyar labdarúgásnak. Siker az Európa-bajnokság felé vezető úton, újabb két mérkőzés négy nap alatt a Nemzetek Ligája sorozatban, szombaton sorsolnak a Magyar Kupában. A PMFC vezetőedzőjével, Vas Lászlóval beszélgetünk a mozgalmas napokról, de a csapata 16 lejátszott mérkőzéséről is kérdeztük.

A magyar válogatott zárt kapus mérkőzésen, a Puskás Arénában 2-1-re verte Izlandot, Botkáék a végjátékban fordítani. Kérlek, értékeld a találkozót.

Természetesen boldog vagyok, ez egy hosszú út egyik állomása. A magyar labdarúgás előrefelé lépked, ismét szerepelhetnek a fiúk Európa-bajnokságon, az FTC pedig BL-főtáblán játszik. Ehhez nem csak a játékosok kellettek, azokra is szükség volt akik körülöttük tevékenykednek.

Gulácsi, Szoboszlai teljesítményét hogy láttad?

Gulácsit lehet sajnálni, de nem kell, a kapusposzt az ilyen. Volt egy szerencsétlen mozdulat, ami nem jellemző rá. Ennek ellenére fel kell emelni: a hiba után felállt, érezte, hogy a játékosok melléálltak. Szoboszlai a jövő embere. Nem véletlen, hogy nem csak Magyarországon beszédtéma a teljesítménye, hanem Európában is. A magyar labdarúgásnak több Szoboszlaira lenne szüksége.

Vas László (fotó: Szabó Ferenc)

A Nemzetek Ligájában vasárnap és szerdán hazai pályán mérkőzés, Szerbia és Törökország ellen. Sikerre számíthatunk?

Jó lenne hozni az idegenben produkált eredményeket, a győzelmeket. Az 1-0-ás sikerek is három pontot érnek. Gondolom, Rossi kapitány is elégedett lenne, ha nyernének tanítványai.

A PMFC NB II-es csapatának is van két meghatározó játékosa, Helesfay és Adamcsek. A kapus Donát egyedüli játékosként 16 mérkőzésen végig a pályán volt. Máté négy góljával a házi gólkirály.

Egyéni értékelés nálam az öltözőben történik. Az út elején vagyunk, egy éve volt olyan játékos, aki a megyei bajnokságban játszott. Mi több alkalommal olyanok ellen lépünk pályára, akik megfordultak a válogatottban, és száznál több NB I-es mérkőzés van a hátuk mögött. Azt is hozzáteszem, hogy hét játékosunk koronavírus-tesztje pozitív lett. Öten lassan fokozott terheléssel jönnek vissza, ketten még karanténban vannak. Szerencsénkre a stábtagok már jöhetnek dolgozni.

Fotó: Szabó Ferenc

Az élvonalban és a második vonalban is a nyolc kapott gól ritkaságszámba megy. A védelem a helyén, a csatárok hol vannak?

Sértés nélkül, ez laikus vélemény. A nyolc kapott gól az egész csapat érdeme. A támadók rengeteget birtokolták a labdát. A játékszer a kapu közelébe se került több mérkőzésen.

A szurkolók a nyitányon a Dorognak rúgott négy gólt emlegetik.

Reálisan kell gondolkodni. A szurkoló mindig telhetetlen. Nekünk sokat kell tanulni és dolgozni, és megpróbálni az elvárásoknak megfelelni.

Szombaton Magyar Kupa sorsolás. Tarpa (Megye 1) vagy a VIDEOTON (NB1) csapata lenne jobb ellenfél?

A mérkőzés a jelenlegi ütemezés szerint 2021. 01. 29-én lenne. Mi erre még nem készülünk. Öt mérkőzés van vissza az őszi mérkőzésekből. Itt szeretnénk eredményesek lenni. A szurkolók egy PMFC-VIDEOTON mérkőzést szívesen néznének meg, ha nincs zárt kapus mérkőzés a vírus járvány miatt.

Fotó: Szabó Ferenc

Két hét bajnoki szünet közepén vagyunk a válogatott mérkőzések miatt, van változás az edzésprogramokban?

Nincs, minden edzés előtt van megbeszélés, így van pénteken is. Majd erőnléti edzés, aztán pedig labdás mozgás a műfüvön.

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP