Vas László pécsi edző, Gera Zoltán munkáját segíti a korosztályos válogatottnál

2022. szeptember 19. 19:00 2022. szept. 19. 19:00

Rövid pihenőt kapott Vas László, a PMFC volt csapatának vezetőedzője. Sikeredzőnek írhatjuk, mert bajnokságot nyert a csapatával és a piros-fekete csapatot feljutatta az NB II-es bajnokságba. A trénerrel beszélgetünk, aki vasárnap Telkiben az MLSZ főtitkárának jelenlétében munkaszerződést írt alá.

- A PMFC-től távozás után, mivel töltötted az idődet?

 

- Fáradt és kimerült voltam a mögöttem hagyott időszak után. Jót tett a pihenés és a családommal eltöltött idő. Sok dolgot átértékeltem magamban két-három hete érzem úgy, hogy helyre álltak körülöttem a dolgok.

 

- Milyen edző és játékos múltad van? 

 

- Játékosként megfordultam a PMFC, Videoton és a Komló csapatában is. Utánpótlás válogatottként is többször szerepet kaptam. A karrierem nagy részét kint töltöttem Ausztriában, 18 évet húztam le a sógoroknál, ahol több csapatban is játszottam.

Edzőként nagyon szerencsésnek tartom magam mivel egyből az első osztályban kaptam lehetőséget Mészáros Ferenctől és ez a későbbiekben ez nagy inspirációt adott szakmai fejlődésem szempontjából. Végig járhattam a PMFC utánpótlás korosztályos csapatait kezdve a 11 éves gyerekektől a felnőtt csapatig ez idő alatt rengeteget tanulhattam. A legnagyobb lökést azonban Bódog Tamástól kaptam  akivel majdnem másfél évig dolgozhattam együtt az NBI-ben asszisztens edzőjeként. 

 

- PMFC csapatánál nagy nevek nélkül bajnokcsapatot csináltál, dobogós helyen is végzett az együttes, majd botlott a csapat miért?

 

- Nagyon büszke vagyok a majdnem 4 évemre. Aki mellettünk és mögöttünk volt az tudja, hogy milyen nehéz helyzetben volt a PMFC és a körülményeink se néztek ki rózsásan. Nem volt a klubnak igazán jövőképe majd hogy nem nulláról indultunk. Kiesőhelyen vettem át az akkori csapatot az NB III-ban és a helyi fiatalokra építve 16,17,18 éves srácokkal stabil csapattá váltunk. Az utolsó szezonomat semmiképpen nem nevezném botlásnak mivel a célok meghatározása vezetői részről az másodosztály megtartása volt. Annak tudatában,  hogy a keretünk minőségileg nem erősödött és hogy csapatunkat többször is súlyosan érintette a járvány helyzet. Számomra reális a középmezőnyben elfoglalt helyezésünk.  Hozzá teszem a vezetők a kiesés elkerülését kérték, az síkerült elkerülni és a közép mezőnyben végzett a csapat.

 

- Új munkahelyed van, mi lesz a feladatod?

 

- Szerencsére több megkeresésem is akadt ezek közül nagyon örültem Gera Zoli megkeresésének, aki felkért segítőjének az U21-es válogatottban. 

 

- Ismert, Bódog Tamással barátság fűz össze. Az egykori válogatottal, Németországban dolgozó edzővel napjainkban is van kapcsolatod. Gondolok arra is, hogy a PMFC-ről szoktatok beszélgetni?

 

- Tomival folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, jókat beszélgetünk és természetesen örökös téma a PMFC. Nagyon drukkolok neki, hogy Pali után, ő is sikeresen dolgozzon Berlinben. 

 

- A magyar labdarúgó csapatot az angol gárda legyőzése után már magasztalják. Véleményed szerint elindultunk fel felé a lejtőn, vagy csak továbbra is stagnál a nemzeti együttes?

 

- Válogatott kiugró eredményei komoly erőt és inspirációt kell, hogy adjanak a magyar edzők és játékosok számára a jövővel kapcsolatban.

 

- Fiad ifjú labdarúgó a PMFC csapatában kérlek, értékeld a játékát.

 

- Tehetséges fiatal, de többször beszélünk róla, hogy a tehetsége csak akkor tör utat  hogyha megfelelő hozzáállással és alázattal párosul. 

 

Szerző: Szabó Ferenc