Akkorát csúsztatott Hoppál Péter, hogy a téli olimpián pontszámot érne

2020. március 25. 12:04 2020. márc. 25. 12:04

Hoppál Péter sírta el bánatát egy videóban szerdán reggel, hogy az ellenzék miatt nem tudták meghosszabbítani a veszélyhelyzetet. Csakhogy ez nagyon nem így van. Vélemény.

Már megszokhattuk, hogy Hoppál Péter az igazmondás versenyén nem érne el befutó helyet (szemelvények munkásságáról itt, és itt), de  mostani járványhelyzetben sikerült akkorát csúsztatnia, ami nemcsak hogy ízléstelen, de beláthatatlan következményei is lehetnek, ha valaki véletlenül hallgat rá és utat enged a frusztráltságának.

Bülbül-szavú karnagyunk ugyanis arról beszélt a videójában, hogy az ellenzék miatt nem sikerült a veszélyhelyzetet hétfőn meghosszabbítani. 

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fhoppalpeter%2Fvideos%2F225723858799308%2F&show_text=1&width=476" width="476" height="568" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media" allowFullScreen="true"></iframe>

Csakhogy ez így nem igaz. Az Alaptörvény 54. cikkelye a következőt mondja ki:

"A különleges jogrendet a különleges jogrend bevezetésére jogosult szerv megszünteti, ha kihirdetésének feltételei már nem állnak fenn."

Vagyis a különleges jogrendet csak a kormány szüntetheti meg, mivel ez a szerv volt az, amelyik elrendelte. Tehát nem az ellenzéken múlik.

Amire utalni próbált Hoppál, az az, hogy a különleges jogrend ideje alatt hozott rendeletek 15 napig vannak érvényben, és ennek hosszabbításához kell az országgyűlés felhatalmazása. Hétfőn ennek kapcsán akartak a házszabálytól eltérni, ehhez kellettek volna az ellenzéki szavazatok. Az ellenzék azonban nem szavazott erről, mivel alkotmányos garanciákat várt a felhatalmazási törvényhez - erről bővebben itt lehet olvasni.

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy mivel a veszélyhelyzet továbbra is fennáll, a kormány bármikor megtehetné a rendeletek lejárata után, hogy az eddig hozott rendeleteit újra, akár szó szerint is kihirdessék. Vagyis ez sem az ellenzéken múlik igazából.

Hoppál tehát a videójában olyanokat állít, amik akár rémhírterjesztésnek és uszításnak is beillenének, és ha valaki véletlenül komolyan veszi az elmondottakat ebben a feszült járványügyi helyzetben és netalántán tettlegességig fajulóan inzultálna egy "ellenzékit" - az meg már akár felbujtásként is értelmezhető lenne.

Szóval jó lenne ezzel leállni, mert ha a következő héten tényleg bevezetik a rémhírterjesztés szigorítását, akkor egy ilyen videóért Hoppál Péter is megütheti a bokáját.

Hogy ez az egész mire megy ki, azzal kapcsolatban érdemes ezt a két cikket elolvasni:

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP