Az 1,3 milliárd forintos tűzijáték üzenete

2021. augusztus 20. 16:58 2021. aug. 20. 16:58

Hiába van péntek, ünnep lévén, nélkülöznünk kellett a Kossuth Rádióban Orbán Viktor szokásos igehirdetését. Azért mégsem maradtunk teljesen Orbán nélkül,. mert bár a miniszterelnök nem mutatkozott meg előttünk a maga testi valójában, a szelleme ezen az ünnepi napon is itt kísért közöttünk. Európa legnagyobb – és nyilván legpompásabb – tűzijátékát ígérte a magyaroknak a kormány. 1,3 milliárd forintba fáj ez nekünk, de nem vagyunk kicsinyesek és ajándék lónak különben sem szoktuk nézni a fogát.

Miénk ez a tűzijáték, mi kapjuk a kormányunktól, az sem kizárt, hogy személyesen Orbán Viktortól. A saját zsebünkből adtuk össze a rávalót, és a miniszterelnök volt olyan kedves, hogy nem a csókosai között osztotta szét a pénzünket, nem a saját zsebét tömte tele vele, hanem szétszórta közöttünk.

Lett rózsaszín turul, guruló Szent István (ajtóval az alján), mindenki jól jár, aki sokat keres ezen a napon. Meg azok is, akik az elmúlt tízenvalahány évben kerestek sokat, a miniszterelnök kötélbarátja, veje, gázszerelője és megannyi csókosa, vagyis, azok, akiknek sikerült közel nyomulniuk a húsos fazékhoz.

Orbán szelleme itt van közöttünk, ő adja nekünk ezt a mesés tűzijátékot, neki kell majd hálásnak lennünk. Nem most, elegendő, ha 2002 tavaszán fejezzük ki nagyrabecsülésünket, azon a napon, amikorra Áder János államfő kiírja majd a parlamenti választást. 

Áder János egyébként megszólalt a mai ünnepen. Az államfő – sok más okosság mellett – azt a bölcsességet is képes volt megosztani a magyarokkal, hogy az ünnepeink az összetartozásról szólnak. Ami elvileg igaz lehet, a gyakorlatban azonban egy orbitális nagy hazugság. Emelje fel a kezét, aki akár egyetlen olyan alkalomra emlékszik az elmúlt évtizedekből, amikor kormány és ellenzék együtt, közösen ünnepelt? Március 15-én, augusztus 20-án, október 23-án. 

Nem látom a kezeket, merthogy nem volt ilyen ünnep. Kár akkor ostoba közhelyeket mondani, hazudni pedig kifejezetten bűn. A mostani kormány mindenből kirekeszti az ellenzéket, mert Orbán és társai csak a lózungok szintjén beszélnek az összetartozásról, valójában mást sem tesznek, mint megosztják az országot és egymás ellen uszítják az embereket.

Nemcsak a menekültek, Soros, vagy újabban Brüsszel ellen uszítanak, de itt élő magyar emberek egy csoportja ellen is. Oltásellenesnek hazudják az ellenzéket, holott ennek épp az ellenkezője igaz. Az ellenzék csak a kínai vakcina  hatásosságára (hatástalanságára) figyelmeztetett, mint utóbb beigazolódott, nem ok nélkül.

Hosszan sorolhatnánk, mi fér még bele ebbe a mai nem egészen másfél milliárd forintos tűzijátékba. A Semjén Zsolt hobbijára eltapsolt 80 milliárd forintos vadászkiállítás, az elüldözött CEU, a helyére idecsábított Fudan Egyetem, a kizárólag a Kínai Népköztársaságnak hasznot hozó Budapest-Belgrád vasútvonal. 

Az viszont biztos, hogy a mi tűzijátékunk lesz a legnagyobb Európában. Irigyelnek is majd bennünket a nálunk nagyobb és gazdagabb országok, amiért nekik nem futja ekkora tűzijátékra. Náluk az emberek kénytelenek beérni működő egészségüggyel, versenyképes oktatással és azzal, hogy például Németországban olcsóbban lehet a boltban magyar étolajat vásárolni, mint Magyarországon.

Ezt üzeni nekünk az 1,3 milliárd forintba kerülő tűzijátékkal a kormány. Hogy bármit mond, azt nem kell komolyan venni. Ami csillogás és pompa van, az elpukkan egy perc alatt, és hogy a messziről csillagszórónak látszó rakéták után nem marad más, mint másnap a kijózanodás és a takarítás.

István király, ha tényleg üzent volna valamit nekünk, mai magyaroknak, a szöveg valami ilyesmi lett volna: Figyeljetek ide, barátaim! Árvalányhajas, múltba néző, hátrafelé nyilazó országot épített nektek Orbán Viktor. Ameddig ő a miniszterelnök, addig számotokra a valóság csak illúzió, és egyedül a remény realitás.