A Klubrádió „bűnlajstroma” és Orbán nevezetes mondata

2021. február 14. 15:31 2021. feb. 14. 15:31

„Kovács Zoltán: A kormány nem akar beleszólni a médiahatóság és egy privát médiavállalkozás jogvitájába – de ezen kacagnunk kell” címmel jelent meg Magyar György legfrissebb blogjegyezése, aminek több, mint aktuális témája a Klubrádió, az, hogy hétfő lekapcsolják a független rádió még megmaradt utolsó, budapesti frekvenciáját is. Korábban már elvették 12 vidéki frekvenciáját. Ettől kezdve a rádió csak interneten lesz elérhető. Az írás hat pontba szedve sorolja fel a Klubrádió „bűnlajstromát”, s az egész ügy kapcsán nem kis gúnnyal felidézi, hogy milyen – egyébként jogosnak bizonyult – nevetéssel fogadták közel két és fél éve az Európai Parlament Orbán Viktor szavait: „mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk”.

De nem csak Orbán fenti nevezetes mondata figyelemre méltó a Magyar Ügyvéd Blog írása szerint. Felidézi Kovács Zoltán minapi blogjában írtakat is, emlékeztetve arra, hogy a kormány nemzetközi kommunikációért felelős szóvivője angol nyelvű blogjában arról írt: a Klubrádió nem egyszer, nem kétszer, hanem  hatszor is megszegte a szabályozásokat, ezért vette el a bíróság a frekvenciáját. „Azt hiszem, egyesek ezt hívják jogállamiságnak” – jelezte Kovács–, aki szerint sokan politikai motivációt akarnak az eset mögé látni, de a magyar kormány nem is akar és nem is tud beleszólni a médiahatóság és egy privát médiavállalkozás jogvitájába – állította. 

Magyar ezután végigveszi a Klubrádió „bűnlajstromát”:

  1. A Médiatanács 2014 októberében megállapította, hogy a Klubrádió a 2014. május 13., 21., valamint június 3. napján sugárzott műsorában megsértette a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról (Mttv.) szóló törvény rendelkezéseit. A jogsértések miatt a Médiatanács a műsorszolgáltatót 60 ezer forint összegű bírsággal sújtotta. A „vád” lényege, hogy a Klubrádió műsorát két vidéki csatorna átmenetileg a Médiatanács engedélye nélkül sugározta.

  2. A Médiatanács 2015 júniusi döntése szerint a Klubrádió az előző évben megsértette az Mttv. törvényben előírt adatszolgáltatási kötelezettségét, emiatt felhívták a rádiót a jogellenes magatartás megszüntetésére. Amúgy az ügy arról szólt, hogy a médiaszolgáltató köteles havonta adatokat szolgáltatni a Médiatanács számára a műsorkvótákra vonatkozó előírások betartásának ellenőrzéséhez.

  3. Megsértette a magyar zenei művekre vonatkozó kvótakötelezettséget a Klubrádió 2015-ben – mondta ki a Médiatanács 2016 júliusában. Emiatt a rádiót figyelmeztetésben részesítették.

  4. A médiaszolgáltató 2016. augusztus 1. és 7. között megsértette a vállalt műsorstruktúrának megfelelő műsor sugárzására, valamint a magyar zenei műsorszámok bemutatására fordított műsoridőre vonatkozó törvényi kötelezettségeit – mondta ki a médiahatóság 2016 decemberében. Büntetést ezzel kapcsolatban sem szabtak ki, ismét beérték a figyelmeztetéssel.

  5. A Klubrádió 2017-ben megint bajba keveredett. Elmulasztotta ugyanis az előző év utolsó negyedévére vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségét, ezért 30 ezer forintnyi bírságot szabtak ki.

  6. Ha mindez nem lenne elég, a Klubrádió 2017. március 27. és május 31. között ugyancsak megsértette a médiatörvény műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét. „Ezért már akár akasztás járhatna, de a médiahatóság beérte 36 ezer forint bírság kiszabásával.” – írja a blogban Magyar György.

Mindezekre hivatkozva a médiahatóság nem hosszabbította meg a Klubrádió sugárzási engedélyét a budapesti 92,9 MHz-es frekvencián, hanem arra új pályázatot írt ki. Hárman indultak, de két pályázót kizártak, ám hiába maradt a Klubrádió az egyedüli befutó, mert a döntés ellen benyújtott fellebbezés miatt az eljárást felfüggesztették.

Egyelőre ennyi volt

Így hétfőn – a médiatörvény szó szerinti értelmezése alapján – kétségkívül jogszerűen kapcsolják le az adást, hiszen a Klubrádió többször sértette meg a jogszabályban foglalt kötelezettségeiket, és az adó attól kezdve csak az interneten érhető el. Kész szerencse, hogy a magyar háztartások nyolcvan százaléka hozzáfér a világhálóhoz, és mindenki maga döntheti el, hogy akarja-e hallgatni ezt az Orbán-kormánnyal nem feltétlenül szimpatizáló csatornát. A rádiót kedvelő hallgatóság bizonyára meg fogja találni a módját annak, hogy ne kelljen lemondani a kedvenc műsoraikról. Reméljük, hogy ez csak átmenet, és a Klubrádió – a jelentős nemzetközi felháborodás hatására is – mielőbb visszakapja az analóg műsorszolgáltatás lehetőségét.

Kettős a mérce

A blogbejegyzés zárógondolatként pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a médiatörvény, amely megfosztotta a Klubrádiót a sugárzás jogától, előírja, hogy a közszolgálati médiumok feladata a „kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás, valamint tájékoztatás”. „Na, erre varrjon valaki gombot, mert az állami tévék, rádiók és a kormányhoz közeli nyomtatott és internetes sajtó az ellenzéknek szinte semmilyen megjelenési lehetőséget nem biztosít” – mutat rá az írás. Amely végül megjegyzi: „akkor – az egyenlő bánásmód elvére tekintettel – ezeket is be kellene csukni? Mert ezek a médiumok nyíltan mennek szembe a médiatörvénnyel, súlyosabb jogsértéseket elkövetve, mint amelyek miatt a Klubrádiót hétfőn lekapcsolják a frekvenciájáról.

Forrás: Hírklikk