Viszontagságos napokat él meg a PEAC-Pécs a járványhelyzet miatt

2020. november 23. 17:03 2020. nov. 23. 17:03

Hosszabb szünet után a hétvégén újra bajnoki mérkőzést játszott volna a PEAC-Pécs NB I-es női kosárlabda csapata, azonban koronavírusos megbetegedések miatt halasztani kellett a meccset. A járvány kivétel nélkül minden sportágat érint, az élvonalban játszó kosaras hölgyeknél a tulajdonviszonyok is megváltoztak. A csapat ügyvezetőjével, Kond Árpáddal beszélgettünk a nem problémamentes időszakról.

A koronavírus-járvány idején az előírt védekezéseken kívül kötelezték speciális rendelkezések betartására a lányokat?

Igen, a járvány második hulláma előtt kiegészítettük a házirendünket a megelőzésre vonatkozó speciális szabályokkal: kézfertőtlenítés, távolságtartás, felelős gondolkodás a társas kapcsolataink során, testhőmérséklet-mérés és maszkhasználat már az általános szigorítások előtt is előírás volt nálunk. A városi csapatok közül talán nálunk ütött be legkésőbb a krach, hogy ezt annak a számlájára lehet-e írni, hogy igyekeztünk komolyan venni a megelőzést, azt nem tudom biztosan, hiszen sajnos bebizonyosodott, hogy a védekezési protokoll betartása sem jelent teljes védelmet a fertőzéstől.

Van olyan játékos, stábtag, aki megúszta a világjárványt?

Mivel sajnos még messze a vége ennek a vírusnak, ilyen kijelentést nem mernék tenni, de az tény, hogy a teljes csapat edzőkkel, munkatársakkal a szoros kontaktus miatt tíz napos hatósági karanténba került október közepétől, ami alatt többeknél előjöttek a tünetek, amik szerencsére nem voltak nagyon súlyosak náluk.

Ketten-hárman maradtunk akkor, akik azt a zárlatot megúsztuk, és az egészséges, kiszabaduló játékosokkal, valamint a családtagokkal oldottuk meg a többiek ellátását. A karantén utáni teszteléseken akadt több pozitív eset, akik között volt olyan is, aki tünetet sem észlelt magán, mégis otthon kellett maradnia az előírt ideig.

Most abban a fázisban járunk, hogy a sportorvosi engedélyeket szerzik vissza azok, akik átestek a fertőzésen és az esetleges mellékhatások kiszűrésére szolgáló kardiológiai vizsgálatokon is megfeleltek, más kérdés, hogy a fokozatos terhelhetőség mellett mikorra lesznek olyan fizikai állapotban, mint a hosszú, egy hónapos kihagyást megelőzően. Sajnos a legújabb infók megint a tünetekről és a tesztelésről és a karantén réméről szólnak, meg az eredmények miatti feszült várakozásról, ami abnormálissá teszi a sportra való koncentrációt.

Eddigi eredmény öt mérkőzés után két hazai győzelem, három vereség idegenben. Kérem, értékelje ezeket a találkozókat.

Ezt a bajnokságot nem lehet szigorúan a számok, eredmények nyomán levont következtetések alapján értékelni, mint ahogy az erőviszonyokat sem lehet előre meghatározni egyetlen csapatnál sem. Örömteli, hogy az új szakmai úton induló csapatunknak van már két győzelme, még ha hazai pályán nagyon meg kellett küzdenünk a PINKK és a BEAC elleni két pontért is.

Idegenben három olyan riválishoz mentünk, amelyek egyértelműen jobb feltételekkel dolgozhatnak, más utakat járnak be, mint mi, hiszen a Szekszárd az idei bajnokesélyes, a Cegléd légiós sora a legerősebbekkel versenyképes. Ezeken a találkozókon, érdekes módon bár veszítettünk, de helyenként jobb érzéseink voltak a csapat játékát tekintve, mint a győzelmek alkalmával. A győri csata már a járvány-érintettségünk jegyében telt, komoly hiányzóink voltak, itt a helytállás, és a négy újonc fiatalunk debütálása volt a legértékesebb.

Szaggatottan játsszák a bajnoki mérkőzéseket a csapatok az NB 1-es bajnokságban. Ilyen körülmények között lehet célt kitűzni a végjátékra?

Helyezésekben lehet gondolkodni, de most nem időszerű, így nem is érdemes. Az igazi sportember mindig győzni akar, azért dolgozik az edzésen, és egy eleve lefutott, egysíkú mérkőzés egy magára valamit is adó sportolót demotivál, úgy érzi, értelmetlen a beletett energiája. Viszont a fejlődés lehet cél, pontosságban, erőnlétben, technikában, mentalitásban, egyéni kvalitásokban, ami a csapatot is képes lesz előbbre juttatni, ha folyamatossá válik a kosárlabda. Ebben a pillanatban ez lehet a cél.

Nagyon fiatal a csapat, több 2001-es, 2003-as születésű játékos lép a pályára, többségében pécsi születésűek. Ez a korosztály jelentheti az újabb sikeres éveket?

A tavalyi csapathoz képest fiatalabb, a pécsi sportolókra, pécsi szakmai stábra és a Nemzeti Kosárlabda Akadémiáról kikerülő fiatalokra még jobban építő PEAC-PÉCS csapatát nagyon keményen érintette a világjárvány gazdaságilag, bár megmenekültünk a legrosszabbtól, de pillanatnyilag harmadával kevesebb büdzséből gazdálkodhatunk az előző évi, költségvetésében a középmezőnybe sorolható csapaténál, ami meghatároz sok mindent. Viszont az idő nekünk dolgozik, itt és most olyan lehetőség nyílik a kitartó, és keményen dolgozni hajlandó fiatal kosaras lányok előtt, amivel csak saját magukon múlik, hogy miképp tudnak élni.

A 2020-2021. évi bajnokságban erős kapcsolódással dolgoznak a Rátgéber akadémiával, ez mit jelent a PEAC-Pécs csapatánál?

Az immár többségi tulajdonosunk adja a klub szakmai alapjait, azt a hátteret, ahonnét meríteni tudunk, ha például csak 5-6 emberünk marad az első csapat keretéből, mint ahogy álltunk most is. Elképzelhetetlen enélkül a PEAC-PÉCS jelene.

Szerző: Szabó Ferenc

(Címlapkép: Pixabay.com)

 

 

 

 

Forrás: Pécsi STOP