Az állatkert és a Tettye Forrásház szerint nem a víziló tehet a dugulásról – írja a közpénzen fröcsögő propagandalap

2018. október 26. 11:55 2018. okt. 26. 11:55

A víziló ürüléke nem okozta, csak fokozta az egy hónappal ezelőtti látványos dugulást – mondja kórusban a pécsi állatkert és a Tettye Forrásház. Közben a témában igen jól értesült szervilis, a pécsi adófizetők pénzén a Fidesz propagandáját tódító lakájmédia akkorát álhírezett az ügyben, mintha nem is ellenük tüntettek volna pár hónapja a város főterén Pécs médiatörténetében először.

Lapunk szerdán írt arról a teljesen véletlenül a birtokunkba jutott információról, hogy a pécsi állatkert vízilovának nem megfelelően leengedett medencéje okozhatta bő egy hónappal ezelőtt, hogy szennyvíz hömpölygött Pécs szívében.

Hogy az állatkert és a Tettye Forrásház szerint nem így történt, azt a témában hirtelen elképesztően jól értesült Pécsmából tudtuk meg.

Abból az önkormányzati propagandalapból, amely végtelenül szervilis módon szolgálja ki a kormányoldalt a pécsi adófizetők pénzén. Annak a lakájmédiának az internetes felületéről, amely ellen Pécs történetében először civilek tüntettek és a vezetője azonnali leváltását követelték, miközben a portál nyomtatott verzióját festékkel „ártalmatlanították”.

A közpénzen rendszeresen fröcsögő portál még azt a – józanul meggondolva a legjobb esetben is találgatást - is tényként tálalta, hogy a cikket „eldugtuk”, aztán „visszacsempésztük”.

Mivel semmiféle lakájmédiának az ég világon semmi köze nincs ahhoz, hogy egy cikkünk milyen utat jár be az oldalon belül különböző pozíciók között, erről nem is nyitnánk vitát, gurítottak már nagyobbat is, meg is van róluk a pécsiek véleménye.

Szerkesztőségünk szilárd és egyöntetű véleménye, hogy önkormányzati lapként inkább a valóssággal és a hiteles tájékoztatással kellene foglalkozniuk, és nem azzal, hogy éppen melyik cikkünk hol látható az oldalon belül. Ám ha már azzal csak olyan módon sikerül, hogy jobb híján a főszerkesztő azonnali eltávolításáért tüntetnek pécsiek, sebaj, végül is valahol megtisztelő a figyelmük.

Azt azonban még megjegyeznénk, és álljon róla itt egy képernyőfotó is: az ominózus levél és az azt követő következő levél – amiben felhívják a figyelmünket, hogy már jött egy levél - azon a napon landolt a villanylevelesládánkban, amikor a dörgedelmes álhírező cikk megjelent, ráadásul a levélszemétben:

A Tettye Forrásház és az összes többi városi cég eddig gond nélkül elért minket elektronikus úton, persze ettől még gyakrabban is olvashatnánk a szemetet – muhhahaha, teccikérteni, ugye? -, de majd igyekszünk.

És akkor következzék a lényeg: a mi információnkkal ELLENTÉTBEN a Tettye Forrásház és a Pécsi Állatkert ÁLLÁSPONTJA a folyékony ürülék ügyében a következőkben olvasható. (És most szólunk, főleg a kedves lakájmédiának, hogy lesznek hírportálunk elkövetkezendő időszakában olyan pillanatok, amikor a cikk éppen nem látszik a főoldalon, de attól még a megfelelő rovatban, illetve kulcsszavakra rákeresve még nagyon is olvasható lesz).

A Pécsi Állatkert és a Tettye Forrásház Zrt. közös válasza (mármint a fenti cikkünkre – a szerk.):

„Nem történt semmilyen technológiai hiba az állatkertnél, a hiba nem az állatkert miatt következett be. Egy 200 mm átmérőjű, jó állapotban lévő fővezeték fordul be a föld mélyén a Mária utcánál, amely a hegyről lefelé gyűjti és szállítja a szennyvizet. Feltehetően egy összeállt csatornahulladék akadt meg a fordítóakna után, és állta el a szennyvíz útját.

A szennyvízvezetékeket (és a hálózat műtárgyait) a Tettye Forrásház Zrt. éppen a hasonló meghibásodások megelőzése érdekében rendszeresen, tervszerűen tisztítja. A Mária utcában idén eddig 5 alkalommal mosták át technológiai járművel karbantartás keretében a hálózatot, utoljára augusztusban.

A 2500 ütemezett tisztításon felül még így is több mint 300 csatornahibát kell elhárítania társaságunknak évente. A szakemberek erőfeszítései mellett a dugulások kialakulása elkerülhető lenne, ha a felhasználók nem bíznának vízben nem oldódó, ellenálló szemeteket a szennyvízhálózat gondjaira, illetve nem engednének olajat, zsírt tartalmazó hulladékot a csatornába.

Dugulást sok minden okozhat, a tapasztalatok alapján szinte minden a csatornába kerül, ami csak lefér a vezetékeken. A legnagyobb problémát az utóbbi években a konyhai zsiradék mellett (ami a cső falára rakódva leszűkíti a vezetéket) a nedvestörlők és higiéniai termékek jelentik; amelyek nem foszlanak szét és összetömörülve, rongycsomóként komoly problémát okoznak a csatornában. A „fekete bekötések”, vagyis a szennyvízcsatornába illegálisan bekötött esővíz-elvezetők tovább fokozhatják a kiöntéseket.

Mindezzel együtt a nyári-őszi időszakban az állatkert hetente engedi le a víziló medencéjét, mindez önmagában nem okoz problémát. Ezzel együtt a nagy mennyiségű víz fokozhatta a dugulás miatti kiöntést a kérdéses eset idején.”