És te tudod, miért fontos Pécsnek augusztus 23-a?

2019. augusztus 14. 11:56 2019. aug. 14. 11:56

Mert azok, akik eldöntik, hogy melyik ünnepi alkalommal milyen színű legyen a fényfestett tévétorony, azok mocskosul tudják, ehhez nem is fér kétség. Valahol halkan felsír egy szőlőtőke.

„Augusztus 23-án a tv-torony a litván zászló színeit ölti magára, fent sárga, középen zöld, alul piros lesz. De vajon miért? Mi köze van Litvániának Pécshez? Nos, mivel idén 30 éve bukott meg a kommunizmus Közép- és Kelet-Európában, Pécs Magyarországot képviselve vesz részt egy Csehországban született rendhagyó nemzetközi kezdeményezésben, melynek keretében számos európai ország – Litvánia mellett Lengyelország, Csehország, Lettország, Észtország, Németország, Bulgária, Szlovákia és Románia – egymással összefogva emlékezik meg szabadsága kivívásáról. Az évforduló apropóján az országok egymás nemzeti zászlóinak mintájával világítják be egy-egy nevezetes, világhírű épületüket. Augusztus 23-án a pécsi a tv-torony a litván függetlenség elnyerésére emlékezik.”

Ezt írja a pécsi önkormányzat derék, hűséges lapja.

Orbán Viktor ma éppen olyan lelkesen igyekszik becsempészni az orosz befolyást, mint amennyire 30 éve a távozásuknak drukkolt. Ettől még természetesen csodás dolog a rendszerváltás óta beköszöntött sajtószabadság, a szabad piac szelleme, ahol nem pártvezetők osztják szét maguk és a hozzájuk hű barátok között a közös vagyont, hanem a tehetség, a tudás a döntő, ahol végre megbecsülik a tudományt, a civileket, tiszteletben tartják a másságot, a magántulajdont, a magánnyugdíjat és a magántrafikot.

Ám, ha már van itt egy kormányoldali városvezetés, amely párt sok más szép tulajdonsága mellett igen nagyra tartja a keresztény értékeket, és egy vadiúj polgármesterjelöltjük, aki szintén számos roppant vonzó vonása mellett pont a sport világából érkezett, bátorkodnánk a szíves figyelmükbe ajánlani még két, itt a mi kis városunkban nem teljesen érdektelen évfordulót.

Pontosan 100 éve, 1919 augusztus 23-án 500 sportoló és pártoló tag létrehozta a PVSK-t, a Pécsi Vasutas Sportkört, amelynek érdemeit most nem soroljuk fel, most legyen elég annyi: a város sportéletében, nos, nem teljesen elhanyagolható a szerepe. Legutóbb éppen a férfi kosarasok szereztek szépen csillogó bronzérmet, akkora meccs volt, hogy még maga Vári Attila, a PSN Zrt. vezetője és a Fidesz polgármester-aspiránsa is tiszteletét tette a mérkőzésen és az éremátadón. Ha már sport, Pécs, és augusztus 23-a, akkor megkockáztattunk volna egy ilyen fényfestést is.

Aztán meg, ha nem sport, hanem kereszténység: idén augusztus 23-án 1010 éves a pécsi püspökség. Ha a PVSK jelentős szerepet játszott Pécs sportéletében, a püspökségét nem is kezdenénk el ecsetelni.

Persze az sem mellékes itt Pécsen, hogy Litvániából eltakarodtak a kommunisták harminc éve. Meg az sem, hogy innen is, csak hát, amit kaptunk helyette, azzal fénypocsékolás lenne összefesteni a tévétornyot.

Forrás: Gót