Csúnya, nagyon csúnya világ érkezik, vagy talán már itt is van? - Senkit nem fognak erőszakkal beoltani, de...

2020. december 22. 18:19 2020. dec. 22. 18:19

Mint ahogyan arról a Pécsi STOP is beszámolt december 27-től megkezdik az egészségügyi dolgozók oltását. Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón elmondta: pillanatnyilag 5500 vakcina érkezése biztos az EU-ból, de az azt követő napokban újabb szállítmányok várhatók. 

Gulyás arról is beszélt, hogy az oltásban a koronavírus-megbetegedetteket ellátó kórházak intenzív osztályán dolgozók élveznek elsőbbséget.
A miniszter emellett kiemelte: a vírus egész Európában terjed; Európa-szerte vagy fenntartották az eddigi intézkedéseket, vagy szigorítottak.

Jelezte az is, hogy a kormány továbbra is - legalább január 11-ig - fenntartja az elrendelt védelmi intézkedéseket. Ugyanakkor egy éjszakára, szentestére kivételt tesznek, így a kijárási tilalmat a csütörtökről péntekre virradó éjjelre felfüggesztik - mondta a miniszter, megjegyezve: a 10 fős létszámkorlátba a 14 év alattiak nem számítanak bele.    

Beszámolt továbbá arról, hogy Magyarország semmilyen személyszállító repülőgépet nem fogad Nagy-Britanniából, hasonlóan az EU-tagállamok többségéhez.

Mindezek túl Gulyás arra kért mindenkit, hogy aki szeretne részt venni az oltási programban, az regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Elmondása szerint ezt eddig már több mint 300 ezren tették meg, a cél pedig az, hogy minél többen oltassák be magukat majd a jövőben.

A miniszterelnökséget vezető miniszter egyébként utalt arra, hogy negatív szankció érheti azokat, akik nem élnek az oltás lehetőségével: ugyanis egy kérdésre válaszolva elmondta: egészen biztosan lesznek olyan szabályok, nemcsak itthon, hanem egész Európában, amelyek bizonyos esetekben különbséget tesznek majd azok közt, akik igazolni tudják, hogy be vannak oltva, illetve akik nincsenek. Gulyás úgy gondolja, az oltási könyv a tömeges oltást követő hónapokban fontos dokumentum lesz az útlevél és a személyi igazolvány mellett. Egészen biztos, hogy légitársaságok is hoznak majd ilyen szabályokat, ahogy ezt akár a koncertszervezők is megtehetik.

Vagyis, ha ez valóban így lesz vagy egyáltalán tervben vannak ilyen szabályozások akkor az felvet néhány nagyon fontos kérdést, többet között azt, hogy akkor a jövőben csak oltási könyvvel utazhatunk majd példának okán repülőgépen vagy csak a dokumentum birtokában látogathatunk nagyobb tömegeket vonzó eseményeket? Sőt az is lehet, hogy csak oltási kiskönyv felmutatásával mehetünk színházba, moziba, koncertre? 

Nyilván ezen még korai lenne gondolkodni, hiszen a tömeges oltás még nem kezdődött meg, de azért érdekes kérdések ezek, pláne annak fényében, hogy hónapok óta azt hallani: az oltás nem lesz kötelező. Gulyás maga is elmondta, erőszakkal nem fognak beoltani senkit, de....

Mindig ott van az a "de" és könnyedén előfordulhat, hogy a munkáltató is oltáshoz köti majd a munkahelyre való bejárást. Ennek részleteiről persze még nem sokat tudni, de Gulyás elejtett fél mondataiból arra lehet következtetni, hogy kormányzati döntéssel határozhatnak majd az oltási könyv szükségességéről, ami szintén újabb kérdéseket vet fel, főleg a személyes szabadság és döntéshozatal kérdésköre körül. 

Ha pedig mindez nem volna elegendő, akkor Gulyás szintén egy fél mondatában utalt arra is, hogy az oltás lehetőségével nem élő egészségügyi dolgozókat is különböző szankciók érhetik. 

A kérdés egészen pontosan az volt, hogy kötelezővé teszik-e az oltást az egészségügyi dolgozóknak. Gulyás erre úgy válaszolt, hogy önkéntes és ingyenes oltásban gondolkodnak, így elképzelhetetlen, hogy bárkit erőszakkal oltsanak be, de...Megint itt a sokat emlegetett "de" 

 „Az egészségügyi dolgozóknak többszörösen ajánlott, hogy az oltóprogramban részt vegyenek, még akár konzekvenciákat is lehet ehhez kapcsolni”, de erőszakkal senkit nem oltanak be.

Vagyis ez röviden annyit jelent, hogy Gulyás fenntartotta annak a lehetőségét, hogy azok az egészségügyben dolgozók, akik nem élnek a vakcina lehetőségével, valamilyen külön elbírálás alá esnek majd a jövőben. Az, hogy ez pontosan mi lesz még nem tudni s talán korai is lenne találgatni, de annyi biztos, hogy nem fog következmények nélkül maradni a döntés. Elképzelhető, hogy a vakcina lehetőségét nem kihasználó eü-s nem dolgozhat, foglalkozhat covidos beteggel, de sarkos esetben talán az állásával játszik majd? 

Egyelőre nagyon homályos e tekintetben a jövő, de sajnos Gulyás szavai semmi jóra nem engednek következtetni és az is biztos, hogy a régi világunk, az a világ, ahol szabadon járhattunk moziba vagy kávézni már valószínűleg sosem tér vissza és egyáltalán nem tartjuk azt sem elképzelhetetlennek, hogy a mozik pénzárában nem csak a jegyünket, de az oltási könyvünket is fel kell majd mutatni. Reméljük azért az Aldiban vagy a Sparban még nyugodtan bevásárolhatunk oltatlanul is, máskülönben csúnya, nagyon csúnya világ érkezik. Vagy talán már itt is van? 

Szerző: P.G. 

Címlapkép: Illusztráció, Getty Images