Vas Lászlóval, a PMFC vezetőedzőjével beszélgettünk

2022. január 26. 14:54 2022. jan. 26. 14:54

A PMFC NB II-es labdarúgócsapata a 2021-2022 évi bajnokság őszi fordulóinak zárása után négy héten keresztül készült a tavaszi mérkőzésekre. A vezetőedzővel, Vas Lászlóval a szokatlanul rövid alapozási időszakról beszélgettünk, de a trénert az új játékosok érkezésről is kérdeztük.

- A csapat az őszi szezont a szurkolok értékelése alapján a várakozás alatt zárta. Beszélhetünk játékos állományról, beszélhetünk minőségről, koronavírus-járványról. Miért szerzett kevesebb pontot a PMFC, mint a 2020-2021 évi bajnokságban? 

- Ha a helyezést nézzük én is csalódott vagyok. Egyet értek a szurkolok véleményével, a 10. hely nekem is csalódás. Hozzáteszem, a jelenlegi szakaszban sérülések és betegségek sem kímélték a csapatot. Nem kifogást keresek, mert a többi csapatot is érte hasonló gond. A legkevesebb kapott gól tekintetében az első öt között vagyunk, ha innen nézzük a tabellát, az pozitívum. Az biztos, hogy több dolog nem úgy valósult meg ahogy elterveztük.

- Szokatlanul rövid szünet volt az őszi-tavaszi mérkőzések között. A hagyományos felkészülésben okozott változást? 

- A modern futballban, mint minden másban alkalmazkodni kel a változásokhoz. A felkészülés 4 hetét úgy használjuk fel, hogy a rajtra kész csapat legyünk.

- A PMFC régóta nem alapozott külföldön. Éveken keresztül Harkányban volt az edzőtáborozás. Mit nyújtott Törökország edzés lehetőség és ellenfelek tekintetében?

- Törökországban csak a labdarúgással foglakoztunk. Remek körülmények között, füves pályán edzettünk és játszottunk két élvonalbeli csapattal. Nyugalom vett körül bennünket, sokat dolgoztunk, és volt idő csapatépítő programokra, ami még egységesebbé és erősebbé kovácsolhatja a csapategységünket.  

- A novemberi, decemberi mérközéseken több játékos sérült és beteg volt, napjainkban már minden játékos hadra fogható?

- Ismétlődik a 2021-es év zárószakasza. Január első napjaiban minden hadra fogható játékos edzésre jelentkezett. Az időjárásnak köszönhetően füvön is tudtunk dolgozni. Napjainkra sokan betegek lettek. Az utánpótlásunkból pótoltuk betegeinket és hiányzóinkat.

- Kevés felkészülési mérkőzés volt, tegyük hozzá az idő is kevés volt hozzá. Gondolok a paksi edzőmeccsre, amely elmaradt. A Szentlőrinc elleni nyitómérkőzésen nem fog hiányozni a felkészülési mérkőzéseken szerezhető tapasztalat?

- Egyelőre a Szentlőrinc elleni mérkőzés lejátszására halasztást kértünk az MLSZ-től. A szomszéd város csapatának vezetői korrektül beleegyeztek a halasztásba, várjuk az MLSZ állásfoglalását. A döntés akármi lesz, minden csapat ellen győzelemre készülünk.   

- Vas László nem beszél helyezésről. Általában azt mondja, kijavítjuk a hibákat és legközelebb jobbak leszünk. Mit fog jelenteni a jobbak leszünk szó a 2021-2022 évi bajnokság tavaszi szakaszában?

- Igen, számomra idén nem a konkrét helyezés meghatározása a fő szempont. Sokkal inkább, hogy mérkőzésről mérkőzésre fejlődjön a csapat. Ennek arányosan eredményekkel is párosulnia kell. Ehhez idő, türelem és sok munka kell.

- Két jó képességű fiatal játékost igazolt a PMFC, kiket?

- A tavaly őszi idény során a harmadosztályban eredményesen szereplő Makó FC-t erősíttető Nikitscher Tamás igazolt Pécsre, aki már egy ideje szemmel tartottunk. A fiatal játékos a középpályán erősítheti a csapatot. A másik játékos a DVTK-val való közös megállapodás értelmében további fejlődése érdekében érkezett hozzánk. Zsemlye Balázzsal szintén a középpálya tengelyét szerettük volna megerősíteni, amellett, hogy az NB II-es csapat fiatalítását is szem előtt tartottuk.

 

Szerző: Szabó Ferenc