Ezért tüntetsz, ezért sztrájkolsz

2018. december 19. 12:54 2018. dec. 19. 12:54

Igen, most éppen a rabszolgatörvény és a saját bíróság verte ki a biztosítékot, igaz, most a köztévé a közellenség. Nem soroljuk elő a Fidesz-kormány összes mocskos dolgát, mert elfogy az internet, de azért felemlegetünk néhányat a kezdetektől, hátha már elfelejtetted, 2-4-8 éve miért kellett volna az utcára vonulni, ma igazából miért is vagy ott, januárban miért fogsz sztrájkolni és ki is a fő ludas.

Tömegek az MTVA székház előtt, ellenzéki képviselők az épületben, néha a földön – napokig tartott a tiltakozási hullám és nincs vége. A zászlón most a rabszolgatörvény és a Lex Borg, avagy a „minden ellenállás hasztalan” törvény, amely saját bíróságot csinált a kormánynak vitás ügyekre.

Azt viszont ne felejtsük el, hogy nem csak a leteperőembereket irányítják a Belügyminisztériumból: a köztévé csak azt csinálja, amit Orbán mond. El lehet verni a port a propagandagépezeten, de a vaj a kormány és az ország egyetlen teljhatalmú ura, Orbán fején van.

Így volt ez eddig is, csak valahogy a magyar ember mindig elmegy a falig. Mi viszont most a teljesség igénye nélkül felsorolunk néhányat a Fidesz-kormány és Orbán viselt ügyei közül, amelyekért már akkor, régen, amik miatt egyenként meg kellett volna buknia ennek a kormánynak.

Na nézzük!

„Hallod, tesó, van egy kis nyugdíjad? Államadósságra kéne...”

Megvédték a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket – a befizetőktől. 3000 milliárd forintot tüntetett el Orbán Viktor és kormánya, mutatjuk: 3 000 000 000 000 forintot. Mivel erről a befizetőket valahogy elfelejtették megkérdezni, mert a nemzeti konzultációnak ez valahogy sose volt fontos kérdése, akkor sem lenne bocsánatos bűn, ha cserébe valóban csökkent volna az államadósság. De a nyugdíjvagyon elfogyott, az államadósság pedig azóta még nagyobb lett. Hol a pénz?

Trafikmutyi

A trafikokoltatás jogát elvették a korábbi tulajdonosoktól és gyakorlatilag kommunista módszerekkel újraosztották. A hatalom döntötte el, kinek lehet trafikja és kinek nem, ki árulhat – és így szedhet be - dohányt és ki nem. Hol a piacgazdaság?

Földmutyi 1. és 2. rész

Két ütemben osztották újra az állami földeket. A végeredmény egy új, minden eddiginél gazdagabb földesúri réteg: a magyar földeknek még a középkorban sem volt ekkora tulajdonosi koncentrációja, mint amilyen most lett. Hol vannak a parasztok, akik értenek is a megműveléséhez? Hogy ne kelljen új bekezdést nyitni, soroljuk ide nyugodtan a kastélymutyit, a vadászházmutyit, a belvárosi ingatlanmutyit is.

Kaszinómutyi

Andy Vajna neve ma éppen nem cseng jól, de amikor a szerencsejátéknak és az éjszakának kellett új urat keresni, akkor még éppen jó volt. Ez volt az a pont, ahol az éjszakában (is) az állami végleg kiszorította a magánszektort, egyszerűen elszivárogtak a játékgépekből és kaszinókból élő gengszterek és kifehérítették a pénzüket. A fánk azóta még kerekebb, a Lamborghini még kecsesebb. Hol a mosott pénz?

Médiából propagandagépezet

Az újabban divatos kétharmadok nem jöttek volna létre, hogy ha az egyszerű polgárok egyszerűen jutnak sokféle információhoz, ha a kormányén kívül más hangját is hallják. Ezért hullottak az újságok mint a legyek, ezért került előbb baráti oligarchák, ma pedig egy alapítvány kezébe a magyar média nagy része. Ezért nem juthat be a 100 milliárdból működő közmédia stúdiójába ellenzéki képviselő. Hol a média sokszínűsége?

Saját választási törvény

A propaganda önmagában még nem lett volna elég: addig fúrta-faragta a Fidesz a választási törvényt, amíg nem lett olyan a győztesek kompenzálásával és a minden hagyományra fittyet hányó, de milliméterre optimalizált választási körzetekkel, hogy egyszerűen nem tud nem kétharmaddal nyerni. Így lett a Fidesznek az idei választásokon összesen 2,8 millió rájuk leadott szavazatból több mint 4 millió listás és töredékszavazata. Hol a demokrácia?

A minden államosítása

Évről évre számolta fel a kormány az önkormányzatok önállóságát, nem volt olyan időszaka az Orbán-kormánynak, hogy ne lett volna kevesebb az önrendelkezés. Vitték az iskolákat, a közszolgáltatásokat – milyen remekül is működik például a hulladékszállítás az ország nagy részében – meg mindent, amihez hozzáfértek. És mindenhez hozzáfértek. Elvették a funkciókat és a hozzá tartozó finanszírozást, az önkormányzatok a kormány csecsén lógnak. Ahol jól fekszik a városvezetés meg a polgármester, ott bőségesen folyik a tej, ahol nem, ott csattog az ostor. A legkirívóbb példa Pécs, ahol gyakorlatilag teljesen megszűnt az önkormányzat önállósága, ma a MÁK a megmondó. Hol az önrendelkezés?

Paks 2

Megkérdezte a kormány, hogy a legendásan megbízható atomerőműveket építő oroszoktól szeretnénk-e ilyet, irdatlan hitelből, vagy inkább szélerőművek legyenek? Nem kérdezték. Tényleg a Roszatom a jó atom?

Vasárnapi boltzár

Ugye, ma már milyen furán hangzik, hogy a nemzeti és keresztény kormány pár évvel ezelőtt még azt szerette volna, ha a sok túlóra helyett inkább otthon meg a templomban lennének az emberek vasárnap? Pontosan ugyanezek vezetik ma is az országot, csak valahogy meggondolták magukat. Amíg meggondolták, ezrek lettek a szektorban munkanélküliek. Hol van a sok kirúgott boltos?

Az egyetemek és a közoktatás szétverése

A legnagyobb bűn talán, hogy ellopták a gyerekeink jövőjét. A totális államosítással és központosítással gyakorlatilag megszűnt az általános iskolák arca – ahol nem rögtön, ott is kitartóan darál a rendszer, lásd pécsi Vadgesztenye. Ezrével szüntették meg az egyetemi helyeket, ahol ehhez szépen tapsolt a rektor, ott kinézett egy klassz államtitkári állás is. Lassan de biztosan csökkentik a gimnáziumi helyek számát. A cél az lenne, hogy ne túl okos gyerekek kerüljenek ki az iskolákból, mert az ártalmas lehet, legyenek inkább szakmunkások, de a képzésnek az a része sem muzsikál valami fényesen. Természetesen ez alól kivételt képeznek a sajátok, épül a méregdrága magánoktatás. Hol vannak a pompás PISA-eredmények?

Az egészségügy szétverése

Folyosókról előkerülő holttestek, folyosókon keletkező holttestek, távozó osztályvezetők és komplett osztályok, évnyi hosszú várólisták. A jó hír itt is ugyanaz, mint az oktatásban: aki megengedheti magának, pompás magánegészségügynek örvendhet. Hova lettek az orvosok?

Stadionépítés

Kinek? Minek? 2010 és 2020 között 360 milliárd forintot költött és költ Orbán stadionokra, ez ugyan csak a tizede az ellopott magánnyugdíj vagyonnak, de a háromszorosa annak, amit ugyanebben az időszakban kórházakra fordított a kormány. Meg is van az eredménye: a mai napig jóval kevesebben halnak meg a stadionokban, mint egészségügyi intézményekben. Hol a magyar foci?

Vészesen fogynak a bitek, szóval innen csak címszavakban:

  • Quaestor-botrány: az emberek 200 milliárd forintja tűnt el nyom nélkül, miközben a külügyi tárca, és még ki tudja kik, még időben kimentették a pénzüket – felelős nincs.
  • NAV-botrány – shame in english, inkább tolmácsot kérek, magát ellenőrző adóhivatal, USÁ-ból kitiltott politikai celebek – ki emlékszik már erre?
  • Kósa Lajos 1 300 000 000 000 forintot örökölt hirtelen, de talán becsapták, mint szegény Rogánt a saját gumiháza.
  • Pharaon, baltás gyilkos, Gruevszki – nem elég színes a hazai bűnözői élet palettája, importból is dolgozik a kormány. Közben az orosz fegyverkereskedőket, akiket itt füleltek le az amerikaiak, inkább hazaengedjük Moszkvába. Ha így elherdáljuk őket, mondjuk kár új bűnözőket behozni...
  • Vízes vébé 130 milliárdból? (Bocs, ez korábbi adat, lehet hogy ma, szerdán már több.)
  • A kormány sikeresen megvédte a bankokat a devizahitelek ügyében, százával pörög a számláló a kilakoltatások óráján a Családok évében. Ha 2019 már nem is a családok, hanem a kilakoltatások éve lesz, nagyon megszívjuk.
  • Mészáros Lőrinc nemstróman hanem gázszerelő vagyona 300 000 000 000 forint körül van. Nem brit tudósok szerint.
  • A sort még hosszan lehetne folytatni, de akkor nem maradna hely az új mutyiknak. De azért most már dereng valami, ugye?