"Én már kezdem feladni, a legrosszabb a bizonytalanság" - Egyre nehezebben bírják, a szakadék szélére kerültek a magyar vendéglátósok

2021. január 26. 08:19 2021. jan. 26. 08:19

November 11. A november 11-én kihirdetett kormányrendelet óta éljük az életünket gyakorlatilag bezárva. Persze, nyilván ez a szó szoros értelmében nem igaz, hiszen például a boltba elmehetünk, azonban a bevezetett korlátozások eredményeként csökkentek a személyes konktaktok. Este 8-ig mindenkinek haza kell érni, gyülekezni tilos, moziba, színházba járni nem lehet, az edzőtermek zárva. Joggal merül fel a kérdés: meddig lehet ezt még bírni? Ráadásul a jelenleg az egyik leginkább veszélyben lévő szektor a vendéglátás. Hiszen az éttermek, vendéglátó egységek, cukrászdák, kávézók, kocsmák most már közel három hónapja zárva tartanak, akinek pedig nincs lehetősége elviteles opciót vagy kiszállítást biztosítani, annak maximum marad az ima. Az ima, arra, hogy túléljen, hogy fent maradjon a víz felszínén. 

Az, hogy a maszk már az életünk része lett talán el is tudnánk fogadni. Ám azzal egyre kevesebben és nehezen tudnak azonosulni, hogy a vendéglátó egységek zárva kell tartsanak és ez nyilván nem csak felhasználói szinten, hanem tulajdonosi, üzemeltetői szinten is nagyon fontos, hiszen ezek az egységek jelen pillanatban az életben maradásért küzdenek. Sokan, akiknek lehetőségük volt rá biztosították az elviteles vagy a kiszállítás opciót, ám van, akinek nem jutott más, mint ténylegesen bezárni és várni a pillanatot, amikor azt mondják szabad. Rengetegen kerültek az elmúlt néhány hónapban válságos helyzetbe és amikor a kormány részéről azt halljuk, nem hagyunk senkit sem az utcán, akkor hamar kinyílik a bicska a zsebekben, mert ezek a nehéz helyzetbe sodort emberek a szöges ellentétét állítják annak, ami rendszeresen elhangzik a kormányinfón vagy éppen a Kossuthon péntek reggelente. A Pécsi STOP legfrissebb hírei ide kattintva érhetők el. 

Kár ezen szépíteni: éttermek, kávézók, kocsmák, cukrászdák kerültek a szakadék szélére, legalábbis ezt mondják a Pécsi STOP által megkérdezett vendéglátósok. A lázadások pedig nem csak itthon kezdődtek meg, hanem Európa szerte. Olaszországban például egy napra kinyitottak az éttermek. A lengyeleknél pedig újra kinyitottak a szállodák, vendéglátó egységek, szépségipari üzletek és a fitness termek. A kormány azonban szeretné ezeket feltételekhez kötni. Emellett Hollandiában az emberek már több ízben össze is csaptak a rendőrökkel, amikor is a kijárási tilalom ellen tüntettek. 

Itthon a napokban jöttek el az ún. első fecskék: az egyik nagykanizsai egység tulajdonosa február 1-re nyitást tervez. Ezt azután döntötte el, hogy bejárta a médiát: pünkösd előtt nem lehet majd nyitni. 

A nagykanizsai presszó tulajdonosa a Blikknek azt mondta: 

- Azt követően döntöttem így, hogy kiderült, pünkösd előtt valószínűleg nem nyithatnak ki helyben fogyasztásra az éttermek. Nem azért írtam ki a bejegyzést, hogy bárkit is arra buzdítsak, tegyen úgy, mint én. Ez a saját egyéni döntésem, mérlegelnem kellett: vagy kinyitok vagy elküldöm az alkalmazottaimat, amit nem szeretnék. Úgy gondolom, hogy amennyiben más multi cégeknél lehet tömegével vásárolni, akkor az sem lehet probléma, hogy nálam 10-15 ember helyben fogyaszt a kellő távolságot betartva.Korábban minden vendég után fertőtlenítettünk, ügyeltünk arra, hogy ne sértsük meg a szabályokat. Sajnos mi nem egy konyha vagyunk, ezért az elviteles kiszolgálásból minimális bevételünk származik - mondta a lapnak a presszó tulajdonosa, aki azt is elmondta: bár az államtól kapnának bértámogatást, az vajmi kevés.

- A járulékot az alkalmazottak után, illetve a rezsit is ugyanúgy fizetem. A MÁV Zrt.-től bérlem a helyet, ők engedtek a bérleti díjból jelentősen, ez adott némi segítséget. Az állami bértámogatásról pedig csak annyit: a munkavállaló tőlem körülbelül 50 ezer forintot kapna, míg az államtól 30 ezer forintot. 80 ezer forintból ma Magyarországon nem lehet megélni. Úgy érzem magunkra maradtunk - tette hozzá a vállalkozó.

Hasonlóról számolt be a pécsi Purrfect Cat Cafe tulajdonosa, Lajtman Klaudia, aki lapunk megkeresésére elmondta: semmiféle támogatást nem kapott a kormánytól. Egyéni vállalkozóként üzemelteti a Rákóczi úton található cicás kávézót, így a helyzetén ez sem segített. Úgy véli a tavaly tavaszi intézkedések valamivel jobbak voltak, támogatták az egyéni vállalkozókat, így azt az időszakot könnyebben vészelték át, mint a mostanit. 

A kávézó tulajdonosa megkeresésünkre azt is elmondta, hogy:

"Én már kezdem feladni, a legrosszabb a bizonytalanság, és az, hogy nem tudod mire készülj. Hogy hónapról hónapra reménykedsz, majd jön a hír és pofára esel újra, a kiadásaid meg ugyanúgy megvannak. Nyilván lehetne kiszállítással dolgozni, de egy kávézó esetében nagy kérdés, hogy lenne e rá igény, vagy megérné-e, vagy mégis mit szállítsunk ki? Az elvitel is működhet, de naponta tudsz e abból annyi bevételhez jutni, hogy az minden költséget fedezzen? Sok esetben nem, és ezért is vagyunk zárva és nem élünk ezen lehetőségekkel. Ha tovább marad ez a helyzet, szerintem maximum a Február amit ki lehet még így bírni, de mi már nagyon mínuszosak vagyunk. Úgyhogy Én azt mondom, hogy ha nagyon muszáj, akkor még 1 hónap. Az egésznek a lelki oldala az ami a legnehezebb, amiért dolgoztál évekig, amiért tanultál azt nem akarod, hogy tönkre menjen."

 

- mesélte Lajtman Klaudia. 

Lapunk arról is kérdezte a kávézó tulaját, hogy miként vélekedik a megmozdulásról, ami tömeges nyitást tervez február 1-jére, ennek kapcsán elmondta, teljes mértékig támogatja és egyetért, de ő maga nem szeretne kinyitni, mert fél, hogy a kormány retorziója őt is utoléri és az végleges bezárást vonna maga után. 

"Én sem értem, hogy a vendéglátóhelyek miben mások, mint a tömött bevásárlóközpontok, élelmiszerláncok, vagy tömegközlekedési járművek?" 

Mindeközben a Facebookon szerveződő Tömeges nyitás oldal egyre hangosabb, híradásuk szerint országosan már többen jelezték, hogy 1-jén ki fognak nyitni. Ezen a térképen jól látszik, melyik térségből jelezték vissza vendéglátósok, hogy a tiltás ellenére is megnyitják kapuikat. 

Persze jogos a kérdés, amennyiben tényleg megvalósul a tömeges nyitás, akkor miképpen fogja azt szankcionálni a kormány. Mind tulajdonosi, üzemeltetői, mind pedig felhasználói szinten. Az operatív törzs tegnapi sajtótájékoztatóján Kiss Róbert alezredes azt mondta: "Csak akkor lehet fokozatosan enyhíteni a vendéglátóhelyekre vonatkozó jelenlegi korlátozásokat, ha megfelelő mennyiségű oltóanyag érkezik Magyarországra és a magyar emberek széles körű oltását végre lehet hajtani." Oké, de a kérdés az, hogy ez mikor lesz, ugyanis a napokban semmi másról sem lehetett hallani, mint arról, hogy a brüsszeli beszerzés lassú, a Pfizerből nincs elég, a Szijjártó Péter által letárgyalt orosz Szputnyik V-vel szemben pedig bizalmatlanok a magyarok, ami egyáltalán nem is csoda, hiszen ahogy azt a Pécsi STOP is megírta még a szakértők sem javasolják egyelőre az orosz vakcina engedélyezését. 

Mindeközben a koronavírus tájékoztató portálon napra nap ezt lehet olvasni: "Mivel Európában nincs elég oltóanyag, ezért minden biztonságos és hatásos vakcina beszerzésére szükség van a lakosság mielőbbi oltásához és a korlátozások mielőbbi feloldásához.  Magyarország egymillió ember oltására elég Szputnyik V. vakcina beszerzéséről állapodott meg Oroszországgal, amelyek három ütemben fognak megérkezni. Az orosz vakcinát a magyar hatóság az AstraZeneca-vakcinával együtt már engedélyezte. A kínai Sinopharm vakcináról is zajlik a tárgyalás és a hatósági vizsgálat. Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és már több országban is alkalmaznak." 

Szóval akkor továbbra is jogos a kérdés: mikor lesz megfelelő mennyiségű oltóanyag az országban és mikor érjük el azt az átoltottsági szintet, amikor már nem kell este 8-ra hazaérni és amikor a vendéglátó egységek is bátran kinyithatnak, mindenféle szankció és félelem nélkül? A vendéglátóhelyek üzemeltetőinek és tulajdonosainak türelmét és együttműködését kérte az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese, de kérdés meddig lehet türelmesnek lenni? Pláne úgy, hogy csak a sötétben tapogatózunk. 

Néhány nappal ezelőtt arról szóltak a hírek, hogy pünkösd előtt biztosan nem lesz nyitás, sőt Dömötör Csaba államtitkár például nemrégiben arról beszélt, hogy a kormány számításai szerint „ha csak Brüsszelre hagyatkozik Magyarország” az oltóanyagok beszerzésénél, akkor szeptember végénél előbb nem lehet feloldani a korlátozásokat.

Szóval akkor továbbra is kérdés: mikor mondjuk azt, hogy elég? Mikor állnak ki tömegesen az emberek, a vendéglátósok és követelnek válaszokat. Épkézláb, korrekt, egyenes válaszokat? 

Eközben a Blikknek Ruzsvai Miklós virológus azt mondta, ha újra kinyitnak a vendéglátóhelyek, akkor a napi esetszem és növekvő tendenciát fog mutatni. 

– A kijárási korlátozás csak a vendéglátóhelyek korlátozásaival együtt hozta meg a kívánt hatást – mondta.

Mindezek ellenére az újranyitáson egyre több hely gondolkodik, Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője például egy online sajtótájékoztatón azt mondta: bizonyosan vannak olyan éttermek és vendéglátóhelyek, amelyek szigorú korlátozásokkal, létszámkorláttal, de vállalnák a nyitást. Sőt az ellenzéki pártok közül az MSZP volt az, aki élesen bírálta, hogy a kormány ellehetetleníti a szolgáltatói szektort, ezen belül a vendéglátást. Az MSZP EP képviselője, Ujhelyi István azt is kéri, hogy nyithassanak meg korlátozottan a múzeumok, állatkertek, vendéglátóhelyek, szállodák és a színházak, valamit a mozik.

Ujhelyi István a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának alelnökeként az elmúlt hetekben megismerte a többi tagállam korlátozó intézkedéseit és az érintett szakmai szervezetek álláspontját a lehetséges enyhítésekkel kapcsolatban. Ujhelyi szerint a szolgáltatói és vendéglátói szektorban elfogyott a türelem, ezért még azelőtt kell megtalálni a közös és végiggondolt módosításokat, mielőtt önkéntes mozgalmak nyitnak és elszabadul a járvány.

„Döbbenetes, ahogy a kormány kizsigerelte és nulla szolidaritást mutatott a szolgáltatói szektor irányába a védekezés során. Az ágazat eljutott a tűrőképessége határára, ezért most már lépni kell! Okosan, felelősen, a szakmai szervezetekkel egyeztetve, de lépni kell!”

– fogalmazott Ujhelyi István.

Az MSZP EP-képviselője és szakpolitikusa rámutatott, hogy a tavaly november 11-én meghozott kormányrendelet olyan szolgáltatások esetében is szigorú, teljes korlátozással él, amely jelen helyzetben már újragondolásra és enyhítésre érdemes. Ujhelyi szerint erre nem csak az érintett vállalkozások túlélése érdekében, de a társadalom pszichés terheinek csökkentése miatt is elengedhetetlenül szükség van. 

A szocialista politikus példaként hivatkozott arra, hogy a korlátozásokat bevezető hatályos kormányrendelet a vallási közösségek esetében megengedi, hogy szertartásaikat „az általános szabályokkal összhangban”, de saját döntésük alapján tartsák meg. Ujhelyi szerint a színházak, mozik, cirkuszok, tánc- és zeneművészeti előadások esetében is, ha az üzemeltetők vállalják a szigorú előírások betartását (például megadott sortávolság üresen hagyása, folyamatos maszkviselés és fertőtlenítés), valamint a normálistól emiatt eltérő, csökkentett bevételt, akkor megfontolandó az újranyitás engedélyezése. 

Ujhelyi érthetetlennek nevezte, hogy miközben zsúfolt buszokon közlekedünk, a gyermekek járnak általános iskolába, plázákban és áruházakban állunk sorban egymás után, közben a nyitott vadasparkok, állatkertek, szabadtéri látványosságok még mindig zárva kell tartsanak. Hasonlóképp a teljes korlátozás újragondolását javasolta az MSZP európai politikusa a múzeumok, levéltárak, kiállítások, könyvtárak esetében, ahol megfelelő létszámkorlátozással és maszkviseléssel fenntarthatóak lennének a járványügyi előírások.

Ujhelyi István az éttermek és egyéb vendéglátóhelyek kapcsán azt mondta: az EP szakbizottságának alelnökeként pontos ismereteket szerzett arról, hogy más tagállamokban milyen könnyítéseket vezettek be az éttermi szolgáltatások kapcsán; van, ahol csak nyitott teraszon, míg máshol – korlátozásokkal ugyan, de - beltéren is működik a vendéglátás.

Az MSZP politikusa szerint a kormánynak mielőbb érdemben egyeztetnie kell a szakmai szervezetekkel, mert bizonyosan vannak olyan éttermek és vendéglátóhelyek, amelyek szigorú korlátozásokkal, az asztalok számának radikális lecsökkentésével, létszám-korláttal és emiatt érdemi bevételkieséssel, de vállalnák a nyitást.

Akik nem tudják, vagy akarják vállalni a szigorú feltételeket, természetesen maradjanak zárva. Akiknek nincs bevétele, azokat anyagilag segítse meg a kormány. De legyen inkább száz egység, amely nyitva lehet, minthogy ők is zárva maradjanak egy átgondolatlan intézkedés miatt. Nézzék meg a döntéshozók az európai példákat és egyeztessenek az érintett szakmával! Végre ne politikusok hozzanak döntéseket politikai érdekeket nézve, hanem járványügyi szakemberek és az érintett szektor képviselői közösen!” – fogalmazott Ujhelyi István. Az EP turisztikai bizottságának alelnöke beszélt a szállodák és szállásadók helyzetéről is, kiemelve: a korlátozásokról szóló kormányrendelet az üzleti célú vendégforgalmat most is engedi.

Ujhelyi szerint számos olyan szálloda van Magyarországon, amely vállalni tudná a turisták fogadásához szükséges szigorúbb előírásokat és korlátozásokat (például a közös, nagy étkezések tiltása, a közös wellness-részleg zárva tartása), ha erre lehetőséget kapna. A szocialista EP-képviselő arra kérte a döntéshozókat, hogy megfontoltan, de haladéktalanul gondolják újra a jelenleg érvényben lévő korlátozások mértékét. A Pécsi STOP legfrissebb hírei ide kattintva érhetők el.

Szerző: Pécsi STOP 

Címlapkép: Illusztráció