Szulejmán leszármazottjai látogatják meg a szigetvári ásatást

2016. július 5. 10:33 2016. júl. 5. 10:33

Szulejmán török szultán két leszármazottja, két oszmán hercegnő látogat el Szigetvárra július 5-én, hogy megtekintsék a 2015-ös nagy régészeti felfedezést, szépapjuk sírhelyét.

Két oszmán hercegnő látogat július 5-én el Szigetvárra, az ok prózai: mindketten Szulejmán török szultán távoli leszármazottjai, és kíváncsiak a szépapa síremlékére.

A síremléket 2015-ben tárta fel a Pécsi Tudományegyetem két kutatója - Pap Norbert és Fodor Pál professzorok -, a türbe mellett idén egy derviskolostor és egy dzsámi romjait is feltárták Szigetvár melletti turbéki szőlőhegyen.

"A kutatócsoport szerint Szulejmán 1566. szeptember 7-re virradóra, a katonai ostromtáborban hunyt el, halálát 48 napig titkolták a hadsereg előtt. A uralkodó belső szerveit eltemették, a táborhelyet megjelölték, amely fölé egy 1692-ig biztosan fennálló türbe, majd mellé dzsámi, derviskolostor, kaszárnya és más létesítmény épült.

Az így létrejövő Turbék települést balkáni török kerámiát használó népesség lakta, a kutatók elszórtan luxuscikkekre utaló nyomokat és ezüst éremleletet is találtak korábban" - olvasható korábbi cikkünkben.

A felfedezés híre bejárta a nemzetközi sajtót is, és eljutott a leszármazottakhoz is. Ketten közülük, a Párizsban élő Kenizé Mourad írónő és a Mexikóban élő Mediha Nami Osmanoglu de Fernandez látogatnak most el szépapjuk sírhelyére. Kenizé Mourad V. Murad (1840-1904, uralkodása éve: 1876) dédunokája, akinek a felmenői közt szerepel Szulejmán is.

Az írónő 2007-ben járt először Magyarországon Szultána című künyve magyar kiadásának tiszteletére, Mediha Nami Osmanoglu de Fernandez pedig több évet is élt az országban, mikor férje volt Mexikó budapesti nagykövete - olvasható az Origo cikkében.