Hány olvasóért érdemes kockáztatni egy roma-magyar konfliktust?

2012. július 29. 17:20 2012. júl. 29. 17:20

Amilyen pörgősen indult a hét, úgy fulladt bele az uborkaszezonba a város. Volt egy felvonulás, ami komoly dilemma elé állította a sajtót, kiderült, hogy Pécsett már nincsenek megoldatlan ügyek, az uránbányász élete meg nem habostorta.



Csendben vonult át Pécsen a több száz fős tömeg, amely a romló közbiztonság miatt és a halálbüntetés visszaállításáért indult Bándy Kata meggyilkolásának helyszínére. - írtuk hétfőn. Volt egy lap, aki szerint nem is így történt, mert voltak beszólogatások a romáknak, skandálások. Igen, voltak. Miskolcon dolgoztam három évig, Borsodban láttam pár gárdafelvonulást, tüntetést (pl. Olaszliszka - rémlik valami?) és ha a kedves kollégának is lenne viszonyítási alapja, akkor nem írt volna hisztérikus cikket.
Igazán nem bántana az egész sztori, de egyrészt nevesíti a Pécsi STOP-ot, amit nem kellene, mert foglalkozzon a konkurencia magával, másrészt meg felesleges hisztériát kelt. Ez utóbbi a legrosszabb, amit tehetnénk ezzel az üggyel, mert senkinek sem hiányzik egy etnikai jellegű balhé, és ebben komoly felelősségünk lehet nekünk újságíróknak. Remélem a kedves kollégának nem az volt a célja, hogy egymás ellen hergelje az embereket, mert ez nem játék és egyetlen pofon sem ér meg párszáz látogatót...

Lezajlott egy csörte is a civilek és a Wildhorse között, utóbbi lakossági fórumokat ígér, hogy kiderüljön, hogy mit akarnak és hogyan. Mi már nagyon várjuk, mert egyelőre mindenki sötétben tapogatózik. Kimentünk Istenkútra, hogy megtudjuk, mennyire örülnek a tervezett bányának: hát nem örülnek. A reakció érthető, én sem szeretném, ha az ingatlanom leértékelődne, mert a ház alatt éppen uránércet kaparnak ki, ráadásul az egészségügyi kockázat is ott van a levegőben. Akik szeretnék a bányát, azok jellemzően nem mennének le a föld alá dolgozni és nem ott élnek. Annyi szent, hogy inkább lennék kígyógondozó az állatkertben, mint uránbányász.

Július végén bezár Pécsett a Megoldatlan Ügyek Irodája. Így már nem külön helyiségben, nem kiemelten foglalkozik a város vezetése a maga által generált problémák megoldásával. Túlzott általánosítás lenne azt mondani, hogy a városvezetés a saját maga által teremtett problémák megoldására hozta létre az irodát. Már csak azért is, mert akkor korai lenne bezárni. Azt azért leszögezhetjük, hogy kicsivel több problémát termeltek, mint amennyit megoldottak. A kérdés csak az, hogy a városnak hitelező bankok, a Suez, a kirúgott vízműves dolgozók, pedagógusok, a lenézett szakszervezetek összefognak-e egy a pécsi önkormányzat egyre kézzelfoghatóbb problémáit megoldani hivatott iroda megnyitására. Persze, ha a város első embereit kérdezzük, hamar kiderül: voltaképpen nincs itt semmi probléma.

A Pécs Holding nonprofit szervezetek, diákcsoportok ötleteivel töltené fel az üresen tátongó belvárosi üzleteket. Az ötlet neve: belváros újratöltve. Vicces cég ez a Holding. Egy rakás belvárosi üzlet nyögi a magas bérleti díjakat, nem egy be is zárt. Ahelyett, hogy egységesen leszállítanák a bérleti díjakat és ezáltal üzletek jönnének létre mondjuk a Király utcában, inkább az üres boltokat odaadnák ingyen nonprofit szervezeteknek. Nonszensz...