A közbeszerzés az a verseny, ahol csak a fideszes haverok nyerhetnek

2012. augusztus 12. 16:08 2012. aug. 12. 16:08

A héten kiderült, hogy a pécsi városvezetés magánvalóságában már a hitelszámla visszatöltése is adósságcsökkentésnek számít és továbbra is bűzlik a többmilliárdos pécsi közétkeztetési biznisz. Hősies munkatársunk eközben egy titokzatos állatfajjal küzdött meg a Mecsekben.



Uborkaszezonnal és forrósággal indult augusztus második hete Pécsett, ahol maximum a kitűnő olimpiai szereplésnek lehetett örülni a hételeji dögmelegben. Szerencsére a hét vége felé a közéleti izgalmak sem maradtak el, bár könnyen lehet, hogy meglettünk volna a hülyeség nélkül.

A jobboldali városvezetés igazi jóhírrel kedveskedett nekünk pénteken, miután diadalittas közleményben tették közzé, hogy a feszes gazdálkodásnak és kormány havernek köszönhetően 1,25 milliárd forinttal csökkentették Pécs adósságállományát! A jóhír kétségkívül ránk fért, hiszen az mégis meglehetősen aggasztó és egyes rossz nyelvek szerint nem is túl törvénykomfort volt, hogy a Zsolnay Negyed céltámogatására kapott 250 millióból júliusban az önkormányzat lenyúlt 160 millió forintot annak érdekében, hogy tudja fizetni a dolgozókat, és legyen villany a városházán.
Bár így aztán kultúrára nem nagyon jut a kultúra városában, a ZSÖK-től lenyúlt, illetve átcsoportosított 160 milliónak és a önhiki keretében kapott félmilliárdnak, nomeg a "jó franciáknak" (tetszenek tudni, a rossz franciák azok, akiknek le akarjuk nyúlni a cégét) köszönhetően legalább a város dolgozóinak van mit enniük. Sajnos a nagy csinnadratta közepette bejelentett "adósságcsökkentés" úgy nagyobbrészt semmit sem old meg a város hosszabb távú problémáiból: a 45 milliárdos adósságállomány ugyanúgy 45 milliárd marad, a devizahitelek vészesen közeledő törlesztési határideje pedig ugyanúgy tönkre fogja vágni a várost - kis szerencsével Páva Zsolt akkor már nem lesz polgármester. Addig is érdeklődéssel várjuk, hogy a polgármester csodatanácsadója elmondja, mit is csinált az elmúlt három évben azért a több tízmillióra rúgó tanácsadói díjáért.

A városvezetés takarékos, szigorú gazdálkodására mindenesetre kitűnő példa az a közétkeztetési közbeszerzés, ahol egyrészt úgy hozták ki győztesnek a Hungastot, hogy 200 millióval drágább ajánlatot adott, mint a kiírásnak nem betű szerint megfelelő Mevid, másrészt pedig a Mevid-del szemben új szigorú döntőbizottság a Hungast esetében egy potenciális magánokirathamisítást is elnézett. A Baranya Megyei Főügyészség már nem volt ennyire nagyvonalú, el is indult a héten a nyomozás.

A történet igazi finomságai persze csak akkor értékelhetőek, ha tudjuk, hogy Hungast cégcsoport hagyományosan jól fekszik mostanság a jobboldali önkormányzatoknál, mégpedig nem teljesen véletlenül: a nemzeti menza cégcsoport tulaja nem más, mint a nemzet fürdőépítő cég egyik gazdája, aki korábban nem mással, mint a Brüsszelbe száműzött, illetve delegált Bánki Erik volt regionális Fidesz pártigazgatóval bizniszelt. Egy közkeletű mondás szerint a közbeszerzés az a verseny, amit a mi pénzükből fizetnek, és történjen bármi, mindig a fideszes haverok nyernek.

Szerencsére nem csak a pénzünk Magyarországon ortodoxnak számító elcsaklizása miatt idegeskedhettünk a héten, hiszen egy természeti csoda is jutott a hétvégére: lelkes munkatársunk meteoritokat ment fotózni a Mecsekbe és rémborzot talált! Remélhetőleg a felfedezés után fellendül a mecseki turizmus is, mert ez igazán ráfér a siker városára.